M. Majauskas: Futbolo federacijai reikia tiesioginio valdymo | KaunoDiena.lt

M. MAJAUSKAS: FUTBOLO FEDERACIJAI REIKIA TIESIOGINIO VALDYMO

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas trečiadienį pasiūlė įvesti tiesioginį valdymą Lietuvos futbolo federacijoje.

„Reikalingas normalizavimo etapas, kurio metu laikinai būtų skirtas reguliatorius. Reikia UEFA tiesioginio valdymo. Arba su UEFA palaiminimu Lietuvos valdžios veiksmų, kuriais būtų paskirtas laikinas reguliatorius. Svarstytinas ir UEFA paskirtas atstovas“, – trečiadienį po jo vadovaujamo komiteto bei Jaunimo ir sporto reikalų komisijos bendro posėdžio BNS sakė M. Majauskas.

Pasak jo, taip pat būtina atlikti nepriklausomą federacijos veiklos ir finansinį auditus. Reikalingas ir įstatytų pakeitimas pagal FIFA standartus, nauji demokratiniai federacijos organų rinkimai.

M. Majausko teigimu, trečiadienį komiteto bei Jaunimo ir sporto reikalų komisijos bendrame posėdyje federacijos pateikti paaiškinimai ir atsakymai į įvairius parlamentarų klausimus pastarųjų neįtikino ir jie nekeičia įsitikinimo, kad dabartinė federacija nesugeba tvarkytis ir joje permainos reikalingos.

Vėliau BNS politikas nurodė, kad Lietuvos ambasadorius Šveicarijoje oficialiai kreipėsi į FIFA ir UEFA prezidentus, informuojant apie problemas Lietuvos futbolo federacijoje, poreikį tikslinti įstatus pagal pavyzdinius FIFA standartus ir organizuoti naujus demokratinius, skaidrius rinkimus.

Ekonomikos komitete ir Jaunimo ir sporto reikalų komisijoje dirbantis Andrius Kupčinskas BNS tvirtino, kad sprendimas dėl tiesioginio valdymo Futbolo federacijoje bus, nes precedentų tarptautinėje praktikoje yra.

„Dar situacija neišdiskutuota, bet kad situacija prasta irgi faktas, todėl, kad reikia daryti kažkokius žingsnius, yra akivaizdu. Rudens sesijoje prie to klausimo grįšime“, – po posėdžio BNS teigė parlamentaras.

Šiuo metu Lietuva pagal FIFA reitingus užima 142 vietą ir tai yra istoriškai prasčiausias rezultatas.

Kyla klausimas, ar federacijos veikla iš esmės suderinama su Lietuvos futbolo interesais.

M. Majausko teigimu, atsakomybė už apgailėtiną futbolo situaciją Lietuvoje didžiąja dalimi tenka Futbolo federacijai. 

„Tai pasekmė negebėjimo imtis būtinų reformų ir atstovauti plačios futbolo bendruomenės“, – komitete sakė jis.

„Kyla klausimas, ar federacijos veikla iš esmės suderinama su Lietuvos futbolo interesais“, – pridūrė M. Majauskas. 

Lietuvos futbolo federacijos generalinio sekretoriaus Edgaro Stankevičiaus teigimu, 2021 metais federacijos finansavimas siekė 9,5 mln. eurų.  

Aukšto meistriškumo sporto programų įgyvendinimo finansavimo valstybės biudžeto lėšomis šiemet futbolo federacijai skirta 372 tūkst. eurų. Dar 79,6 tūkst. eurų federacija gavo iš Tautinio olimpinio komiteto.

Abejoja dėl tiesioginio valdymo

Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos nariai iš opozicijos nėra tikri dėl tiesioginio valdymo Lietuvos futbolo federacijoje (LFF) įvedimo, bet visi sutinka – šalies futbolo situacija labai prasta.

Seimo Jaunimo ir sporto komisijos pirmininko pavaduotojas „darbietis“ Viktoras Fiodorovas teigiamai įvertino tokį siūlymą, tuo tarpu kiti BNS kalbinti opozicijos atstovai buvo daugiau skeptiški.

„Vertinu pozityviai, futbolo federacijoje, bent jau panašu iš viešosios erdvės, ką matom, kad ten tikrai ne viskas gerai, tai padaryti auditus ir įvertint situaciją būtų sveikintina“, – BNS sakė V. Fiodorovas.

Pasak jo, tai taip pat būtų pagrindas atidžiau įvertinti situaciją ir kitose sporto federacijose, kuriose jis irgi sako trūkstant skaidrumo.

„Tai būtų pagrindas ir kitas federacijas pakontroliuot, nes valstybinis finansavimas yra skiriamas, daug sportininkų, kurie yra net nepriimami, pavyzdžiui, dziudo federacija, tai situacija tikrai turėtų keistis“, – kalbėjo opozicinės Darbo partijos frakcijos seniūnas.

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas komisijoje Jonas Jarutis sakė siūlymą vertinantis skeptiškai, nors futbolo situaciją vertino prastai.

„Futbolo situacija yra prasta Lietuvoj, metai iš metų ten kontroversiški veikėjai, pralošiam Kauno miesto dydžio valstybės komandai. Yra problemų, bet organizacija yra visuomeninė, patys viduj turi spręstis, dabar mes pradėsime kištis į federacijos reikalus, skeptiškai žiūriu“, – BNS sakė J. Jarutis.

Opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Algirdas Butkevičius BNS sakė, kad dėl tiesioginio valdymo įvedimo visų pirma turi pasisakyti teisininkai, ar tai iš viso įmanoma.

„Dėl tiesioginio valdymo įvedimo, visų pirma, reikia turėti teisininkų išvadą. Visada buvo deklaruojama, kad politikai negali kištis į sporto federacijų veiklą, bet aš teigiamai vertinu, kad buvo suorganizuotas susitikimas su futbolo federacijos vadovais, išgirdome, kokie planai“, – kalbėjo demokratas.

Anot jo, reikėtų keisti tvarką sporto federacijų valdyme, kad daugiau įtakos turėtų klubų ir regionų atstovai.

„Manau, kad pirma užduotis turėtų būti, kad būtų pakeisti įstatai, kad rinkimai būtų kuo demokratiškesni ir būtų daugiau delegatų. Čia teisininkai pirmiausia gali atsakyti, ar teisiškai galima tai daryti, o kad didžiulės problemos futbolo federacijoj, akivaizdu nuo seno“, – sakė A. Butkevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

TEMIDE

vardan Litvos partija ne svinius sponcoriauja?

handzibasas

ir banditus,spekuliantus,ir visus aferistus i ju vietas sukisti,kartu su marionetem

Vasara

Vasarą Maniakai ypač aktyvūs. Jų psichika nenurimsta nei dieną, nei naktį. Jie viską valdo tiesiogiai vienu metu. Jiems ar futbolas, ar seimas, ar teisėjai, ar pensininkai, ar bankai, ar mergaitės - visai nesvarbu. Jie geriausiai viską žino. Tik rezultatas - kainos auga, tautos mirtingumas auga, medicina bankrutavusi, matematikos egzamino neišlaiko, stadiono nėra, gedimino kalnas griūna, seimo reitingai mažiausi... Maniakams vasara vieta Vasaros ligoninėje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS