Slovakijos teismas išteisino žurnalisto nužudymo byloje kaltintą verslininką | KaunoDiena.lt

SLOVAKIJOS TEISMAS IŠTEISINO ŽURNALISTO NUŽUDYMO BYLOJE KALTINTĄ VERSLININKĄ

Slovakijos teismas ketvirtadienį išteisino svarbių pažinčių turintį verslininką Marianą Kočnerį dėl užsakymo 2018 metais nužudyti vieną žurnalistą ir jo sužadėtinę.

Tiriamosios žurnalistikos atstovo Jano Kuciako ir Martinos Kušnirovos nužudymas jų namuose netoli sostinės Bratislavos 2018 metų vasarį sukrėtė šalį.

„Nusikaltimas buvo įvykdytas, tačiau neįrodyta, kad Marianas Kočneris ir Alena Zsuzsova (Alena Žužova) užsakė šį nužudymą“, – sakoma pirmininkaujančios teisėjos Ruzenos Sabovos nutartyje.

„Todėl teismas išteisina atsakovus“, – paskelbė teisėja.

Teismas tik skyrė M. Kočneriui 5 tūkst. eurų baudą už neteisėtą ginklo laikymą, nes jo namuose buvo rasta 60 kulkų.

27-erių J. Kuciakas ir M. Kušnirova buvo nušauti savo namuose po to, kai žurnalistas paskelbė keletą tekstų apie įtakingo verslininko, turinčio ryšių su aukšto rango politikais vyriausybėje, kyšininkavimą ir įtartinus sandorius.

Prokurorai tvirtino, kad M. Kočneris užsakė J. Kuciako nužudymą keršydamas už straipsnius, kuriuose buvo kalbama apie įvairius su nuosavybe susijusius jo nusikaltimus.

Jie prašė skirti M. Kočneriui ir jo įtariamiems bendrininkams Tomui Szabo (Tomui Sabui) ir A. Zsuzsovai 25 metų laisvės atėmimo bausmes.

Verdiktas apskųstas

A. Zsuzsova buvo išteisinta, bet vairuotojui T. Szabo paskirta 25 metų laisvės atėmimo bausmė.

J. Kuciako tėvas Jozefas žurnalistams po verdikto sakė „likęs paralyžiuotas“.

„Galime tik viltis, kad galiausiai įsigalės teisingumas“, – teigė jis.

M. Kušnirovos motina Zlatica žurnalistams pareiškė: „Jie kalti. Esu tuo tikra. Tęsime kovą.“

Premjeras Igoris Matovičius, atėjęs į valdžią jo partijai laimėjus rinkimus, įvykusius po precedento neturinčios protestų bangos, sakė, jog „yra akivaizdu, kad šio nužudymo organizatoriai nori ištrūkti iš teisingumo gniaužtų“.

„Mes tikime, kad jų abiejų sulauks teisingumas“, – sakė ministras pirmininkas savo oficialiame feisbuko puslapyje.

Slovakijos prezidentė Zuzana Čaputova, kurios išrinkimui pernai pavasarį taip pat sudarė sąlygas protestai po žurnalisto ir jo sužadėtinės nužudymo, sakė buvusi „šokiruota“ naujausio teismo sprendimo bei teigė besitikinti, kad jis bus apskųstas Aukščiausiajam Teismui.

Prokuroras Vladimiras Turanas sakė pateikęs apeliaciją dėl nuosprendžio Aukščiausiajam Teismui, o J. Kuciako šeimos advokatas tvirtino, kad verdiktas buvo „faktiškai neteisingas“.

„Aš ne žudikas“

Savo kalboje teisme liepos mėnesį M. Kočneris neigė esąs susijęs su nužudymu.

„Aš ne šventasis, bet ir ne žudikas. Aš tikrai nesu kvailys, kuris nesuprastų, kur vestų žurnalisto nužudymas“, – kalbėjo jis teisme.

Per teismo posėdį birželį jis kreipėsi į J. Kuciako tėvą ir pareiškė: „Patikėkite, užjaučiu dėl to, kas nutiko jūsų sūnui, bet aš neturiu su tuo nieko bendra.“

Iš penkių kaltinamųjų šioje byloje du pripažino savo kaltę ir jau buvo nuteisti.

Tarpininkui Zoltanui Andrusko (Zoltanui Andruskui), sutikusiam susitarti su kaltintojais, teismas pernai gruodį skyrė 15 metų įkalinimo bausmę.

Buvęs profesionalus karys Miroslavas Marčekas pripažino, kad buvo vienas iš dviejų žudikų, nušovusių J. Kuciaką ir jo sužadėtinę M. Kušnirovą, ir balandį teismas jam paskyrė 23 metų kalėjimo bausmę.

„Nužudymai pažadino Slovakiją“

Prokurorai tvirtino, kad Z. Andrusko atliko tarpininko vaidmenį. Jis pasamdė šaulį M. Marčeką ir jo pusbrolį T. Szabo, paprašytas draugės A. Zsuzsovos. Ši, savo ruožtu, vykdė M. Kočnerio nurodymus.

Ši dviguba žmogžudystė sukėlė krizę 5,4 mln. gyventojų turinčioje šalyje ir didžiausias demonstracijas po socialistinio bloko žlugimo laikų.

2018 metų kovą buvo priverstas atsistatydinti tuometinis šalies premjeras Robertas Fico (Robertas Ficas) ir jį pakeitė jo kolega iš populistinės partijos „Smer-SD“ Peteris Pellegrini (Pėteris Pelegrinis).

Tačiau šiais metais vykusiuose rinkimuose pergalė atiteko opozicijai, ir naujai suformuotai centro dešiniųjų vyriausybei ėmė vadovauti I. Matovičius iš antikorupcinės partijos OLaNO.

Buvęs teisingumo ministras Danielis Lipšicas, nužudytosios poros šeimai teisme atstovaujantis advokatas, sakė, kad iki šios žmogžudystės Slovakija buvo „abejinga“.

„Nužudymai pažadino Slovakiją“, – sakė D. Lipšicas naujienų agentūrai AFP.

GALERIJA

  • Slovakijos teismas išteisino žurnalisto nužudymo byloje kaltintą verslininką
EPA-ELTA nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS