Pusšimtis JT valstybių narių pasmerkė Rusiją dėl A. Navalno įkalinimo | KaunoDiena.lt

PUSŠIMTIS JT VALSTYBIŲ NARIŲ PASMERKĖ RUSIJĄ DĖL A. NAVALNO ĮKALINIMO

Dešimtys šalių penktadienį kritikavo Rusiją Jungtinėse Tautose dėl sprendimo įkalinti Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną, smerkdamos ir daugelio jo šalininkų „savavališkus areštus“.

JT Žmogaus teisių tarybai pateiktame istoriniame bendrame pareiškime 45 valstybės narės išreiškė susirūpinimą dėl „prastėjančios žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių padėties Rusijoje“, pridurdamos, kad apie tai „visų pirma liudija neteisėtas Aleksejaus Navalno sulaikymas, suėmimas ir įkalinimas“.

Pareiškimo autoriai paragino „nedelsiant ir besąlygiškai paleisti“ rusų opozicionierių bei kitus „neteisėtai ar savavališkai sulaikytus“ asmenis.

A. Navalnas praėjusį mėnesį buvo nuteistas kalėti pustrečių metų už anksčiau paskirtos lygtinės bausmės sąlygų pažeidimus, padarytus jam sveikstant Vokietijoje po apnuodijimo.

Smerkdamos faktą, kad tas išpuolis taip ir nebuvo „tinkamai ištirtas ir patikimai paaiškintas“, valstybės pavadino rusų valdžios ir teismų veiksmus šioje byloje „nepriimtinais ir paskatintais politinių motyvų“.

„Jie prieštarauja Rusijos tarptautiniams įsipareigojimams žmogaus teisių srityje, įskaitant teisę į laisvę ir asmens saugumą bei teisę į sąžiningą teismą“, – pabrėžė šalių grupės vardu pareiškimą perskaitęs Lenkijos ambasadorius prie JT Ženevoje Zbigniewas Czechas (Zbignevas Čechas).

Jo teigimu, valstybėms kelia susirūpinimą „daugybės protestuotojų, daugelyje Rusijos miestų reiškusių palaikymą ponui Navalnui, savavališkas suėmimas“.

„Bendra įvykių, susijusi su pono Navalno areštu, įkalinimu ir jo sąjungininkų bei šalininkų priespauda, raida yra apčiuopiamas įrodymas, kad Rusijos Federacijoje mažėja erdvės pilietinei visuomenei“, – perspėjo Z. Czechas.

Anot jo, tokie veiksmai yra „valstybės įrankiai, skirti pulti nepriklausomą žiniasklaidą ir pilietinę visuomenę bei tildyti prieštaraujančius balsus“.

„Esame ypač susirūpinę dėl neseniai priimtų įstatymų pataisų ir konstitucinių pakeitimų, kurie dar labiau varžo teises ir laisves“, – pažymėjo lenkų diplomatas.

Aktyvistai pasveikino penktadienį patvirtintą „istorinį“ pareiškimą – pirmąjį, pateiktą Žmogaus teisių tarybai dėl Rusijos veiksmų.

„Šiandien 45 šalių pateiktas pareiškimas yra toks pat istorinis kaip ir Rusijoje vykdomos represijos“, – žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ pareiškime nurodė jos Ženevos biuro vadovas Johnas Fisheris (Džonas Fišeris).

„Rusijos valdžia įkalino žymiausią šalies opozicijos veikėją ir priėmė virtinę naujų represinių įstatymų, siekdama demonizuoti ir nubausti kritikus“, – pažymėjo jis, ragindamas JT Žmogaus teisių tarybą imtis griežtesnės „kontrolės ir veiksmų, siekiant nutraukti susidorojimą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

A TAI KUR TURI SÈDETI VAGIS NUJOJES 350 TŪKST. €?

Gal pas Dedule su kumele ar melynu svarkeliu užpečkyje? O gal Kanaruose? Ar visdelto ant narų?

kaip sako

patarle toks toki pazino....

Faktas

JAV vasalų šou JT ir tiek.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS