Vokietija: JAV ir sąjungininkės nespės evakuoti visų afganistaniečių iki rugpjūčio galo | KaunoDiena.lt

VOKIETIJA: JAV IR SĄJUNGININKĖS NESPĖS EVAKUOTI VISŲ AFGANISTANIEČIŲ IKI RUGPJŪČIO GALO

Vakarų sąjungininkės negalės iš Kabulo išskraidinti visų afganistaniečių, kuriems reikia apsaugos, iki Jungtinių Valstijų numatyto karių išvedimo termino rugpjūčio 31-ąją, antradienį pareiškė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas).

„Net jeigu (evakuacija) vyks iki rugpjūčio 31 dienos ar net keliomis dienomis ilgiau, neužteks [laiko] išskraidinti visus tuos, kuriuos mes arba Jungtinės Valstijos nori“, – sakė ministras televizijai „Bild TV“.

Todėl sąjungininkėms reikia sudaryti planą, kaip tęsti žmonių išskraidinimą iš Afganistano, numatytu laiku pasibaigus karinėms operacijoms.

Didžiojo septyneto (G-7) lyderiai vėliau antradienį planuoja surengti derybas dėl Talibano sugrįžimo į valdžią sukeltos krizės. Europos partnerės ragina Vašingtoną pratęsti karių išvedimo iš Afganistano terminą.

Jei bus laikomasi rugpjūčio 31 dienos termino, amerikiečiams „tikrai prireiks dviejų dienų, kad jie išskraidintų savo kariuomenę“, sakė H. Maasas. Tokiu atveju paskutinė civilinių evakuacijos skrydžių data būtų dar paankstinta.

Vokietija iš Afganistano per operaciją, kurią Gynybos ministerija apibūdino kaip labai rizikingą, iki šiol išskraidino apie 3 800 žmonių.

Tačiau kanclerės Angelos Merkel vyriausybė sulaukė griežtos kritikos už tai, kad nenumatė tokio greito Talibano pajėgų įsiveržimo ir laiku neevakavo afganistaniečių, bendradarbiavusių su jos kariais NATO pajėgose.

Antradienį Marcusas Grotianas (Markusas Grotianas), Vokietijos kariuomenės pareigūnas, vadovaujantis pagalbos grupei „Sponsorship for Afghan Local Forces“, apkaltino vyriausybę „biurokratiniais triukais“ karpant afganistaniečių, kurie turėtų priklausyti saugomų grupei, sąrašus.

Tarp kliūčių, kurias turi įveikti apsaugos siekiantys vietiniai Vokietijos agentūrų darbuotojai, buvo reikalavimas, kad jie būtų dirbę vokiečiams per pastaruosius dvejus metus.

Nors vėliau šis terminas buvo pratęstas tiems, kurie bendradarbiavo su Vokietijos kariuomene arba saugumo pajėgomis, kitose Vokietijos agentūrose dirbusiems afganistaniečiams jis liko nepakitęs.

„Vietos darbuotojai yra atstumiami, nes dirbo ne toje ministerijoje ir ne tuo metu“, – sakė jis, paminėdamas vieną atvejį, kai Plėtros ministerijoje dirbusi moteris pateko į Kabulo oro uostą, bet Vokietijos kariai nesutiko jos paimti.

„Esame taip priblokšti ir pasipiktinę, kad neįmanoma žodžiais apsakyti, – sakė M. Grotianas. – Mūsų vyriausybė mus įskaudino, ir tai yra gėdinga.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS