Turkija: Egėjo jūroje nuskendo 22 migrantai, tarp žuvusiųjų – septyni vaikai | KaunoDiena.lt

TURKIJA: EGĖJO JŪROJE NUSKENDO 22 MIGRANTAI, TARP ŽUVUSIŲJŲ – SEPTYNI VAIKAI

  • 2

Prie Turkijos krantų Egėjo jūroje apvirtus migrantus plukdžiusiai valčiai, 22 jų, įskaitant septynis vaikus, nuskendo, penktadienį pranešė vietos pareigūnai.

Aukų tautybė kol kas nežinoma. Pareigūnai anksčiau nurodė, kad du žmones išgelbėjo Turkijos pakrančių apsaugos tarnyba, o dar du sugebėjo patys išsigelbėti.

Valtis apvirto prie didžiausios Turkijos salos Giokčeados, esančios prie šiaurės vakarinės Čanakalės provincijos krantų.

„Turkijos pakrančių apsauga rado 22 žmonių, įskaitant septynių vaikų, kūnus“, – sakoma vietos gubernatoriaus biuro pranešime.

Vykdant paieškos ir gelbėjimo operaciją buvo išsiųstas vienas lėktuvas, du sraigtasparniai, dronas, 18 valčių ir 502 darbuotojai.

Turkijoje gyvena beveik 4 mln. pabėgėlių, daugiausia sirų.

Daugybė migrantų mėgina valtimis ir mažais laivais pasiekti Graikijos salas iš netoliese esančios Turkijos pakrantės, tikėdamiesi galiausiai patekti į labiau klestinčias Europos Sąjungos šalis, nors daugelis jų žūsta pavojingoje kelionėje per jūrą.

Pareigūnai sakė, kad laivas pradėjo skęsti naktį, o penktadienį Kabatepės uoste netoli Gekčeados stovėjo daug greitosios pagalbos automobilių.

Pastarosiomis savaitėmis padaugėjo migrantų bandymų kirsti vandenis tarp Turkijos ir Graikijos.

Turkijos pakrančių apsauga nurodė, kad nuo savaitės pradžios išgelbėjo arba sulaikė kelis šimtus migrantų, įskaitant vaikus, bandžiusius persikelti į Graikiją.

Daugiau atvykėlių

Europos Sąjungos sienų apsaugos agentūra „Frontex“ šią savaitę pranešė, kad, preliminariais skaičiavimais, per pirmuosius du šių metų mėnesius neteisėtai bloko sieną kirto 31,2 tūkst. asmenų, t. y. panašiai kiek ir prieš metus.

Rytinėje Viduržemio jūros dalyje, kuri pagal aktyvumą yra antras migracijos maršrutas po Vakarų Afrikos, per pirmuosius du šių metų mėnesius aptikta daugiau nei dvigubai daugiau migrantų – 9 tūkst. 150.

Viduržemio jūra jau kelerius metus yra migrantų srautų iš Afrikos ir Artimųjų Rytų į Europą centras.

Didžiausias migrantų antplūdis buvo 2015 metais, kai daugelis jų, bėgdami nuo Sirijos pilietinio karo sukeltų neramumų Artimuosiuose Rytuose, ieškojo prieglobsčio Europoje.

2016 metais Ankara sudarė susitarimą su Europos Sąjunga dėl pabėgėlių antplūdžio stabdymo mainais į kelias skatinamąsias priemones, įskaitant finansinę paramą.

Nelegalių migrantų klausimas yra rakštis santykiuose tarp NATO narių Turkijos ir Graikijos, kurios jau yra įsivėlusios į ilgalaikius ginčus – nuo teisių į dujų telkinių žvalgybą rytinėje Viduržemio jūros dalyje iki padalytos Kipro salos ir pretenzijų į Egėjo jūrą.

Graikija taip pat dažnai kaltina Turkiją, kad ji praleidžia migrantus per bendrą sieną ir jūroje.

Ankara savo ruožtu kaltina Atėnus neteisėtu migrantų laivų stūmimu.

Gruodį Atėnuose apsilankęs Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) susitarė atversti naują santykių puslapį ir pradėti bendrai spręsti tarpusavio problemas, įskaitant nelegalią migraciją.

Tikėtina, kad graikų ministras pirmininkas Kiriakas Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) gegužę lankysis Ankaroje, kur daug dėmesio bus skiriama migrantų klausimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pilietis

Gera naujiena, tik galejo daugiau ju tapt maistu žuvim

Gaila, kad

NE aštuoni tūkstančiai, O dar geriau - kad VISI muslių, nigerių INVADERS kurie plūsta ir OKUPUOJA Baltąją Europą, nusprogtų pakeliui IR likę POTENCIALŪS migroidai net NEmėgintų brautis čion.!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS