Ukraina arbitraže Hagoje smerkia Rusiją už imperinę elgseną | KaunoDiena.lt

UKRAINA ARBITRAŽE HAGOJE SMERKIA RUSIJĄ UŽ IMPERINĘ ELGSENĄ

  • 3

Ukraina antradienį apkaltino Rusiją, kad ši elgiasi kaip imperinė galia, ir paragino tribunolą Hagoje priimti nagrinėti jos bylą dėl vandenų aplink Krymą.

Kijevas Nuolatiniam arbitražo teismui (PCA) sakė, kad 2014 metais Krymą aneksavusi Rusija neteisėtai blokavo priėjimą prie Juodosios bei Azovo jūrų ir Kerčės sąsiaurio.

Rusija pirmadienį savo įžanginėje kalboje ragino teismą atmesti bylą.  

„Rusijos pozicija grindžiama imperiniu istoriniu naratyvu, stumiamu jos lyderių. Vakar Rusijos pristatytame realybės perteikime niekas nepakitę nuo Rusijos imperijos laikų“, – arbitraže sakė Ukrainos užsienio reikalų viceministrė Olena Zerkal.    

„Tai paaiškina, kodėl Rusija mano, kad tik ji gali nustatyti taisykles. Tačiau ji negali“, – kalbėjo vicemnistrė. 

O. Zerkal kritikavo Rusiją dėl „visiško tarptautinės jūrų teisės nepaisymo“.

„Rusija nutiesė neteisėtą tiltą per tarptautinį sąsiaurį. Jis trukdo visų šalių laivams, kai šie plaukia į Ukrainos uostus ir iš jų. Ji vagia mūsų energijos išteklius mūsų vandenyse. Ji neleidžia mūsų žvejams žūklauti vandenyse, kur jie visada gaudė žuvį“, – pabrėžė ji.   

Po 2014-ųjų Krymo aneksijos Rusija kontroliuoja Kerčės sąsiaurį - vienintelį vandens kelią, jungiantį Juodąją ir Azovo jūras.

Ukraina kreipėsi į PCA, seniausią pasaulyje arbitražo teismą, 2016 metais.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas 2018 metų gegužę asmeniškai atidarė tiltą per Kerčės sąsiaurį. Žemyninę Rusiją ir Krymą sujungusiu tiltu piktinosi tiek Europos Sąjunga, tiek NATO, o Ukraina tvirtina, kad didesni jos laivai negali po juo praplaukti.   

Pernai lapkritį Rusijos pasieniečiai prie Kerčės sąsiaurio apšaudė ir perėmė tris Ukrainos laivus, mėginusius iš Juodosios jūros nuplaukti į ukrainiečių Mariupolio uostą Azovo jūroje, taip pat suėmė jų įgulų narius.

Incidentas Kerčės sąsiauryje buvo pirmasis tiesioginis Ukrainos ir Rusijos pajėgų susirėmimas per jau ilgiau kaip penkerius metus besitęsiantį konfliktą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

To:anonistui(žemiau)-2019

Ne vadink rusu LR pileciu kacapais ,atsakisi pagal LR BK kodekso 170 straipsni@

anonistui(žemiau)-

Kvailas kaip mano batas esi kacape. fašista putina į Haga, pakarti.

Anonimas

Hagos arbitražas jau seniai praradęs bet kokį autoritetą ir tapo pajuokos objektu. Lygiai kaip ir Strasbūro, kurio nutarimo dėl Pakso net nusususi Lietuva jau kokia dešimt metų nevykdo. Tai ką norėti iš Rusijos ? Grąžins rusai okupuotą Krymą Ukrainai iš karto , kai tik Lietuva grąžins okupuotą Mėmėlį vokiečiams...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS