Neramus sostinės futbolo mokyklų ruduo | KaunoDiena.lt

NERAMUS SOSTINĖS FUTBOLO MOKYKLŲ RUDUO

Nors pastaraisiais metais Lietuvos futbolo rinktinės žaidimas ir rezultatai nedžiugina, Vilniaus mieste veikiančios futbolo mokyklos negali sutalpinti visų norinčių treniruotes lankyti vaikų ir jaunuolių.

Tiesa, didžiausios problemos kyla ne tiek dėl išaugusio jaunųjų futbolo mėgėjų skaičiaus, o dėl futbolo infrastruktūros problemų, nes sostinėje vis dar katastrofiškai trūksta ne tik stadionų, bet ir treniruotėms tinkamų aikščių.

Priverstiniai sprendimai

Artėjant rugsėjui Vilniuje prasideda didžioji naujų futbolininkų medžioklė, didžiausią dėmesį skiriant patiems mažiausiems. Šiais metais sostinėje oficialiai veikė 21 futbolo mokykla. Jose treniravosi beveik 5 tūkst. vaikų nuo 7 iki 18 metų, su jais darbavosi apie 180 trenerių. Tačiau tik kelios futbolo mokyklos galėjo pasigirti savo "namais", tai yra nuosava treniruočių baze, o daugumai belieka tenkintis prie miesto ugdymo įstaigų esančiomis futbolo aikštelėmis. Kadangi didžioji dalis tokių aikštelių neturi dirbtinės dangos, atšalus orams treniruotės persikelia į sales. O jose futbolininkai yra mažiausiai laukiami ir pageidaujami svečiai.

Nuo 2016 m. veikiančios ir treniruotes Naujamiestyje, Justiniškėse bei Pilaitėje rengiančios futbolo mokyklos "Ataka" atstovas ryšiams su visuomene Gediminas Tvarijonas "Vilniaus dienai" sakė, kad kiekvieną rudenį mokyklos mokinių gretas papildydavo apie 150 naujų narių, tačiau šį kartą gali tekti priimti sunkų sprendimą ir apriboti naujokų skaičių.

"Šiuo metu pas mus treniruotes lanko apie 350 mokyklinio amžiaus vaikų ir dar turime apie 100 vaikų darželiuose. Esame jauna, bet sparčiai auganti organizacija, norime suburti visų amžiaus grupių vaikus, realiai galėtume turėti jų bent 600, nes pageidaujančių treniruotis tikrai netrūksta. Tačiau susidūrėme su pačia banaliausia problema – nebetelpame į futbolo aikšteles. Be abejo, didžiausios problemos kyla žiemą, kai tenka kautis dėl salių. Tačiau vyresni vaikai negali treniruotis salėse, norint tobulėti ir kokybiškai dirbti, jiems reikia treniruotis futbolo aikštėje. Vyresnių vaikų grupei idealu būtų dirbti visoje futbolo aikštėje ar bent jau pusėje jos. Bet Vilniuje tokią prabangą turi tik kelios didžiosios futbolo mokyklos. Kitos stumdosi "Sportimos" manieže, išsidalinusios aikštę į ketvirčius. Bet mes net ir "Sportimoje" vietos negavome. Tad šio rudens laukiame su dideliu nerimu, nes jei padėtis nepasikeis, teks ženkliai apriboti naujokų srautą. O tai tikrai skausmingas sprendimas ne tik mums, bet ir sportuoti norintiems vaikams", – apgailestavo G.Tvarijonas.

Susidūrėme su pačia banaliausia problema – nebetelpame į futbolo aikšteles.

Atsisveikina su vyresniais

Su analogiškomis problemomis susiduria ne tik mažosios, bet ir didžiosios futbolo mokyklos. Dažniausiai siekiant atlaisvinti vietas naujokams nusprendžiama atsisakyti vyresnių auklėtinių, mat jų ugdymas mokykloms tampa vis didesne finansine našta. FA "Žalgirietis" direktorius Žydrūnas Grudzinskas teigė, kad, norint priimti bent 100 naujokų, teks atsisveikinti su keliomis dešimtimis 16–8 metų futbolininkų, nepatenkančių į pagrindines savo amžiaus grupės komandas.

"Nors naudojamės Senvagės gimnazijos aikšte, sutalpinti visų norinčiųjų joje negalime. Kadangi su mažiukais dirbti yra paprasčiau, jiems nereikia didelių erdvių, tenka padėkoti už pastangas vyresniems vaikinams, kurių perspektyvos ateityje tapti profesionaliais futbolininkais yra pačios mažiausios. Siūlome jiems jungtis prie Sekmadienio futbolo lygos komandų arba mėginti laimę aukštesnėse lygose ir bent jau tokiu būdu likti futbole", – konstatavo Ž.Grudzinskas.

Dviguba dovana

Per praėjusį dešimtmetį Vilniuje atsiradusius naujus futbolo aikštynus galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų. Tai 2011 m. renovuotas LFF stadionas, privatus "Fanų" stadionas prie Vladislavo Sirokomlės mokyklos, taip pat Fabijoniškių mokyklos bei Senvagės gimnazijos aikštelės. Tačiau jau šį rudenį duris turėtų atverti dar du nauji aikštynai. Vilniaus miesto savivaldybės, Vyriausybės ir Lietuvos futbolo federacijos pastangomis baigiamas įrengti futbolo stadionas prie Pilaitės gimnazijos. Nors anksčiau buvo kalbama, kad stadionas bus atviras įvairioms futbolo mokykloms, vėliau paaiškėjo, kad pagrindiniu jo valdytoju taps savivaldybės biudžetinė įstaiga "Vilniaus futbolo mokykla". Jos direktorius Kęstutis Paknys teigė, kad šiuo metu jau yra parengtas aikštės pagrindas, trūksta tik futbolo federacijos pažadėtos dirbtinės dangos.

"Planavome, kad ji bus paklota rugpjūčio pabaigoje, o tada beliktų tik pripūsti specialų kupolą ir įrengti administracines patalpas. Tačiau dangos kol kas dar nėra ir panašu, kad rugsėjį aikštės negalėsime naudoti. Visgi spalį arba lapkritį jau tikrai bus įkurtuvės. Turėdami naują bazę galėsime papildomai priimti į treniruotes apie 200 vaikų – ir ne tik mažiukus, bet ir vyresnius, ateinančius iš kitų futbolo mokyklų ir norinčius tęsti futbolo užsiėmimus", – paaiškino K.Paknys.

Finišo tiesę pasiekė ir "Baltijos futbolo akademijos" iniciatyva prieš kelerius metus pradėti Karoliniškių "Ryto" progimnazijos aikštės renovacijos darbai. Pasak akademijos direktoriaus Ivano Švabovičiaus, dirbtinė danga jau paklota, belieka tik išbandyti naują pripučiamą kupolą.

"Manau, kad šią savaitę baigsime visus darbus ir rugsėjo 2 d. galėsime atverti naujos arenos duris akademijos auklėtiniams. Tiesa, dar reikės sutvarkyti persirengimo, administracines patalpas, tad tikrasis atidarymas įvyks lapkritį. Tačiau treniruotis ir sportuoti futbolo mėgėjai galės jau nuo rugsėjo, laukiame visų norinčiųjų išmėginti mūsų naują areną. Mūsų akademijai tai bus tikrai labai didelis kokybinis šuolis, galėsime subalansuoti treniruotes, pagerinti darbo kokybę, daugiau dėmesio skirti vyresniems vaikams, sportinių grupių auklėtiniams. Kadangi norime dirbti pagal "Anderlecht" treniruočių metodiką, mums buvo būtina nuosava treniruočių bazė. Ir nors teko nueiti labai ilgą ir sunkų kelią, dabar jau galiu drąsiai pasakyti, kad savo tikslą pasiekėme", – teigė I.Švabovičius.

Naujoje arenoje "Baltijos futbolo akademija" šeimininkaus ne viena, joje treniruočių laiką turės ir tik šių metų pradžioje įsikūrusio futbolo klubo "Vilnius" futbolo mokykla. "Su "Vilniaus" futbolo klubu esame partneriai, o ne konkurentai. Norime, kad kuo daugiau mažiausių futbolo mėgėjų turėtų galimybę išmėginti save futbolo treniruotėse, nes iš didelio būrio lengviau atsirinkti perspektyvius žaidėjus, su kuriais nuo 13 metų jau vyksta profesionalios treniruotės. Tad mes vieni kitiems netrukdysime, o tik padėsime", – tikino "Baltijos futbolo akademijos" direktorius.

Naujos futbolo erdvės

Matydami konkurentų pastangas susikurti tvirtesnį pagrindą po kojomis, apie nuosavą treniruočių bazę prabilo ir "Ateities" futbolo mokyklos vadovai. Įspūdingais tarptautiniais vaikų futbolo turnyrais pasižyminčios įstaigos vadovas Dainius Gudaitis "Vilniaus dienai" atskleidė, kad jau šių metų spalį Grigiškėse turėtų prasidėti naujo futbolo aikštyno įrengimo darbai.

"Futbolo infrastruktūra Vilniuje yra labai skurdi. Ir nepanašu, kad artimiausioje ateityje įvyks kokie nors esminiai pokyčiai. Todėl nusprendėme patys imtis iniciatyvos ir iš pagrindų renovuoti Grigiškių stadioną. Jo vietoje įrengsime dvi aikštes, administracines patalpas, poilsio ir sveikatingumo zonas. Jei nebus biurokratinių kliūčių, bent jau dirbtinė aikštė turėtų atsirasti po metų. Ir tai bus tik pirmas žingsnis", – teigė D.Gudaitis.

Įkurtuvės jau buvo

Kol didžiosios futbolo mokyklos kuria grandiozinius projektus, nesnaudžia ir mažesnieji. Praėjusią savaitę veiklą pradėjusi "Perkūno" futbolo mokykla spalį planuoja naujos arenos įkurtuves. Futbolo mokyklą įsteigęs buvęs Vilniaus "Žalgirio" ir Lietuvos rinktinės futbolininkas Egidijus Juška teigė, kad dirbtine danga aprūpinta naujoji futbolo aikštelė šiltuoju metų laiku bus atvira, o šaltuoju – uždengta specialiu kupolu.

"Mūsų tikslas – sukviesti futbolą mylinčius arba šią sporto šaką išmėginti norinčius vaikus iš Pašilaičių seniūnijos, užmegzti tvirtesnius bendruomeninius ryšius, suburti draugų ir kaimynų kolektyvą, kuris bendrautų ir už futbolo aikštės ribų. Manau, kad turėdama savo futbolo bazę futbolo mokykla "Perkūnas" gali tapti tikru Pašilaičių bendruomenės nariu, atviru ne tik mažiems, bet ir suaugusiems futbolo mėgėjams", – teigė FM "Perkūnas" steigėjas E.Juška.

 

GALERIJA

  • Neramus sostinės futbolo mokyklų ruduo
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS