Saudo Arabijoje didelis naftotiekis atakuotas bepilotėmis skraidyklėmis | KaunoDiena.lt

SAUDO ARABIJOJE DIDELIS NAFTOTIEKIS ATAKUOTAS BEPILOTĖMIS SKRAIDYKLĖMIS

  • 1

Saudo Arabijoje vieno didelio naftotiekio dvi siurblinės antradienį buvo atakuotos bepilotėmis skraidyklėmis, todėl buvo sustabdytas naftos pumpavimas šiuo vamzdynu, pranešė energetikos ministras Khalidas al Falihas (Chalidas Falihas).

Pasak jo, ataka prieš vamzdyną, kuriuo nafta teka iš Rytų provinciją į terminalą Raudonojoje jūroje, buvo įvykdyta antradienį paryčiais.

Tuo metu Jemene veikiantys husiais vadinami sukilėliai antradienį nurodė atakavę dronais kelis labai svarbius taikinius Saudo Arabijoje ir nurodė tai padarę dėl karalystės „nusikaltimų“ jų šalyje.

„Smūgis Saudo Arabijos gyvybiškai svarbiems objektams yra atsakas į agresorių tebevykdomus genocido nusikaltimus ir apsiaustį prieš Jemeno žmones“, – per tviterį parašė Mohammedas Abdusalamas (Mohamedas Abdusalamas), Irano palaikomų husių, kovojančių su Rijado remiama Jemeno vyriausybe, atstovas.

Šiuo naftotiekiu per dieną perpumpuojama mažiausiai 5 mln. barelių naftos.

„Saudo Arabijos [valstybinė naftos milžinė] „Aramco“ ėmėsi prevencinių priemonių ir laikinai sustabdė naftotiekio darbą, kol vertina padėtį ir atkuria paveiktos siurblinės bei vamzdyno veiklą“, – sakoma Kh. al Faliho pranešime, išplatintame valstybinės naujienų agentūros SPA.

Šiuo 1,2 tūkst. km ilgio vamzdynu nafta pumpuojama iš pagrindinių rytinių telkinių į Raudonosios jūros uostamiestį Janbu al Bachrą šalies vakaruose.

Jis buvo pastatytas prieš kelis dešimtmečius kaip alternatyva Saudo Arabijos naftos eksportui per  Hormūzo sąsiaurį, jungiantį Persijos įlanką ir Omano įlanką, jeigu šis strategiškai svarbus vandens kelias būtų užblokuotas.

Atakos taikiniais tapusios siurblinės, kaip pranešama, yra į vakarus nuo sostinės Rijado – Davadmyje ir Afife.

Šiuo metu Persijos įlankos regione tvyro didelė įtampa po virtinės mįslingų atakų prieš laivus netoli Jungtinių Arabų Emyratų krantų. Jungtinės Valstijos savo ruožtu stiprina savo karines pajėgas regione – anot Vašingtono, siekiant atgrasyti Iraną nuo „atakų“.

Kh. al Falihas pasmerkė pastarąsias atakas.

„Vėliausi terorizmo ir sabotažo aktai Arabijos įlankoje... nutaikyti ne vien prieš karalystę, bet ir prieš naftos tiekimą pasauliui ir pasaulinę ekonomiką“, – pareiškė jis.

„Šios atakos dar kartą įrodo, kad mums svarbu stoti prieš teroristinius elementus, įskaitant husių sukarintas grupes Jemene, remiamas Irano“, – sakė ministras.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kiek

supratau, JAV negaudami kažkokios tai sunkios naftos iš Venesuelos, ją vežasi iš arabų, matomai jankiams ne kas, jai jie nori net armiją atsivežti, kad užtikrinti pastovų tiekimą

SUSIJUSIOS NAUJIENOS