Talibanas: Afganistane per sprogimą mečetėje žuvo mažiausiai 33 žmonės | KaunoDiena.lt

TALIBANAS: AFGANISTANE PER SPROGIMĄ MEČETĖJE ŽUVO MAŽIAUSIAI 33 ŽMONĖS

Afganistano šiaurėje per penktadienio pamaldas mečetėje nugriaudėjęs sprogimas pareikalavo mažiausiai 33 gyvybių, taip pat buvo sužeisti 43 žmonės, pranešė Talibano atstovas.

Talibams pernai nuvertus JAV remtą vyriausybę ir perėmus Afganistano kontrolę, sprogdinimų skaičius šalyje sumažėjo, tačiau sunitų džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) teberengia atakas – dažnai prieš šiitus, kuriuos ekstremistai laiko eretikais.

„Sprogimas įvyko mečetėje Kundūzo Imamo Sahibo rajone. Žuvo 33 civiliai gyventojai, tarp jų – vaikai“, – tviteryje paskelbė pranešė vyriausybės atstovas Zabihullah Mujahidas (Zabihula Mudžahidas).

„Smerkiame šį nusikaltimą... ir reiškiame nuoširdžią užuojautą žuvusiųjų artimiesiems“, – pridūrė jis.

Nepatvirtintose nuotraukose, paskelbtose socialiniuose tinkluose, matyti į šiaurę nuo Kundūzo miesto esančios Mavlavio Sikandaro mečetės sienose išmuštos skylės.

Džihadistų grupuotės, tokios kaip IS nekenčia sufijų, kuriuos laiko eretikais ir kaltina politeizmu (didžiausia nuodėme islame) už tai, kad šie prašo mirusių šventųjų užtarimo.

„Vaizdas mečetėje buvo siaubingas. Visi mečetėje besimeldę žmonės buvo sužeisti arba nužudyti“, – sakė Mohammadas Esahas, kuriam priklauso netoli mečetės įsikūrusi parduotuvė.

Netoliese esančios rajono ligoninės slaugytoja telefonu AFP pranešė, kad po sprogimo buvo hospitalizuota 30–40 nukentėjusiųjų.

Keli sprogimai

Incidentas įvyko džihadistų judėjimui IS išvakarėse prisiėmus atsakomybę už sprogdinimą šiitų mečetėje šiauriniame Mazari Šarifo mieste. Tąsyk žuvo mažiausiai 12 tikinčiųjų, o dar 58 žmonės nukentėjo.

Džihadistai taip pat pareiškė įvykdę kitą išpuolį Kundūzo mieste, kur keturi žmonės žuvo ir buvo sužeisti 18.

Anksčiau šią savaitę per du sprogimus prie berniukų mokyklos Kabulo šiitų gyvenamame rajone žuvo mažiausiai šeši žmonės ir buvo sužeista daugiau kaip 25.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už šią ataką.

Šiitai sudaro maždaug 10–20  proc. iš 38 mln. Afganistano gyventojų. Dauguma jų priklauso hazarų etninei grupei, dešimtmečius persekiotai Afganistane, kurią IS laiko eretikais.

Anksčiau penktadienį Talibano pareigūnai pranešė, kad suėmė ketvirtadienį Mazari Šarifo mečetėje surengto sprogdinimo „sumanytoją“ iš IS.

Talibams pernai nuvertus JAV remtą vyriausybę ir perėmus Afganistano kontrolę, sprogdinimų skaičius šalyje sumažėjo, tačiau sunitiška „Islamo valstybė“ teberengia atakas – dažnai prieš šiitų taikinius.

Talibanas tvirtina, kad jo pajėgos yra įveikusios IS, nors analitikai laiko šią grupuotę viena pagrindinių grėsmių afganistaniečių saugumui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS