„4 Viktorai“ – žaismingas žvilgsnis į olimpiadą | KaunoDiena.lt

„4 VIKTORAI“ – ŽAISMINGAS ŽVILGSNIS Į OLIMPIADĄ

„Gyvenant konkurencingame pasaulyje, svarbu nepamiršti, kad varžymasis gali būti kūrybiškas ir žaismingas“, – sako šiuolaikinio šokio šokėjas, trupės „Nuepiko“ narys Marius Pinigis. Liepos 30–rugpjūčio 3 d. su komanda jis pristatys šiuolaikinio šokio ir cirko spektaklį „4 Viktorai“.

Kitokios varžybos

Olimpinių žaidynių dvasios įkvėptas spektaklis yra tarptautinio scenos menų festivalio „ConTempo“ dalis. Juo „Nuepiko“ trupės nariai: Adrianas Carlo Bibiano, Andrius Stakelė, Džiugas Kunsmanas ir Marius Pinigis klausia: kas, jei olimpinių žaidynių ašimi būtų ne sporto šakos, o šokis, cirkas, žaismingas ir kūrybiškas požiūris į judesį? Tad „4 Viktorai“ yra ne tik anonimiška ir abstrakti sporto fenomeno interpretacija per šokį ir cirką, bet kartu priminimas, kad kūrybiškumas kiekvienam padeda išskleisti savo unikalų potencialą.

„Šiuolaikiniame pasaulyje, kaip ir olimpinėse žaidynėse, mes konkuruojame, kovojame. Tačiau labai svarbu nepamiršti žaidynių aspekto – to, kad tai yra tik kūrybiškas žaidimas. Tad, nors mes varžomės, kartu turime palaikyti vienas kitą, – mintimis dalijosi M. Pinigis. – Kalbėdami apie pagarbaus varžymosi svarbą, taip pat norime paskatinti žmones nebijoti varžytis, siekti pergalės. Juk sveika konkurencija leidžia mums tobulėti ir judėti pirmyn. Nereikia bijoti ir pralaimėjimo – nors devynis kartus nepasiseks, dešimtą kartą sėkmė nusišypsos, tad svarbu nenustoti siekti savo tikslo.“

Pasak M. Pinigio, spektaklis „4 Viktorai“ kalba apie tai, kad varžymasis nebūtinai yra blogas, destruktyvus dalykas. Jis gali turėti įvairių spalvų ir teigiamų aspektų.

„Dažniausiai varžymąsi suprantame kaip konkuravimą vienam su kitu. Tačiau konkuruoti ir lenktyniauti galime ir su savimi. Man regis, didžiausias varžovas gyvena mūsų pačių viduje. Varžydamiesi su savimi, gauname galimybę peržengti savo ribas, tobulėti ir augti, – pastebi jis. – Varžymasis su kitu mums gali padėti pasiekti didesnį tikslą, drauge įveikti iššūkius ir galbūt netgi pradėti bendradarbiauti.“

A. Bekeraitytės-Popierės nuotr.

Įkvėpė mitai ir legendos

M. Pinigis pastebi, kad olimpinės žaidynės nuo pat jų egzistavimo pradžios turi labai aiškų konkuravimo ir varžybų komponentą. Tačiau spektaklio „4 Viktorai” kūrėjams pasirodė įdomūs keletas kitų su olimpinėmis žaidynėmis susietų atributų. Tai – olimpiniai žiedai, atidarymo / uždarymo ceremonija, vėliavos, sportininkų apranga. Taip spektaklis į olimpines žaidynes leidžia pažvelgti kaip į kūrybiškumo aktą, tam tikrą erdvę kūrybai skleistis. Jo metu galima pamatyti mums gerai žinomus olimpinių žaidynių atributus, tačiau kita forma, juos interpretuojant“, – pasakoja šokėjas.

Spektaklio įkvėpimo šaltiniu taip pat tapo olimpinių žaidynių atsiradimo istorija, mitai ir legendos. „Mitai ir legendos padeda spektakliui įgauti daugiau spalvų, o ne tik pabrėžti ir kartoti, kas ir taip akivaizdu – olimpinės žaidynės yra geriausių atletų varžymosi vieta, kuriose nugali stipriausias. Pasirinkome įvairias su olimpinėmis žaidynėmis susijusias istorijas – tikras ir mitologizuotas, kurios suteikė daug daugiau kūrybinės laisvės ir didesnį kūrybinį impulsą spektaklio choreografijai kurti", – atskleidė M. Pinigis.

Viena iš tokių legendų – manoma, kad pirmasis olimpinis čempionas buvo virėjas. „Kita legenda byloja, kad olimpines žaidynes sugalvojo Heraklis, pagerbdamas Dzeusą, arba tai buvo paties Dzeuso sumanymas, minint jo pergalę prieš Kroną“, – sakė menininkas.

Pasak pašnekovo, spektaklio kūrėjams buvo įdomu nagrinėti ir interpretuoti įvairias istorijas, kuriose realūs faktai maišosi su mitologija ir legendomis. Todėl spektaklyje verta tikėtis olimpinių žaidynių interpretacijos, o ne tiesioginės konkurencijos, varžymosi. Net jei žiūrovai spektaklyje išvys varžymąsi, jo scenarijai veikiausiai bus mažai nuspėjami.

Didžiausias varžovas gyvena mūsų pačių viduje. Varžydamiesi su savimi, gauname galimybę peržengti savo ribas, tobulėti ir augti.

Judėti kūrybiškai

Pašnekovo teigimu, „4 Viktorai“ yra edukacinis spektaklis, skirtas visiems, o ypač – jaunimui. M. Pinigis atkreipė dėmesį, kad nors šiandien turime daugybę galimybių užsiimti įvairiomis sporto šakomis ir fizine veikla, šiuolaikiniai žmonės yra kaip niekada sustingę, nejudrūs. Tad „Nuepiko“ komanda siekia jaunimą paskatinti daugiau kūrybiškai judėti.

„Ne visi nori žaisti krepšinį ar futbolą, tad siūlome paieškoti įvairesnių judėjimo galimybių. Kad ir kaip būtų, gyvename kūne, tad turime būti ne pasyvūs jo stebėtojai, o aktyvūs ir kūrybingi individai, kurie nebijo per kūną išreikšti save, – akcentavo jis. – Paauglystėje jaunuoliai labai linkę užsiverti savyje, tad kūrybiškas judesys galėtų jiems padėti pakelti savo savivertę, lengviau priimti brendimo metu vykstančius kūno pokyčius. Todėl, pasibaigus festivaliui, spektaklį planuojame pristatyti ir mokyklų sporto salėse. Jaunuoliai šiandien vis mažiau juda ir vengia dalyvauti kūno kultūros pamokose. Tad tikimės savo pavyzdžiu moksleivius paskatinti ieškoti jiems priimtinų judėjimo būdų.“

Siekia užkrėsti šokiu

Spektakliu trupė taip pat tikisi įkvėpti jaunuolius šokti. Politologijos mokslus baigęs M. Pinigis pasakoja pats į šokį atkeliavęs gana vingiuotu keliu, tad pašnekovas su jaunais žmonėmis nori pasidalyti savo patirtimi.

„Jaunuoliai iš mažesnių miestų ne visada turi galimybių atrasti šiuolaikinį šokį, tad norisi būti ta žiežirba, kuri jauną žmogų paskatins siekti savo tikslų, būti kūrybingam. Kadangi mūsų trupėje šoka keturi vyrai, taip pat siekiame į šiuolaikinį šokį atkreipti berniukų dėmesį, kuriems plastiški judesiai kartais atrodo ne visai vyriški, ir paneigti šį mitą, – atskleidė šokėjas. – Nors šio spektaklio prioritetas yra jaunimas, taip pat norime skleisti žinią, kad pradėti judėti kūrybiškai niekada nevėlu. Nesvarbu, kokio amžiaus žmogus, koks jo fizinis pasirengimas, tikrai galima atrasti sau tinkamą judėjimo būdą. Judėjimas žmogui visada buvo labai svarbus, fiziniai žaidimai turbūt egzistuoja net seniau nei kalba.“

M. Pinigis pasakoja, kad šokio spektaklyje trupės nariai ieško atsakymo, kaip būtų galima išardyti mums pažįstamą varžymosi algoritmą ir sukurti kūrybiškus judėjimo būdus. „Spektakliu kalbame apie savęs nugalėjimą, savo ribų ir galimybių išplėtimą. Gilinamės į bendražmogiškas patirtis, kartu pristatydami asmenines savo istorijas. Juk žodis „Viktoras“ – nugalėtojas, kiekvienam mūsų gali turėti skirtingas reikšmes“, – sako jis.


Kas? Festivalis „ConTempo“. Spektaklis „4 Viktorai“.

Kur ir kada? liepos 30 d. Domeikavos laisvalaikio salėje ir rugpjūčio 3 d. Garliavos sporto ir kultūros centre.

GALERIJA

  • „4 Viktorai“ – žaismingas žvilgsnis į olimpiadą
A. Bekeraitytės-Popierės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS