Somalyje kovotojai atakavo JAV bazę ir Europos Sąjungos kariškių koloną | KaunoDiena.lt

SOMALYJE KOVOTOJAI ATAKAVO JAV BAZĘ IR EUROPOS SĄJUNGOS KARIŠKIŲ KOLONĄ

Islamistų grupuotė „al Shabaab“ prisiėmė atsakomybę už pirmadienį įvykdytą ataką vienoje JAV aviacijos bazėje Somalyje, o Europos Sąjunga patvirtino, kad kito išpuolio taikiniu tapo italų karinių patarėjų kolona.

Pirmuoju taikiniu tapo JAV ir Somalio pajėgų naudojamas Baledoglės karinis aerodromas Žemutinės Šabelės regione, maždaug už 110 km į šiaurės vakarus nuo sostinės Mogadišo. Mirtininkas pirmiausiai detonavo sprogmenų prikrautą automobilį prie šio komplekso vartų, o tuomet vidun įsiveržė keli kovotojai pradėjo šaudyti.

„Al Shabaab“ paskelbtame pranešime sakoma: „Pirmadienį anksti ryte mūsų karių elitinis būrys... surengė drąsų reidą prieš JAV karinę bazę.“

„Prasiveržę per smarkiai įtvirtintos bazės užtvaras mudžahedai (kovotojai) šturmavo karinį kompleksą ir įsitraukė į įnirtingą susišaudymą su kryžininkais“, – pridūrė grupuotė.

JAV kariškiai naudoja dar Sovietų Sąjungos įrengtą Belidoglės aerodromą leisti bepiločiams lėktuvams, atakuojantiems „al Shabaab“ taikinius, taip pat somaliečiams kariams apmokyti.

JAV misija Somalyje paneigė, kad „al Shabaab“ kovotojai sugebėjo prasiveržti į bazę ir nurodė, kad Somalio saugumo pajėgos šį antpuolį atrėmė.

„Saugumo pajėgos sustabdė šią galiausiai žlugusią ataką dėl savo budrumo ir staigaus atsako, neleidusios užpuolikais prasiveržti per bazės išorinę gynybos juostą“, – sakoma misijos pranešime.

„Esame dėkingi, kad per daugybines atakas nebuvo jokių SNA (Somalio nacionalinės armijos) aukų“, – pridūrė amerikiečiai.

Sprogdinimas prie ES patarėjų kolonos

Vienas somaliečių saugumo pareigūnas informavo, kad per atskirą incidentą Mogadiše pirmadienį buvo detonuotas sprogmenų prikrautas automobilis prie kolonos, vežusios ES patarėjus, apmokančius Somalio karius.

„Buvo [susprogdinta] automobilinė bomba prie ES karinių patarėjų kelyje pramonės rajone. Sprogmenų prikrautas automobilis buvo nukreiptas rėžtis į vieną iš vilkstinės automobilių“, – sakė pareigūnas Omaras Abikaras.

ES mokymų misijos Somalyje (EUTM-S) pranešime patvirtinama, kad kolona tapo sprogdinimo taikiniu, kai važiavo atgal iš kariuomenės būstinės.

„Jokių EUTM-S karių per sprogimą nebuvo sužeista. Apgadintos dvi transporto priemonės“, – sakoma pranešime.

Šios misijos nariai konsultuoja Somalio kariškius ir apmoko karius. Somalio kariuomenei taip pat padeda apie 20 tūkst. Afrikos taikdarių, šaliai dar neatsigavus po dešimtmečius trukusio pilietinio karo ir islamistų kovotojų veiksmų.

Italijos gynybos ministerijos pranešime sakoma, kad sprogimas paveikė italų kolonoje važiavusius du šarvuotus automobilius.

„Šiuo metu jokių pasekmių Italijos kariams nėra“, – pridūrė ministerija.

Džihadistų tinklalapius stebintis analitinis centras „SITE Intelligence“ pranešė, kad „al Shabaab“ prisiėmė atsakomybę už abi atakas.

JAV Afrikos štabas (AFRICOM) naujienų agentūrai AFP atsiųstame pranešime rašo „stebintis padėtį. Dirbame, kad patvirtintume incidento detales ir turėsime daugiau informacijos, kai tik patvirtinsime faktus vietoje“.

JAV aviacijos smūgiai Somalyje buvo suintensyvinti 2017 metų balandį, kai prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) šios šalies pietinę dalį paskelbė „aktyvių kovos veiksmų teritorija“. Šiemet tokių smūgių dar labiau padažnėjo.

Balandį paskelbtame AFRICOM pranešime sakoma, kad nuo 2017-ųjų balandžio buvo surengta 110 aviacijos smūgių, per kuriuos nukauta daugiau kaip 800 žmpnių.

2011 metais džihadistai buvo išvaryti iš Mogadišo vyriausybės pajėgų, remiamų Afrikos Sąjungos taikdarių. Tačiau jie teberengia atakas, įskaitant mirtininkų sprogdintojų išpuolius, nukreiptus prieš vyriausybės ir tarptautinius taikinius.

GALERIJA

  • Somalyje kovotojai atakavo JAV bazę ir Europos Sąjungos kariškių koloną
  • Somalyje kovotojai atakavo JAV bazę ir Europos Sąjungos kariškių koloną
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Prasti reikalai okupantams...

Vot

Sakot: negrai, negrai. O proto maža kibirkštėlė yra :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS