Rusijoje per protestus prieš karą Ukrainoje sulaikyta apie 2,5 tūkst. žmonių | KaunoDiena.lt

RUSIJOJE PER PROTESTUS PRIEŠ KARĄ UKRAINOJE SULAIKYTA APIE 2,5 TŪKST. ŽMONIŲ

Įvairiuose Rusijos miestuose sekmadienį per protestus prieš Maskvos invaziją Ukrainoje buvo sulaikyta apie 2,5 tūkst. žmonių, pranešė rusų policija.

Rusijos naujienų agentūros citavo policijos atstovę, sakiusią, kad 1,7 tūkst. žmonių sulaikyta Maskvoje, kur „nesankcionuotame proteste“ dalyvavo maždaug 2,5 tūkst. demonstrantų, o 750 žmonių buvo sulaikyti per mažesnį mitingą Sankt Peterburge, kur buvo susirinkę maždaug 1,5 tūkst. dalyvių.

Protestus stebinti nepriklausoma grupė „OVD-Info“ paskelbė, kad 49 Rusijos mestuose sulaikyti 2 575 žmonės. Grupės teigimu, policija prieš protestuotojus naudojo elektros šoko prietaisus.

Vienuoliktoji karo Ukrainoje diena

„OVD-Info“ per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ paskelbė liudininkų darytų nuotraukų ir vaizdo įrašų, rodančių, kad policininkai mušė protestuotojus lazdomis ir kad kai kurie demonstrantai buvo sužeisti.

Žymiausia Rusijos teisių gynimo grupė „Memorial“ pranešė, kad vienas pagrindinių jos aktyvistų Olegas Orlovas buvo sulaikytas Maskvos Maniežo aikštėje, kai laikė plakatą.

Svetlana Ganuškina, kita teisių gynėja veteranė, buvo sulaikyta Maskvoje per savo 80-ąjį gimtadienį.

Maskvoje į avariją patekus vienam policijos mikroautobusui, vežusiam sulaikytųjų grupę į nuovadą, buvo sužeisti devyni žmonės, įskaitant šešis visuomenės narius, pranešė miesto policija.

Protestai Maskvoje ir Sankt Peterburge vyko po demonstracijų labiau į rytus esančiuose Rusijos miestuose, kur buvo sulaikyta šimtai žmonių. Tarp šių miestų yra Novosibirskas Sibire ir Jekaterinburgas Urale.

Rusijos policija penktadienį įspėjo, kad visi bandymai sekmadienį surengti demonstracijas prieš karą, Maskvos vadinamą „specialia karine operacija“, bus „nedelsiant numalšinti“, o organizatoriams ir dalyviams bus pateikti kaltinimai.

Nuo vasario 24-osios, kai prezidentas Vladimiras Putinas įsakė savo kariams įsiveržti į Ukrainą, Rusijoje jau sulaikyta daugiau kaip 10 tūkst. demonstrantų.

Nepaisant to, kad demonstracijos malšinamos, o protestuotojams gresia kalėjimo bausmės, nuo to laiko protestai Rusijoje vyksta kasdien.

Kalinamas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas anksčiau šią savaitę paragino rusus rengti kasdienes demonstracijas, sakydamas, kad Rusija neturėtų būti „išsigandusių bailių tauta“.

V. Putinas penktadienį pasirašė įstatymą, numatantį įkalinimą iki 15 metų už „melagienas“ apie Rusijos kariuomenę.

Policija Kemerovo regione Urale skyrė vienam vyrui 60 tūkst. rublių baudą už raginimą žmonėms protestuoti prieš „specialią operaciją Ukrainai demilitarizuoti“, pranešė valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“. Pranešime nurodoma, jog tai pirmas žinomas kartas, kai buvo pasinaudota naujuoju įstatymu.

Gairės: karas Ukrainoje, protestai, protestai Rusijoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS