Ukraina apskundė Rusiją EŽTT dėl tikslinių nužudymų | KaunoDiena.lt

UKRAINA APSKUNDĖ RUSIJĄ EŽTT DĖL TIKSLINIŲ NUŽUDYMŲ

Ukraina apkaltino Rusiją organizuojant savo oponentų „tikslinius nužudymus“ savo ieškiniu, praeitą savaitę pateiktu Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT).

Šis ieškinys papildė virtinę Kijevo teisinių pretenzijų Maskvai.

Strasbūro teismui pateiktame ieškinyje Ukraina kaltina Rusiją vykdant nužudymus „Rusijoje ir kitų valstybių teritorijose... ne ginkluoto konflikto situacijoje“, antradienį nurodė EŽTT.

Tai jau devintasis ieškinys dėl Rusijos veiksmų, kurį Ukrainos pateikė EŽTT, nagrinėjančiam įtariamus Europos žmogaus teisių konvencijos pažeidimus.

Ukraina taip pat kaltina Maskvą, kad ji netiria nužudymų ir „sąmoningai rengia priedangos operacijas, kuriomis siekiama sužlugdyti pastangas surasti atsakingus asmenis“, nurodė teismas.

EŽTT nepatikslino, apie kokius konkrečius nužudymus kalbama ieškinyje.

Ukraina pabrėžia, kad tokie Rusijos veiksmai pažeidžia teisę į gyvybę, saugomą Europos žmogaus teisių konvencijos, kurią yra pasirašiusi Maskva.

Kijevas taip pat yra apskundęs Rusiją EŽTT dėl oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos 2014 metų liepą, žmogaus teisių pažeidimų Krymo pusiasalyje, kurį tais pačiais metais Rusija aneksavo, taip pat dėl trijų Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivų užgrobimo prie Kerčės sąsiaurio 2018 metais.

Ukrainos vyriausybė šalies rytinėje dalyje kariauja su prorusiškais separatistais, po Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos paskelbusių savo regionų nepriklausomybę.

Konfliktas Rytų Ukrainoje, nusinešęs beveik 13 tūkst. žmonių gyvybių, smarkiai pablogino Vakarų šalių santykius su Rusija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS