Situacija Izraelyje: kada bus sustabdyti „Hamas“ teroristai? | KaunoDiena.lt

SITUACIJA IZRAELYJE: KADA BUS SUSTABDYTI „HAMAS“ TERORISTAI?

  • 18

Apie tai, su kokiu puolimu susiduria Izraelis, LNK žurnalistas kalbėjosi su Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesoriumi Egdūnu Račiumi.

– Nors Vakarų Krantas yra kontroliuojamas konkuruojančios palestiniečių politinės ir karinės organizacijos, mes matėme bent du sukilimus prieš okupaciją tiek Gazos Ruože, tiek Vakarų Krante. Tai sakyt, kad tikrai palestiniečiai Vakarų Krante negalėtų sukilti turbūt neturėtume pagrindo. Ar tas sukilimas įvyks, kol kas irgi sunku pasakyti. Matome, kad kolonistai Vakarų Krante lyg ir provokuoja palestiniečius, jau yra žuvusių ir ne taip mažai. Ar tai išprovokuos palestiniečių atsaką prieš kolonistus pirmiausia Vakarų Krante, o galbūt ir prieš Izraelio valstybę, na, irgi kol kas sunku būtų prognozuoti.

– Iš Libano savaitgalį irgi išskrido raketos. Ar Saudo Arabijos musulmonai irgi pradės kovą? Kokie šansai, kad karo frontas atsivers ir Izraelio šiaurėje?

– Na, mes turėtume atkreipti dėmesį, kad raketos skrido ne į Izraelį, o į Izraelio okupuotą – na, ir dabar galima klausti, ar Libano, ar Sirijos – teritoriją. Kitaip tariant, raketos buvo labai apdairiai paleistos, ne į tarptautinės bendruomenės pripažįstamą Izraelio teritoriją, o į Izraelio okupuotą Arabų valstybės teritoriją. Tai ar galima kalbėti apie eskalaciją, kur galėtų įtraukti, iš vienos pusės, Libaną ar Siriją, iš kitos pusės – jau Izraelį, manyčiau, kad kol kas dar ne. „Hezbollah“, ko gero, neturėtų padaryti tokio žingsnio, neturėtų tos klaidos padaryti, kuri įtrauktų Libaną į tokį pragaištingą karą. Libanas dabar labai prastoje padėtyje ekonomiškai ir kitomis prasmėmis, taip kad, tikėkimės, kad „Hezbollah“ didesnio žingsnio nedarys.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– JAV analitikai skelbia, kad per 48 val. Izraelis puls Gazą antžeminiu būdu. Kokia gali būti tokio puolimo sėkmė ir kodėl taip nepulta iki šiol?

– Na, pirmiausia, nepulta, todėl, kad suvokiama, kad tie 2,2 mln. palestiniečių, esančių Gazos Ruože ginsis bet kuriomis priemonėmis, nes tai yra jų namai, jų teritorija. Na, aišku, Izraeliui yra labai sunku įvardyti, kas yra tas tikrasis „Hamas“ kovotojas, o kas yra civilis. Nes absoliuti dauguma palestiniečių Gazos Ruože turi vienokį ar kitokį ryšį su „Hamas“, turint galvoje, kad jų šeimų nariai buvo ar tebėra administracijoj, mes turime suprasti, kad kai mes sakome „Hamas“, mes pirmiausia kalbame apie teritorijos administraciją. Nes „Hamas“ valdo tą teritoriją. Izraelis turės sukaupti pakankamai rezervistų pajėgų, kad galėtų įeiti į tą teritoriją drąsiau. O kalbant apie sėkmę, tai viskas priklauso nuo to, ko sieks Izraelio pusė – ar įbauginti, ar vis dėlto šį kartą susidoroti, kas reikštų didžiulį kraujo praliejimą ir mes kalbėtume apie dešimtis tūkstančių palestiniečių aukų. Didžioji dalis jų būtų įvardyta arba nurašyta kaip „Hamas“ kovotojai, neva, legitimus taikinys, bet greičiausiai skirtis tarp kovotojo ir civilio nebūtų paisoma.

– Gazos Ruožas yra labai tankiai apgyvendintas, ten yra milijonai civilių. Koks yra šios teritorijos likimas, kai nutrauktas vandens, degalų, maisto tiekimas?

– Na, tiesą sakant, itin sudėtingomis sąlygomis Gazos Ruožo gyventojai jau gyvena dešimtmečius. Elektros ar vandens tiekimas, ypač iš Izraelio pusės, dažnai nutraukiamas. Žmonės ten yra pripratę, kad kurį laiką jie tiesiog turi išgyventi be vandens ar be elektros, ar net be maisto produktų. Nes, iš tikrųjų, didžiąja dalimi, kas yra rinkoje, yra įleidžiama per Izraelį. Kai ko nelegaliai atsivežama tuneliais iš Egipto, be tai tikrai ne tokia didelė dalis. Taip kad gyventojai įpratę prie to. Tai nereiškia, kad jiems nuo to lengviau. Tik galbūt galima tikėtis, kad ta operacija, nepaisant to, kad tikrai bus labai brutali, gal nebus tokia ilga. Ir galiausiai, ta situacija kažkaip gal bus normalizuota. Nors suprantame, kad infrastruktūra bus sugriauta. Ir net jei Izraelis sakys, dabar mes galime tiekti ir vandenį, ir elektrą, na, tiesiog nebebus infrastruktūros, kuria galima būtų tiekti.

– O dabar skelbiama, kad „Hamas“ paėmęs apie 100 įkaitų. Kokie šansai juos išvaduoti?

– Viskas priklauso nuo to, kur jie yra laikomi ir ar Izraelis žino, ir net jei žino, ar gali prie jų prieiti taip, kad įkaitai nenukentėtų. Kiek mes girdėjome, gana nemažai tarp tų įkaitų yra kitų šalių piliečių. Ir aš neturiu galvoje, kad tai Izraelio piliečiai, kurie turi dar kelias pilietybes – tokių žmonių yra, mes girdėjom apie Izraelio piliečius, kurie turėjo ir Lietuvos pilietybę ir jau nukentėjo. Bet kalbu apie tailandiečius, nepaliečius ir kitus. Tai šitų įkaitų likimas gal kažkiek šviesesnis, nes, ko gero, gali būti taip, kad „Hamas“ sutiks juos iškeisti, išleisti. Bet jeigu kalbam apie Izraelio piliečius, tai net neabejotina, kad „Hamas“ stengsis laikyti juos tiek ilgai, kiek galės. Ir jei galės, iškeistų tiktai į palestiniečius, įkalintus Izraelio kalėjimuose.

– Ar izraeliečiai atleis premjerui Benjaminui Netanyahu, kai itin stipri Izraelio žvalgyba praleido tokį „Hamas“ puolimą?

– Na, turbūt daugelis Izraelio gyventojų supranta, kad toks išpuolis buvo planuotas daug ilgiau negu dabartinė Izraelio vyriausybė funkcionuoja. Tai viską suversti ministrui pirmininkui ir sakyti, kad jis nepasižiūrėjo per tuos kelis mėnesius, kai buvo valdžioje, kas ten už sienos verda… Galbūt izraeliečiai taip ir nematys. Ar visą politinį elitą jie matys kaip atsakingą – turbūt taip. Ir tai, aišku, didžiulis smūgis pasitikėjimui vyriausybe ir apskritai demokratija Izraelyje. Mes jau matėme, kad ta demokratija labai kenčia nuo daugybės rinkimų, vis keisdavosi vyriausybės. Dabar, matyt, gali būti tam tikrų sukrėtimų. Galbūt gali pasirodyt ir naujų jėgų, ultraradikalių arba kaip tik tokių į taiką orientuotų. Sunku prognozuot, bet gali iš tikro būti netgi tektoniniai postūmiai Izraelio vidaus politikoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Nuomonė

Patys žydai savo veikla nusipelnė to , ką gavo. Geriau jau būtų įkūrę savo Izraelį kur Amerikoje.

piliečiui

kaži už kokią laisvę krapai žudė Donbaso gyventojus?

dėdė Ignas

Ką Izraelis sėjo dešimtmečius, tą ir pjauna.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS