Istorinė proga: lietuvius egzaminuos futbolo kamuolio burtininkai | KaunoDiena.lt

ISTORINĖ PROGA: LIETUVIUS EGZAMINUOS FUTBOLO KAMUOLIO BURTININKAI

Pasaulio ir Europos salės futbolo elitas netrukus užsuks į Lietuvą. Jonavoje rengiamame tarptautiniame turnyre mūsų šalies rinktinė pirmą sykį istorijoje laikys Brazilijos kamuolio burtininkų egzaminą.

Lietuva, Brazilija, Ukraina ir Prancūzija. Toks desertas laukia mūsų salės futbolo (futsalo) sirgalių. Jonavos arenoje balandžio 13-16 dienomis vyksiančiame turnyre lietuviai pradės pasirengimą 2026 metų Europos čempionatui.

Vietoj Brazilijos – Jonava

Lietuvos salės futbolo asociacijos vadovo Dariaus Gurskio teigimu, idėja sudalyvauti aukšto lygio kontroliniame turnyre kilo dar pernai, Lietuvai drauge su Latvija gavus teisę surengti 2026 metų Europos čempionato finalinį etapą.

„Sulaukus patvirtinimo apie Europos pirmenybes, iškart ėmėme mąstyti, kaip joms tinkamai pasiruošti ir paruošti rinktinę. Nors varžovai bus tikrai elitiniai, norime mūsų vaikinams kelti aukščiausius tikslus. Šis turnyras turėjo vykti Brazilijoje, buvo ir kvietimas iš Argentinos. Buvo daug kontaktų su kolegomis užsienyje, buvo ilgų derybų, kurių dėka nusprendėme, kad daugumai rinktinių patogiausia bus sužaisti Europoje. Mes iškart sutarėme dėl Ukrainos delegacijos, kuriai pas mus niekas nekainuos. Vėliau ukrainiečiai padėjo įkalbėti ir prancūzus. Brazilija pasaulio ruošiasi šių metų pasaulio čempionatui Uzbekistane, tad jiems tokia dalyvių sudėtis ir turnyro vieta irgi tiko“, – derybų užkulisius praskleidė D. Gurskis. 

Pasak LFF prezidento Edgaro Stankevičiaus, sirgalių laukia tikras desertas – lietuviai pirmą kartą futsalo istorijoje susitiks su Brazilija – pajėgiausia planetos reitingo komanda, daugkartine pasaulio čempione. Ukrainos rinktinė, nepaisant nepavydėtinų sąlygų šioje šalyje, užima 8-ąją vietą FIFA salės futbolo rinktinių reitinge. Prancūzija taip pat patenka į elito dešimtuką – žengia devinta. 

„Ką tik baigėsi Lietuvos čempionatas, tad mūsų rinktinės kandidatų sportinė forma bus gera. Tikiuosi, kad būsime konkurencingi šiame prestižiniame turnyre, o vėliau ir pačiame Europos čempionate“, – kalbėjo E. Stankevičius.

Evaldo Šemioto nuotr.

Biudžetas – apie 100 tūkst. eurų

LFF prezidento skaičiavimu, turnyro Jonavoje biudžetas sieks apie 100 tūkst. eurų. Dalį lėšų tikimasi surinkti iš privačių rėmėjų, taip pat prisidės ir Jonavos miesto savivaldybė, tad LFF išlaidos gali siekti apie 50 tūkst. eurų.

Brazilijos rinktinę Lietuvos sirgaliai galėjo išvysti prieš daugiau nei porą metų, kai ji viešėjo Lietuvoje ir dalyvavo FIFA pasaulio futsalo čempionate, kur iškovojo trečiąją vietą. Tuo tarpu Prancūzijos ir Ukrainos komandos pateko į 2024 metų pasaulio čempionatą.

Su startuojančiu pasirengimu 2026 metų Europos čempionatui susijęs ir Lietuvos rinktinės trenerio pakeitimas. Metus prie komandos vairo stovėjusį kroatą Mičo Martičių pakeis brazilas Dentinho. Šis specialistas prieš keletą dienų atvedė „Kauno Žalgirio“ komandą į aštuntąjį iš eilės Lietuvos čempionų titulą. E. Stankevičius neslėpė, jog su M. Martičiumi išsiskirta LFF iniciatyva, nes netenkino kroato požiūris į darbą su rinktine. Jis buvo pasirinktas atlikti ir salės futbolo rinktinių techninio direktoriaus pareigas, tačiau nenorėjo apsistoti Lietuvoje ir nuolat stebėti bei dirbti su vyrų bei jaunimo rinktinių kandidatais.

Tarptautinį turnyrą priimsiančios Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius šmaikštavo, kad nors Lietuvos rinktinė FIFA salės futbolo reitinge užima tik 80-ąją vietą ir yra ne ten, kur norėtųsi, balandžio viduryje sirgaliai išvys įdomias kovas.

„Jonavoje turime puikią sporto infrastruktūrą. Net ir sniego trasą turime, nors įsibėgėja pavasaris. Ir futsalas mums nėra svetimas („Jonavos Vikingai“ tapo šalies vicečempionais. – aut. past.). Aukštos kokybės renginyje sieksime pateisinti sporto miesto vardą“, – dėstė miesto vadovas.

Ieškos kompromiso

E. Stankevičius palietė ir kitą pastarųjų dienų aktualiją. Kovo 8 d. LFF bei Lietuvos vaikų ir jaunimo futbolo asociacija (LVJFA), gavo raštą iš „Garliavos“ futbolo klubo, jog šios organizacijos komanda traukiasi iš šalies jaunimo (iki 18 metų) čempionato.

Jame aiškinama, jog klubas nerado bendro dialogo su LFF ir LVJFA, nes „Garliavai“ nebuvo suteikta išskirtinė teisė registruoti rungtynėms 6-8 jaunuolių iš Ukrainos. LVJFA varžybose galioja trijų legionierių limitas. Tai motyvuojama noru suteikti kuo daugiau žaidimo laiko bei galimybių tobulėti Lietuvos jauniesiems futbolininkams.

„Jaunimo ir vaikų lygose turime 534 komandas ir joms nekilo problemų dėl legionierių limito. Suprantame, kad „Garliavos“ klubo situaciją yra sudėtinga, nes tie ukrainiečių jaunuoliai bei treneris bėgo nuo karo. Garliaviečių niekas neišmetė iš čempionato, jie pasitraukė patys. Vis dėlto, mes nesikratome atsakomybės. Ketvirtadienį rengiame susitikimą su šios organizacijos vaikų tėveliais ir bendromis pastangomis bandysime išspręsti šią situaciją. Turime planą ir priemonių, kad sprendimas tenkintų visas puses“, – pabrėžė E. Stankevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tik

tie /burtininkai/ atskrido is nibiru o kadangi cia oras vesesnis ir saika dosni tai geroves geresnes nerasi jokiam galaktikos dulkiagalviu durnyne kuriu /vertybes/ atvertos pragaro kalaideriu paralelynei galaktikai ppp=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS