„Viasna“: dvylikai aktyvistų Baltarusijos teismas skyrė 2,5–25 metų kalėjimo bausmes | KaunoDiena.lt

„VIASNA“: DVYLIKAI AKTYVISTŲ BALTARUSIJOS TEISMAS SKYRĖ 2,5–25 METŲ KALĖJIMO BAUSMES

Baltarusijos Gardino miesto teismas pirmadienį skyrė nuo 2,5 iki 25 metų laisvės atėmimo bausmes dvylikai opozicijos aktyvistų, kaltinamų terorizmu ir išdavyste, pranešė teisių gynimo grupė „Viasna“.

Mikalajus Autuchovičius, aktyvistų grupės lyderis, buvo nuteistas kalėti 25 metus, pranešė nevyriausybinė organizacija „Viasna“ per „Telegram“. Tai vienas griežčiausių nuosprendžių, kuriuos pastaruoju metu paskelbė šalies teismai.

59 metų M. Autuchovičius yra buvęs karininkas, sovietų karo Afganistane veteranas. Jis padėjo opozicijai rinkti lėšas, kad ši galėtų pasipriešinti Aliaksandrui Lukašenkai, kuris geležine ranka valdo Baltarusiją daugiau kaip 28 metus.

Aktyvistai kaltinti 2020 metų spalį Gardine padegę milicininko namus ir automobilį, o tų pačių metų lapkritį sudeginę dar vieno milicininko mašiną po istorinių protestų prieš ginčijamą A. Lukašenkos perrinkimą naujai kadencijai rugpjūtį vykusiuose rinkimuose.

Po rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais, per kelis mėnesius trukusius protestus policija suėmė daugiau kaip 35 000 žmonių, tūkstančiai buvo sumušti.

Kaip pažymi Laisvosios Europos ir Laisvės radijo (RFE/RL) Baltarusijos tarnyba, teismo metu kaltinamieji ne kartą skundėsi dėl saugumo pajėgų ir kolonijos administracijos spaudimo ir kankinimų.

Kaltinamieji jiems iškeltą bylą vadina sufabrikuota.

Protestuodamas prieš suėmimą M. Autuchovičius ne kartą skelbė bado streiką.

Tikrąja 2020-ųjų rinkimų nugalėtoja opozicijos ir Vakarų demokratijų pripažįstama Sviatlana Cichanouskaja, kuri buvo priversta palikti Baltarusiją, pažymėjo, kad M. Autuchovičiui buvo skirta ilgiausia bausmė, kokia kada nors buvo skirta politiniam kaliniui Baltarusijoje.

Ji pavadino jo nuteisimą „gėdingu“.

„Žinoma, visi politiniai kaliniai bus laisvi, kai diktatorius pasitrauks, ir tai truks ne 25 metus!“ – pareiškė S. Cichanouskaja socialiniame tinkle „Twitter“.

Pasak „Viasnos“, Baltarusijoje šiuo metu yra 1 340 politinių kalinių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nuomonė

Teroristų vieta kalėjime. Prisidirbo - tegul dabar pasėdės. Atauš karštos galvos. Įgaus kažkiek proto...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS