Rusija teigia, esą protestai Sakartvele organizuojami iš užsienio | KaunoDiena.lt

RUSIJA TEIGIA, ESĄ PROTESTAI SAKARTVELE ORGANIZUOJAMI IŠ UŽSIENIO

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį pareiškė, esą demonstracijas prieš įstatymo projektą, primenantį Kremliaus priimtus teisės aktus, Sakartvele organizavo ne šios Kaukazo šalies jėgos.

„Šie įvykiai Sakartvele, žinoma, organizuojami iš užsienio“, – sakė S. Lavrovas komentaruose, kuriuos perdavė Rusijos naujienų agentūros, ir pridūrė, kad protestų tikslas – „sukurti dirgiklį prie Rusijos sienų“.

S. Lavrovas taip pat pareiškė, kad kelias dienas trukusios demonstracijos prieš prieštaringai vertinamą „užsienio agentų“ įstatymą buvusioje sovietinėje valstybėje šią savaitę prilygo mėginimui įvykdyti perversmą.

„Nėra jokių abejonių, kad įstatymas dėl nevyriausybinių organizacijų registravimo... buvo panaudotas kaip pretekstas pradėti, apskritai kalbant, bandymą pakeisti valdžią jėga“, – sakė S. Lavrovas.

Anksčiau penktadienį Kremlius apkaltino Jungtines Valstijas kurstant „antirusiškas nuotaikas“ tarp tūkstančių demonstrantų Sakartvele.

„Matome, iš kur Sakartvelo prezidentė kreipiasi į savo žmones. Ji kreipiasi ne iš Sakartvelo, o iš Amerikos“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, kaltindamas „kažkieno matomą ranką“ kurstant „antirusiškas nuotaikas“.

Jis teigė, kad, Maskvos nuomone, protestai yra Sakartvelo vidaus reikalas, ir tvirtino, kad minėtas įstatymo projektas iš tikrųjų esą atspindi JAV, o ne Rusijos teisės aktus.

Prezidentė Salomė Zurabišvili nusiuntė paramos žinutę kartvelų protestuotojams, sveikindama juos su pirmąja pergale.

„Nepasitikėjimas vyriausybe kyla mums einant europiniu keliu“, – pareiškė ji vėlai ketvirtadienį per televiziją iš Niujorko.

Ketvirtadienį Sakartvelo valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ paskelbė atsisakanti prieštaringai vertinamo įstatymo projekto, kuris daug kam primena Rusijos teisės aktus, naudojamus valdžios kritikams nutildyti. Penktadienį Sakartvelo parlamentas oficialiai jį atšaukė.

Pagal projektą žiniasklaidos priemonės ir nevyriausybinės organizacijos, gaunančios daugiau kaip 20 proc. savo finansavimo iš užsienio, būtų turėjusios užsiregistruoti „užsienio įtakos agentais“.

Šią savaitę Sakartvelo parlamentas minėtajam teisės akto projektui davė pirminį pritarimą, o tai sukėlė masinius protestus. Policija į tūkstančius demonstrantų nukreipė vandens patrankas ir ašarines dujas bei paskelbė įsakymą juos išsklaidyti.

Demonstracijos peraugo į platesnio masto protestus prieš tai, kas vertinama kaip Sakartvelo vyriausybės prokremliška pozicija.

Gairės: Sakartvelas, protestai, Rusija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS