Šiaurės Airijos policija dėl žurnalistės nužudymo suėmė keturis asmenis | KaunoDiena.lt

ŠIAURĖS AIRIJOS POLICIJA DĖL ŽURNALISTĖS NUŽUDYMO SUĖMĖ KETURIS ASMENIS

Šiaurės Airijos policija trečiadienį pranešė, kad dėl žurnalistės Lyros McKee (Lairos Maki) nužudymo suėmė keturis vyrus.

Šie 19, 20, 21 ir 33 metų vyrai sulaikyti ankstų trečiadienį šiaurės vakarinėje Šiaurės Airijos dalyje esančiame Londonderyje, kur 2019-ųjų balandį buvo nužudyta L. McKee.

Šie asmenys nugabenti į policijos nuovadą Belfaste, kur jie turi būti apklausti, sakė Šiaurės Airijos policijos tarnyba.

„Šie areštai yra Lyros nužudymo ir prieš jį vykusių įvykių detalaus dvejų metų tyrimo kulminacija“, – teigė vyresnysis inspektorius detektyvas Jasonas Murphy (Džeisonas Merfis).

29 metų L. McKee, daugiausia dėmesio skirdavusi sudėtingai Šiaurės Airijos istorijai, buvo nušauta į galvą, jai ruošiant reportažą apie riaušininkų ir policijos susirėmimus Londonderyje – antrame pagal dydį šios Jungtinės Karalystės provincijos mieste.

Šiaurės Airijos taikos procesui įnirtingai besipriešinanti disidentų respublikonų grupuotė „Naujoji IRA“ (New IRA) prisiėmė atsakomybę už L. McKee nužudymą, tačiau atsiprašė ir nurodė, kad buvo taikytasi į „priešo“ policiją.

Žurnalistės nužudymas priminė apie tris smurto dešimtmečius šioje provincijoje ir sulaukė visų politinių grupių pasmerkimo, taip pat ir kaimyninėje Airijos Respublikoje.

L. McKee daugiausia rašė apie vadinamuosius paliaubų vaikus – kartą, užaugusią po to, kai 1998 metais buvo pasirašytas Didžiojo penktadienio taikos susitarimas, užbaigęs tris dešimtmečius vykusį kruviną konfliktą tarp katalikų ir protestantų bendruomenių, nusinešusį daugiau nei 3 500 gyvybių. Šis laikotarpis vadinamas „Neramumais“ (Troubles).

Jos mirtis išprovokavo platų pasipiktinimą visoje Šiaurės Airijoje ir atgaivino pastangas užglaistyti nesutarimus tarp pagrindinių partijų, atstovaujančių britų junionistų ir airių nacionalistų bendruomenėms. JK priklausanti Šiaurės Airija neturėjo pusiau autonominės vyriausybės nuo 2017 metų sausio, kai žlugo pagrindinių partijų tarpusavio pasitikėjimas.

Anksčiau žurnalistės nužudymo byloje buvo sulaikyti keli asmenys.

Vasarį kaltinimai nužudymu buvo pareikšti 52-ejų Paului McIntyre'ui (Polui Makintairui).

Policija taip pat patvirtino, kad per Londonderyje surengtas kratas buvo surastas ginklas, kuriuo nušauta L. McKee.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kada Lietuvoje skelbsite apie zurnalistus, nuzudytus LR?

Pries kelis metus zurnaliste Lietuvoj subtiliai nuzude ja dar ir pakankine. Isivaizduokit tik, isdriso viesinti apie kaimyna policininka, kuris pardavinejo narkotikus! O kur dar zurnalisto mirtis neaiskiomis aplinkybemis po to, kai emesi tirti banko Snoras aferas? Kur kitos zurnalistu mirtys jau po 1990 m? Atsipeikekit. Lietuva nera teisine valstybe. Teisesaugoje, prokuraturose, teismuose, advokaturoje - neregeto masto korupcija, kurios lizdas yra vienas universitetelis, kur bet koks atmata nusiperka teisininko diploma tiesiog susimokedamas pagal tarifa skelbimuose parduodamu baigiamuju darbu pardavejams. Teisininkai Lietuvoje ir narkomanai, ir pedofilai, ir kas tik nori - berasciu ju tarpe ir idiotu daug....todel nesidairykit i uzsieni. Aplink savo panose apsitvarkykit. Ne valstybe, o degradu siautejimo krastas. Degradacija ir teismuose, ir svietimo, aukstojo mokslo srityse. Visiskas nuosmukis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS