Ukrainiečiai atsisveikina su pirmuoju nepriklausomos Ukrainos prezidentu L. Kravčuku | KaunoDiena.lt

UKRAINIEČIAI ATSISVEIKINA SU PIRMUOJU NEPRIKLAUSOMOS UKRAINOS PREZIDENTU L. KRAVČUKU

Rusijos invazijos krečiama Ukraina antradienį atsisveikino su pirmuoju nepriklausomos Ukrainos prezidentu Leonidu Kravčuku.

L. Kravčukas mirė gegužės 10-ąją eidamas 89-us metus, po ilgai trukusios ligos.

Dabartinis prezidentas Volodymyras Zelenskis padėjo vainiką iš baltų, šviesiai rausvų ir violetinių gėlių prie L. Kravčuko karsto, kuris buvo uždengtas mėlyna ir geltona valstybine vėliava.

V. Zelenskį lydėjo jo žmona. Abu jie buvo apsirengę juodais drabužiais ir tyliai atidavė paskutinę pagarbą prie karsto, kurį saugojo kariai su šautuvais prie šonų.

Už jų buvo kabojo milžiniška žilaplaukio L. Kravčuko nuotrauka su šypsena veide.

Visuomenei atvira atsisveikinimo ceremonija buvo surengta Ukrainiečių namuose – Kyjivo centre esančiame aukštame betoniniame pastate vitražiniais langais.

„Jis stovėjo už Ukrainos valstybės kūrimo“, – pareiškė Leonidas Kučma, atidavęs paskutinę pagarbą žmogui, kurį jis pakeitė prezidento poste.

„Su juo dirbome ne vienerius metus. Puikiai sutarėme. Nebuvome artimi bičiuliai, bet kai tik galėdavome, padėdavome vienas kitam“, – prisiminė L. Kučma, kuris 1992–1993 metais buvo pirmasis L. Kravčuko premjeras, bet 1994-aisiais nugalėjo jį prezidento rinkimuose.

„Tai epochos pabaiga“, – sakė kitas buvęs prezidentas Petro Porošenka, kol kiti buvę ir esami aukšto rango pareigūnai pagerbė žmogų, kuris vadovavo Ukrainai pirmaisiais jos valstybingumo metais po Sovietų Sąjungos žlugimo.

„Jis buvo žmogus, kuris sukūrė mūsų nepriklausomybę, mūsų kariuomenę, mūsų institucijas“, – žurnalistams sakė 2014–2019 metais prezidentavęs P. Porošenka.

L. Kravčukui pernai birželį buvo atlikta širdies operacija. Vėliau buvo pranešta, kad jis gydomas intensyviosios terapijos skyriuje.

L. Kravčuko vadovaujama Ukrainos Aukščiausioji Taryba 1991 metų rugpjūčio 24 dieną, po Maskvoje įvykusio nesėkmingo karinio pučo, paskelbė šalies nepriklausomybę, o tų metų gruodį jis buvo išrinktas pirmuoju Ukrainos prezidentu.

1991 metų gruodžio 8-ąją L. Kravčukas su tuomečiu Rusijos lyderiu Borisu Jelcinu ir Baltarusijai vadovavusiu Stanislavu Šuškevičiumi pasirašė vadinamąjį Belovežo susitarimą dėl Sovietų Sąjungos panaikinimo ir Nepriklausomų Valstybių Sąjungos (NVS) įkūrimo.

87 metų S. Šuškevičius mirė dėl koronavirusinės infekcijos komplikacijų anksčiau šį mėnesį.

 

GALERIJA

  • Ukrainiečiai atsisveikina su pirmuoju nepriklausomos Ukrainos prezidentu L. Kravčuku
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

viskas teisingai

šis žmogus tikrai nusipelnė Ukrainai. Prezidentu vadinamas, nes rinktas žmonių, ne taip kaip mūsų V.L., kuriam titulą bandoma pritempti bet kokia kaina, nustumiant bet kokį padorumą į šalį.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS