Artėjantis pasaulio klasikinių sportinių šokių čempionatas žada keisti tradicijas | KaunoDiena.lt

ARTĖJANTIS PASAULIO KLASIKINIŲ SPORTINIŲ ŠOKIŲ ČEMPIONATAS ŽADA KEISTI TRADICIJAS

Šiemet 30-ąjį jubiliejų mininti Lietuvos sportinių šokių federacija (LSŠF) į Vilnių sugrąžino pasaulio klasikinių sportinių šokių čempionatą, kuriame varžysis stipriausi planetos šokėjai. Šokių pasaulyje olimpinėms žaidynėms prilyginamos varžybos vyks lapkričio 30 d. Vilniaus „Siemens“ arenoje, kur ant parketo suksis ir dėl pasaulio čempionų titulo kovos dvi Lietuvos poros.

Apie tai, kaip sekasi ruoštis svarbiausiam klasikinių sportinių šokių renginiui, kokios staigmenos laukia žiūrovų ir dalyvių bei kokie tikslai keliami Lietuvos sportininkams, organizatoriai pasikalbėjo su LSŠF viceprezidentu, čempionato direktoriumi Virginijumi Visocku.

– Iki pasaulio standartinių sportinių šokių čempionato liko pora mėnesių. Kokiame pasiruošimo etape esate?

– Jei pasakytų, kad čempionatas jau po savaitės, manau, viską padarytume. Esame viską aptarę, suplanavę, pasiskirstę, suradę partnerius. Norime pasauliui parodyti modernų, šiuolaikišką renginį. Todėl šį kartą ypač daug dėmesio skiriame technologinėms naujovėms, dirbame su įvairiais vaizdo projektais.

– Pasaulio klasikinių sportinių šokių čempionatas Lietuvoje vyks jau trečią kartą (buvo surengtas 2004 ir 2015 metais). Ar artėjantis čempionatas bus kažkuo išskirtinis, ypatingas?

– Čempionatas, kaip ir bet kurios kitos tokio lygio varžybos, turi nustatytą gana griežtą formatą, kurio turime laikytis. Tačiau tą patį renginį galima padaryti paprastą, tačiau galima padaryti ir įdomų, sukuriant šiuolaikinį reginį. Nors visi mūsų rengti pasaulio čempionatai buvo įvertinti palankiai, šį kartą kartelę norime iškelti dar aukščiau. Kad gera ir patogu būtų ne tik sportininkams, bet ir būtų įdomu žiūrovams. Dėl to ruošiame keletą staigmenų.

Renginio dieną arenoje matysime net tris šokių rūšis, kurias globoja ir prižiūri Pasaulinė sportinių šokių federacija. Pagrindinis akcentas, be abejo, bus jau minėtas Pasaulio standartinių sportinių šokių čempionatas. Greta vyks aukščiausio lygio Lotynų Amerikos šokių reitingo varžybos, kuriose taip pat rungsis šokėjai iš viso pasaulio. O didžiausia renginio staigmena – pirmą kartą Lietuvoje pristatysime naują olimpinę sporto šaką – breiką.

– Lietuvą čempionate atstovaus dvi šokėjų poros – reitingo lentelės viršūnėje esantys Evaldas Sodeika ir Ieva Žukauskaitė bei Vaidotas Lacitis ir Veronika Golodneva. Kokie lūkesčiai ir tikslai jiems keliami?

– Šios poros yra dar viena priežastis, kodėl artėjantis čempionatas mums yra ypatingas. Nuo 2004 m., kuomet ant „Siemens“ arenos parketo dėl pasaulio čempionų titulo kovojo Edita Daniūtė ir Arūnas Bižokas praėjo nemažai laiko. Tuomet paskutiniame šokyje italų porai nusileidę mūsų šokėjai liko antri. Šiemet vėl turime labai realias galimybes savo šokėjus papuošti aukso medaliais. Tad ir mūsų lūkesčiai – aukščiausi rezultatai. Tikimės, kad Evaldas ir Ieva taps pasaulio čempionais, o Vaidotui ir Veronikai keliame tikslą pelnyti bronzos medalius.

– Šokių pasaulyje pasaulio čempionatas prilygsta olimpinėms žaidynėms. Tad Lietuvoje matysime stipriausius sportininkus. Kas yra didžiausi lietuvių konkurentai?

– Pagrindiniai mūsų konkurentai, matyt, bus italų pora Francesco Galuppo ir Debora Pacini. Tačiau nereikėtų nurašyti ir Rusijos sportininkų. Rusija turi tris labai stiprias šokėjų poras, iš kurių dvi tikrai pasirodys Lietuvoje. Manau, kad finale tikrai matysime abi Lietuvos, Rusijos ir vieną Italijos porą.

– Ar mūsų šokėjai turi pranašumų prieš artimiausius konkurentus? Kokie jie?

– Abi mūsų poros yra labai stiprios, aukšto techninio lygio, tačiau skiriasi jų šokimo stilistika. Sakyčiau, kad Evaldas su Ieva turi daugiau charizmos, yra energingesni, jų šokių stilius daug drąsesnis. Vaidas su Veronika demonstruoja labai aukštą techninį lygį, jie labai muzikalūs, tikslūs. Nors abi poros skirtingos, jos abi priklauso vienai mokyklai. Lietuviška standartinių šokių mokykla turi savitą lietuvišką braižą, kuris yra angliškos ir itališkos mokyklos mišinys. Labai tuo didžiuojamės, nes turėti savitą stilių šokių pasaulyje yra privalumas.

– Kai E. Daniūtė ir A. Bižokas liko antri, užkulisiuose buvo kalbama, kad pergalę iš jų atėmė smulkmena – itališka muzika lemiamame šokyje...

– Taip, tuomet daugelis kalbėjo, kad jei ne itališka muzika, kuri buvo kaip ir privilegija čempionais tuomet tapusiai Italijos porai, baigtis galėjo būti visai kitokia... Bet tą karčią piliulę nurijome ir dabar vėl žiūrime į šviesią ateitį. Evaldas ir Ieva ant parketo jaučiasi tvirtai, paskutiniu metu jie šokių aikštelėje iškovoja tik pergales, tad nerimauti neturime ko, nors, žinoma, jauduliukas ir intriga visada išlieka. Be jų nebūtų įdomu. Todėl tikimės, kad šiemet į areną palaikyti mūsų porų susirinks didžiulis būrys šokių aistruolių ir visi kartu galėsime pasidžiaugti rezultatais. Tuomet šie metai būtų išties ryškūs Lietuvos šokių istorijai. Juk šiemet Lietuvos sportinių šokių federacija mini savo 30-metį.

– Kokios čempionato dalys žiūrovams įdomiausios, patraukliausios? Ko nereikėtų praleisti?

– Didžiausio susidomėjimo, be abejo, sulaukia finalas, tačiau stengiamės, kad šiemet kur paganyti akis būtų viso renginio metu, tai yra visą dieną. Labai kviečiu atvykti į renginio pradžią ir pamatyti visus šokėjus. Taip labai aiškiai pastebėsite, kaip skiriasi šokėjų iš atskirų valstybių lygis.

– Ar jau žinote, kokios poros suksis ant sostinės „Siemens“ arenos parketo?

– Pasaulinei sportinių šokių federacijai priklauso beveik 90 šalių, kiekviena šalis į pasaulio čempionatą turi teisę deleguoti po dvi poras. Aišku, niekada nebūna, kad dalyvautų visi. Man turbūt daugiausiai teko matyti 55 šalių atstovus. Kiek tiksliai dalyvių turėsime Lietuvoje, kol kas nežinome. Registracija baigsis spalio pabaigoje. Tačiau žvelgiant į paskutinių trejų metų patirtį, skaičiuoju, kad „Siemens“ arenoje pasirodys apie 80 porų.

– Ar užsienio poros į pasaulio čempionatą atvyksta su palaikymo komandomis? Kiek svečių iš užsienio tikitės sulaukti Vilniuje?

– Iš užsienio planuojame sulaukti apie pusę tūkstančio svečių. Dažniausiai aktyviausiai važiuoja tų šalių žiūrovai, kurios turi stipriausias poras. Tad šį kartą daug svečių laukiame iš Italijos, Rusijos, taip pat kaimyninių valstybių, nes tai yra puiki proga šalių šokių pasaulio profesionalams vienoje vietoje pamatyti stipriausius planetos šokėjus.

GALERIJA

  • Artėjantis pasaulio klasikinių sportinių šokių čempionatas žada keisti tradicijas
  • Artėjantis pasaulio klasikinių sportinių šokių čempionatas žada keisti tradicijas
  • Artėjantis pasaulio klasikinių sportinių šokių čempionatas žada keisti tradicijas
  • Artėjantis pasaulio klasikinių sportinių šokių čempionatas žada keisti tradicijas
LSŠF nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS