Sibire intensyvėjančių miškų gaisrų skleidžiami dūmai pasiekė Šiaurės ašigalį | KaunoDiena.lt

SIBIRE INTENSYVĖJANČIŲ MIŠKŲ GAISRŲ SKLEIDŽIAMI DŪMAI PASIEKĖ ŠIAURĖS AŠIGALĮ

Rusijos orų stebėtojai pirmadienį pranešė, jog Sibirą siaubiantys miškų gaisrai intensyvėja, o NASA palydoviniai vaizdai rodo, kad skleidžiami dūmai pasiekė Šiaurės ašigalį.

Sibirą pastaraisiais metais vis dažniau apima katastrofiški miškų gaisrai, kuriuos Rusijos meteorologai ir aplinkosaugininkai sieja su klimato kaita ir nepakankamu šalies miškininkystės tarnybos finansavimu.

JT klimato ekspertai pirmadienį paskelbė ataskaitą, vienareikšmiškai parodančią, kad visuotinis atšilimas vyksta greičiau, nei buvo būgštauta, ir kad kone visa kaltė tenka žmonijai.

Šiemet vienas labiausiai paveiktų Sibiro regionų yra amžinojo įšalo dengiama Jakutija – didžiausias ir šalčiausias Rusijos regionas, kur fiksuojamos rekordiškai aukštos temperatūros ir tvyro sausra.

Rusų orų stebėjimo institutas „Rosgidromet“ pirmadienį informavo, kad padėtis regione, dar vadinamame Sacha, „toliau prastėja“.

„Rosgidromet“ duomenimis, šiuo metu šioje Rusijos dalyje dega beveik 3,4 mln. ha plotas, įskaitant „sunkiai pasiekiamas ir atokias teritorijas“.

Šeštadienį JAV kosmoso agentūra NASA pranešė, kad jos padarytuose palydoviniuose vaizduose matyti gaisro dūmai, keliaujantys „daugiau nei 3 tūkst. km nuo Jakutijos iki Šiaurės ašigalio“. Anot agentūros, toks reiškinys stebimas „pirmąkart [orų] registravimo istorijoje“.

NASA pridūrė, jog rugpjūčio 6 dieną dūmai dengė „didžiąją dalį Rusijos“.

Aplinkosaugininkai kaltina valdžią leidžiant gaisrams kasmet naikinti didžiulius plotus pagal įstatymą, kuriuo remdamosi tarnybos gali nesikišti, jei gaisro gesinimo išlaidos yra didesnės už daromą žalą arba jeigu liepsnos neturi įtakos gyvenamosioms vietovėms.

Rusijos miškininkystės agentūros duomenimis, šiemet gaisrai apėmę daugiau nei 14 mln. ha teritorijos – taigi, dabartinis miškų gaisrų sezonas yra antras pagal mastą nuo šio amžiaus pradžios.

Aplinkosaugos organizacijos „Greenpeace“ Rusijos miškų programos vadovas Aleksejus Jarošenka susiejo šalyje besiplečiančius miškų gaisrus su klimato kaitos padariniais ir su „nuolat prastėjančiu valstybinių miškų valdymu“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

To del gaisru

O pries 100-200-500 metu kas ta Sibira gesindavo:)? Jav japonai o gal ateiviai:)

Anonimas

Nei Aliaskoj, nei Kanadoj, aišku, niekas nedega ? Tik Sibire. O žuvusius ugniagesius laidoja Aliaskoj....

Dėl gaisrų

gesinimo: ,,Умом Россию не понять".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS