Tarptautinė policija sustabdė didžiulį ekstazio tablečių srautą į Australiją | KaunoDiena.lt

TARPTAUTINĖ POLICIJA SUSTABDĖ DIDŽIULĮ EKSTAZIO TABLEČIŲ SRAUTĄ Į AUSTRALIJĄ

Tarptautinė policija išardė didžiulį narkotikų kontrabandos tinklą, užkirsdama kelią ekstazio tablečių srautui į Australiją, penktadienį pranešė pareigūnai, ministrams pareiškus, kad narkotinės medžiagos buvo skirtos atostogaujantiems paaugliams.

Per bendrą olandų ir australų tarnybų operaciją Nyderlanduose ir Belgijoje buvo konfiskuota 200 mln. dolerių (181 mln. eurų) vertės metilamfetamino (MDMA) – svarbaus komponento gaminant ekstazį, o kaltinimai buvo pateikti 11 asmenų, įskaitant vieną australę, pažymėjo pareigūnai.

„Tai yra viena reikšmingiausių operacijų visų mūsų agentūrų bendradarbiavimo istorijoje“, – sakė vidaus reikalų ministras Peteris Duttonas (Piteris Datonas), vadovaujantis Australijos policijai ir saugumo tarnyboms.

Po kelis mėnesius trukusio tyrimo rugpjūčio mėnesį Nyderlandų Roterdamo uoste buvo sulaikyta apie 700 kilogramų kristalinio MDMA, pranešė Australijos federalinė policija.

Vėliau, lapkričio 5 dieną, olandų policija surengė reidus 15 vietų Nyderlanduose ir Belgijoje. Per operaciją buvo aptiktos dvi slaptos laboratorijos, papildomų MDMA partijų ir 50 tonų narkotikų prekursorių, pranešė policija.

„Manome, kad šis nusikalstamas tinklas prisidėjo ir sugebėjo pagaminti daugybę tūkstančių kilogramų MDMA, prilygstančių dešimtims milijonų tablečių, kurių didelė dalis greičiausiai buvo skirta Australijai“, – sakė Andy Kraagas (Andis Kragas), Nyderlandų Nacionalinio baudžiamųjų tyrimų skyriaus komisaro padėjėjas.

Per spaudos konferenciją Brisbane A. Kraagas pareiškė, kad konfiskuoto MDMA „užtektų pagaminti daugiau nei 10 milijonų ekstazio tablečių“.

P. Duttonas savo ruožtu pažymėjo, jog narkotikų gamybos operacijos laikas rodo, kad prekeiviai tikėjosi užsidirbti per „abiturientų savaitę“, kai tūkstančiai vidurinių mokyklų moksleivių linksminasi Kvynslando paplūdimiuose.

„Toks laikas būtų reiškęs, kad šios tabletės patektų į gatves, ypač čia, Kvynslande, prieš pačią abiturientų savaitės pradžią“, – nurodė pareigūnas.

Jis gyrė sėkmingą operaciją, pabrėždamas: „Žmonės, kurie jums sako, kad pralaimime kovą ir karą prieš narkotikus, nežino, apie ką kalba.“

Anot A. Kraago, tarp Europoje areštuotų asmenų yra du „svarbūs asmenys“, siejami su vienu plačiu Nyderlandų narkotikų tinklu, o vėliau turėtų būti sulaikyta daugiau įtariamųjų.

„Norime smogti visai grandinei“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Koaloms bus sunku.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS