Ugnikalnis La Palmoje pagaliau nutilo | KaunoDiena.lt

UGNIKALNIS LA PALMOJE PAGALIAU NUTILO

Ugnikalnis Ispanijai priklausančioje La Palmos saloje nurimo. Ketvirtadienį jau nesigirdėjo griausmingų sproginėjimų, nesiliejo lava ir pelenai. Tik dūmų debesėliai virš daugiau kaip 1 100 metrų aukščio kalno priminė daugiau kaip tris mėnesius trukusį vulkano išsiveržimą. Pirmą kartą per ilgą laiką paukščių čiulbėjimo smarkiai nukentėjusiame Aridanės slėnyje nebeužgožė ugnikalnio griausmas, pranešė valstybinė TV stotis RTVE.

Tačiau nepaisant ilgai lauktos košmaro pabaigos, žmonės lieka skeptiški. „Vulkanu pasitikėti negalima“, – stotis citavo kai kuriuos gyventojus.

Dar pirmadienį griaudėjo stiprūs sprogimai, buvo išspjauti dideli dujų ir lavos kiekiai. Vakare vis dar bevardis vulkanas staiga nutilo.

Tačiau ir ekspertai kol kas nedrįsta teigti, kad išsiveržimas baigėsi. Nors visi ženklai rodo, kad ugnikalnis išsikvepia, tačiau bet kuriuo metu jis esą vėl gali visiškai prabusti. Šiuo metu fiksuojama tik nedaug lengvų žemės drebėjimų kelių kilometrų gylyje, iš paties ugnikalnio kūgio nebesklinda jokie virpesiai. Labai sumažėjo ir išsiskiriančio sieros dioksido kiekis. Tačiau apie tikrą padėties stabilizavimąsi bus galima kalbėti tik tada, jei ši ramybė tęsis 7-10 dienų.

Claudia Rodríguez iš Kanarų vulkanų instituto „Involcan“ paragino žmones būti kantrius. „Manau, turime būti atsargūs ir nesužadinti neteisingų lūkesčių. Galvoju, kad dabar turime palaukti dešimt dienų ir pažiūrėti, ar rodikliai liks tokie pat. Ir tada galėsime patvirtinti, kad išsiveržimas baigtas“, – sakė ji stočiai RTVE.

Nuo ugnikalnio išsiveržimo pradžios rugsėjo 19 dieną daugiau kaip 1 000 laipsnių karščio lava sugriovė beveik 2 900 gyvenamųjų namų ir kitų statinių. Storas lavos sluoksnis padengė 1 200 hektarų plotą. Buvo evakuota daugiau kaip 7 000 žmonių. Žala vertinama daugiau kaip 900 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS