Moterų futbolo rinktinės kapitonė G. Lukjančukė: mes būsime pasiruošusios | KaunoDiena.lt

MOTERŲ FUTBOLO RINKTINĖS KAPITONĖ G. LUKJANČUKĖ: MES BŪSIME PASIRUOŠUSIOS

Lietuvos moterų futbolo rinktinės kapitonė Greta Lukjančukė prieš Europos čempionato atrankos rungtynes su Kroatija ir Šveicarija tikino, kad istorinis iššūkis bus puiki galimybė rinktinei dar labiau subręsti. Mūsų šalies rinktinė pirmąją dvikovą žais ketvirtadienį Šiauliuose, skelbia Lietuvos futbolo federacija (LFF).

25-erių metų vartininkė debiutavo nacionalinėje komandoje dar prieš aštuonerius metus, o dabar yra viena geriausių šalies futbolininkių. Ji ilgus metus yra Šiaulių „Gintros-Universiteto“ vartininkė, taip pat ragavo legionierės duonos Italijoje.

– Oficialių pasaulio ar Europos čempionato atrankos varžybų Lietuvos rinktinė nežaidė pusantrų metų. Kaip manai, ar rinktinei trūksta tokių rungtynių patirties?

– Tikrai labai trūksta. Dabar pasikeitė atrankos formatas, moterys žaidžia tokiu pačiu principu, kaip vyrai. Iš pradžių, tai truputį išgąsdino, mes dar neturėjome tokių stiprių varžovų, kaip Šveicarija ar Belgija. Visada žaisdavome su panašaus pajėgumo komandomis - Latvijos, Estijos, Moldovos ar Farerų salų, kurias gerai pažįstame, todėl mums labai reikalinga įsivertinti savo jėgas prieš geresnes varžoves, naujas iššūkis turi mus užgrūdinti.

– Lietuvos rinktinė pirmą kartą pradeda kovas Europos čempionato atrankoje nuo įprasto grupių etapo. Kokį stimulą komandai suteikia šis faktas?

– Visos mes laukiame šių varžybų, kurios vyks įprastu pasaulyje formatu. Pavyzdžiui, rugpjūčio 29 dieną žaisime namuose su Kroatija, o rugsėjo 3 dieną išvykoje su Šveicarija. Tai yra gana įdomu ir bus proga pamatyti, kaip sugebėsime atsistatyti ir pasiruošti kitoms rungtynėms. Manau, kad būsime pasiruošusios, visos merginos nori ginti Lietuvos garbę ir kiekvienoje stovykloje norime perteikti viską aikštėje. Pažadame atiduoti save 100 procentų.

– Lietuvos varžovėmis turnyre bus Belgija, Rumunija, Kroatija ir Šveicarija. Jeigu reikėtų apibūdinti šias komandas, kokios jos yra?

– Sunku vertinti varžoves, kai mes nesame su jomis susidūrusios. Šveicarės yra, ko gero, stipriausia grupės komanda, kurią galime vadinti aukšto lygio Europos rinktine, kitos už mus aukštesnės reitinge. Žaidžiant su tokiomis varžovėmis bus puiki galimybė mūsų žaidėjoms parodyti savo sugebėjimus, o Lietuvai - išvysti, kokiame lygyje yra mūsų rinktinė.

– Iš kapitonės perspektyvos, kaip galėtum apibūdinti progresą rinktinės žaidime, treniruočių procese? Ar pastaraisiais metais atsirado kažkas naujo, ką būtų galima pažymėti kaip teigiamus aspektus?

– Treniruočių procesas yra patobulėjęs, kai jame įsitraukė naujų žmonių. Didelį indėlį komandos darbe įdėjo fizinio rengimo treneris Šarūnas Bičiušas, pritaikydamas įvairias programas, stipriai vyriausiajam treneriui Rimantui Viktoravičiui padeda asistentės Ingrida Siliūnienė ir Tatjana Veržbickaja. Prie jų taip pat galime pridėti ir savo darbą gerai išmanantį vartininkų trenerį Mantą Tamulionį. Turime ir video analitiką Tadą Vilkevičių, kuris įnešė kažką naujo analizuojant mūsų žaidimą, žaidėjos aiškiai suvokia žaidimo aspektus.

Labai džiugu, kad turime gerus specialistus, kurie padeda jaustis, jog tobulėjame ir tas po truputi ryškėja. Anksčiau neturėjome pilnaverčio trenerių štabo, nebuvo vartininkų ar fizinio rengimo specialistų, o dabar jaučiame profesionalumą ir pakilesnę atmosferą.

Manau, kad merginos treniruotėse atiduoda labai daug, tačiau žaidybinėse situacijose mums labiausiai trūksta kokybiško atakų užbaigimo, kas leistų įgyvendinti sklandų komandinį darbą ir švęstume pergales. Šiais metais žaidėme tikrai gerai ir nusipelnėme pergalių bei buvo apmaudu dėl nepasiekto geresnio rezultato.

– Rinktinė ilgą laiką žaidė su savo lygio varžovais, su kuriais buvo galima eksperimentuoti žaidžiant lankstų futbolą. Dabar laukia aukštesnio meistriškumo komandos, tad svarbiausia bus akcentuoti žaidimą gynyboje?

– Šlifuoti gynybinius veiksmus bus sudėtinga. Nemažai priklauso ir nuo to, kaip individuali žaidėja įgyvendina savo užduotis aikštėje, tad kiekviena turės drausmingai atlikti savo funkcijas, nes dėl paprastų klaidų gali byrėti visa mūsų gynybos sistema. Tai nebus lengva, bet, manau, jog įgyvendinti savo planą yra įmanoma – turėsime kelias dienas tai išgludinti treniruotėse ir skirti tam didesnį dėmesį.

– Į komandą įsilieja vis daugiau jaunųjų futbolininkių, kurios teoriškai vis dar gali atstovauti ir atstovauja jaunimo rinktinių žaidėjas. Ką galima pasakyti apie dabartines jaunąsias futbolininkes?

– Pas mus nėra didelio moterų futbolo masiškumo, tad iš kiekvienos į moterų rinktinę patekusios talentės yra daug tikimasi. Norime, kad jos į komandą įneštų šviežio kraujo, aktyvumo ir atsidavimo kovojant dėl bendrų tikslų. Sudėtyje yra nemažai patyrusių futbolininkių, bet komandoje nesijaučia amžiaus skirtumo ar trinties, visos yra draugiškos ir padeda viena kitai.

– Į Šiaulius rinktinės rungtynės sugrįžta po dvejų metų pertraukos. Saulės miestas dar vadinamas Lietuvos moterų futbolo lopšiu. Ar svarbu, kad būtent Šiauliai priims pirmąsias oficialias komandos rungtynes?

– Aš manau, kad svarbu, jog Šiauliai organizuoja šias rungtynes. Manau, kad į stadioną atvyks palaikyti nemažai žiūrovų, kuriuos sudarys ne tik vietiniai, bet ir iš kitų miestų. Mano nuomone, Šiaulių stadionas yra mėgstamiausias man ir daugumai žaidėjų, kurios žaidžia, yra žaidusios ar besitreniravusios „Gintros“ klube. Kitas pliusas – natūrali stadiono danga, todėl labai malonu, jog čia pradėsime Europos čempionato atranką.

– Pirmosios tavo rungtynės nacionalinėje rinktinėje buvo su Latvija 2011 metais, kai rinktinė varžėsi preliminarioje Europos čempionato atrankoje. Ar gali prisiminti savo debiutą?

– Tai buvo turnyras Makedonijoje ir aikštėje pasirodžiau po keitimo, pakeitusi pagrindinę vartininkę Indrę Venskevičiūtę. Tikrai buvo baimės, nes buvau atsarginė ir kai netikėtai teko išeiti į aikštę, jaudulio ir šoko buvo nemažai. Bet tose rungtynėse nepraleidau įvarčio, tai smagu.

– Kaip pavyksta tvarkytis su jauduliu prieš ir rungtynių metu?

– Negaliu sakyti, kad jaudulio prieš rungtynes nėra. Jei jaudiniesi, vadinasi tau rūpi, kaip pasirodys tavo komanda, tačiau dažniausiai tai užtrunka iki pirmojo kamuolio pagavimo, vėliau apsipranti. Žinoma, rinktinėje dar giedodama Lietuvos himną tu jau suvoki atsakomybę ir reikšmę ginti savo šalies garbę, tų emocijų kartais būna net ir daugiau, nei kitur.

– Kaip galėtum palyginti, kuo skiriasi dabartinė nacionalinė rinktinė ir ta, kurios dalimi tapai prieš aštuonerius metus? Kokiomis savybėmis išsiskiria dabartinė komanda?

– Akivaizdu, kad iš tų laikų rinktinės žaidėjų beveik neliko, tačiau pasikeitė tiek mūsų žaidimo stilius, tiek žaidimo principai. Anksčiau dažnai žaisdavome aukštais tolimais perdavimais ir perdėtai kuo greičiau siųsdavome kamuolį į priekį, dabar esame šaltakraujiškesnės ir daugiau bandome kontroliuoti kamuolį. Turime geras centro sauges, kurios padeda tai įgyvendinti ir akcentuojame žaidimą per kraštus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS