V. Zelenskis: Bachmutas nėra okupuotas Rusijos | KaunoDiena.lt

V. ZELENSKIS: BACHMUTAS NĖRA OKUPUOTAS RUSIJOS

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį pareiškė, kad Bachmutas nėra okupuotas Maskvos, o Rusijos samdinių grupės „Wagner“ vadovas tvirtino, kad jo kovotojai perėmė rytinio miesto kontrolę „iki paskutinio centimetro“.

Kyjivo kariuomenė teigė, kad laikosi nedidelėje miesto dalyje, ir nurodė, kad jos kariai žengia į priekį iš šoninių linijų.

Bachmute, druskos kasyklų mieste, kuriame kadaise gyveno 70 000 žmonių, vyksta ilgiausias ir kruviniausias mūšis per daugiau nei metus trunkantį Maskvos plataus masto puolimą Ukrainoje.

Dieną anksčiau „Wagner“ ir Maskvos reguliarioji kariuomenė teigė visiškai užėmusi Bachmutą, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasveikino ją su šiuo laimėjimu.

Tačiau kalbėdamas Didžiojo septyneto (G-7) aukščiausiojo lygio susitikime Hirošimoje V. Zelenskis paneigė Rusijos teiginius.

„Bachmutas šiandien nėra okupuotas Rusijos“, – sakė jis per spaudos konferenciją.

„Negaliu pasidalyti su jumis mūsų kariuomenės taktinėmis nuostatomis. Sunkiausia būtų, jei Bachmute būtų padaryta kokia nors taktinė klaida ir mūsų žmonės būtų apsupti“, – pridūrė jis.

Sėdėdamas šalia JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno), V. Zelenskis tvirtino, kad tai būtų abejotina Maskvos pergalė.

Japonijoje vykstančio aukščiausiojo lygio susitikimo kuluaruose jis sakė: „Turite suprasti, kad Bachmute nieko nėra.“

Ten nėra absoliučiai nieko gyvo.

V. Zelenskis palygino visišką sunaikinimą Bachmute su Hirošimos nuniokojimu, kai Jungtinės Valstijos 1945 metais ant Japonijos miesto numetė atominę bombą.

„Ten nėra absoliučiai nieko gyvo“, – teigė jis.

Ukrainos kariuomenė sekmadienį pareiškė, kad išlaikė nedidelę miesto dalį ir kad kariai veržiasi iš miesto pakraščių.

„Toliau žengiame į priekį Bachmuto priemiesčiuose“, – sakė Ukrainos sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis.

„Wagner“: ukrainiečių karių neliko

Tačiau „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas, kurio kovotojai vadovavo Rusijos puolimui Bachmute, tvirtino, kad ten nėra Ukrainos karių.

„Bachmute nėra nė vieno ukrainiečių kario, todėl nustojome imti belaisvius“, – sakė jis platformoje „Telegram“.

„Yra daugybė ukrainiečių karių lavonų“, – pridūrė jis.

J. Prigožinas teigė, kad V. Zelenskis arba nesako tiesos, arba „kaip ir daugelis mūsų karinių vadovų paprasčiausiai nežino, kas vyksta vietoje, ir tai yra įmanoma“.

Šeštadienį jis paskelbė, kad jo kovotojai perėmė visišką Bachmuto kontrolę.

J. Prigožinas tvirtino, kad „Wagner“ iki gegužės 25 dienos perduos miesto kontrolę Rusijos kariuomenei.

Tačiau Ukrainos rytinių pajėgų atstovas spaudai Serhijus Čerevatas sakė, kad Ukrainos kariai vykdo kontrpuolimus mieste ir jo apylinkėse.

Rusijos pajėgos „bando kontroliuoti visą miestą. Mūsų daliniai laikosi kelių pastatų ir keleto įtvirtinimų pietvakarinėje Bachmuto dalyje gynybos“, teigė jis per nacionalinę televiziją.

Įnirtingi susirėmimai vyko ir kituose rytiniuose miestuose ir miesteliuose, įskaitant Marjinką ir Avdijivką Donecko srityje, teigiama Ukrainos generalinio štabo pranešime, kuriame sakoma, kad sekmadienį rusai surengė keturis raketų ir 45 oro smūgius.

„Bachmutas ir Marjinka tebėra karo veiksmų epicentre, – teigiama pranešime. – Mūšis dėl Bachmuto miesto tęsiasi.“

Bachmuto netektis būtų labai simboliška ukrainiečiams, kurie ištisus mėnesius laikėsi, nepaisydami JAV užkulisinių patarimų sutelkti dėmesį kitur.

Tačiau kai kurie analitikai tvirtino, kad Ukraina padarė Rusijai didelių nuostolių Bachmute ir privertė ją skirti daug išteklių, o tai gali susilpninti jos gynybą kitose fronto linijos dalyse.

Bachmuto žlugimas būtų leidęs Maskvai parsivežti namo svarbią pergalę po daugybės žeminančių pralaimėjimų.

Be to, tai įvyktų prieš didelį kontrpuolimą, kuriam Kyjivas ruošiasi jau kelis mėnesius.

Pats V. Zelenskis perspėjo, kad miesto praradimas atvertų kelią Rusijos kariams užimti didesnę Donbaso regiono dalį.

V. Putino sveikinimai

Rusijos kariuomenė šeštadienį, praėjus kelioms valandoms po J. Prigožino komentarų, paskelbė pareiškimą.

„Artiomovsko miesto išlaisvinimas baigtas“, – sakoma jame, vartojant sovietinių laikų Bachmuto pavadinimą.

Vėliau Kremlius pasveikino „Wagner“ ir nacionalinę kariuomenę su šiuo laimėjimu, nepaisant didėjančių samdinių grupės ir kariuomenės nesutarimų.

„Vladimiras Putinas pasveikino „Wagner“ šturmo dalinius ir visus Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalinių kariškius, suteikusius jiems būtiną paramą ir priedangą, užbaigus Artiomovsko išlaisvinimo operaciją“, – Kremliaus pranešimą citavo naujienų agentūra TASS.

Dabar abi stovyklos laukia Ukrainos kontrpuolimo, tačiau V. Zelenskis neseniai pareiškė, kad jo kariuomenei reikia daugiau laiko prieš įj pradedant.

Gairės: karas Ukrainoje, karas, Bachmutas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS