CAS: rusė K. Valijeva gali toliau varžytis olimpiadoje | KaunoDiena.lt

CAS: RUSĖ K. VALIJEVA GALI TOLIAU VARŽYTIS OLIMPIADOJE

Penkiolikmetė Rusijos dailiojo čiuožimo sportininkė Kamila Valijeva, kurios organizme rasta draudžiamos medžiagos, gali toliau varžytis Pekino žiemos olimpiadoje, pirmadienį paskelbė Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS).

CAS sakė atmetęs Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK), Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) ir Tarptautinės čiuožimo sąjungos skundus, kad būtų grąžintas jos suspendavimas.

Priimdamas sprendimą CAS pabrėžė „išskirtines aplinkybes“, įskaitant K. Valijevos „saugomo asmens“ statusą, kitaip tariant, faktą, kad ji yra nepilnametė.

CAS generalinis direktorius Matthieu Reebas (Matju Ribas) per spaudos konferenciją pareiškė, kad sportininkės suspendavimas būtų sukėlęs jai „rimtos žalos“.

Be to, CAS pažymi, kad būta „rimtų problemų dėl pavėluoto pranešimo apie dopingo testo, kuris buvo atliktas gruodį, rezultatus, dėl ko sportininkei buvo sunku apginti savo teises, o toks pavėluotas pranešimas nebuvo jos kaltė“.

K. Valijevos likimas buvo pakibęs ant plauko, nes prieš Pekino olimpines žaidynes jos mėginyje buvo rasta medžiagų apykaitą paveikiančio preparato trimetazidino, skiriamo gydant krūtinės anginą ar svaigulį. WADA jį yra uždraudusi, nes šis vaistas didina kraujotakos veiksmingumą ir gali padidinti ištvermę.

CAS sekmadienį surengė posėdį vaizdo ryšiu, o sprendimą paskelbė pirmadienį – likus dienai iki moterų vienetų varžybų, kuriose turėtų varžytis ir K. Valijeva. Tai viena iš labiausiai stebimų rungčių žaidynėse.

Sportininkė laikoma stipria pretendente iškovoti aukso medalį.

Rusijos olimpinis komitetas sprendimą giria, JAV – peikia

Vasario 7 dieną Pekino olimpinių žaidynių komandiniame dailiojo čiuožimo turnyre, kuriame sužibėjo K. Valijeva, rusų komanda užėmė pirmąją vietą. Dėl nepaaiškintų priežasčių medalių įteikimo dailiojo čiuožimo komandoms ceremonija buvo atidėta.

Tą dieną Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) gavo teigiamą K. Valijevos dopingo testo rezultatą ir laikinai suspendavo sportininkę, bet čiuožėja sėkmingai užginčijo sprendimą, todėl draudimas vasario 9 dieną buvo atšauktas.

Penktadienį Tarptautinė testavimo agentūra (ITA) pranešė, kad gruodžio 25 dieną paimtame K. Valijevos mėginyje buvo rasta trimetazidino.

WADA akredituota laboratorija Stokholme apie tai pranešė vasario 8-ąją, praėjus dienai po to, kai sportininkė Pekine laimėjo komandinį auksą.

Rusijos olimpinis komitetas pirmadienį pasveikino pranešimą, kad K. Valijevai leista toliau dalyvauti Pekino olimpinėse žaidynėse.

„Rytoj visa šalis palaikys ją ir visas mūsų nuostabias čiuožėjas asmeninėse varžybose“, – platformoje „Telegram“ paskelbė komitetas, pavadinęs tai „geriausia šios dienos žinia“.

Tuo metu JAV olimpinis komitetas pareiškė esąs „nusivylęs“ Sporto arbitražo teismo sprendimu.

„Esame nusivylę šiuo sprendimu siunčiama žinia, – nurodė USOPC vadovė Sarah Hirshland (Sara Heršland) ir pridūrė: „Panašu, kad tai dar vienas pavyzdys, kad Rusijoje sistemingai ir plačiai nepaisomas švarus sportas.“

CAS dar nepaskelbus savo sprendimo, TOK pirmadienį pareiškė, kad komandinių varžybų medaliai šiose žaidynėse „tikriausiai nebus“ įteikti. Organizacija pabrėžė, jog teismo sprendimas teleis K. Valijevai toliau varžytis, bet nereiškia, kad ji išteisinta dėl dopingo vartojimo.

Komandinių varžybų klausimas „tikriausiai nebus išspręstas per šias žaidynes ir dėl to tenka apgailestauti, tačiau turime laikytis CAS proceso ir teisinio proceso“, sakė TOK atstovas Markas Adamsas.

„Mums visiems tai dilema; nesame tuo patenkinti“, – pridūrė jis.

„Visi kiti klausimai turės būti aptarti vėlesniame žaidynių etape. Tai apims ir medalių įteikimą komandoms“, – pažymėjo M. Adamsas.

Rusijos komanda ir šalies valdžia kelia klausimus, kodėl prireikė šešių savaičių rezultatui gauti.

Nepaisant ažiotažo, K. Valijeva sekmadienį vėl treniravosi prižiūrima trenerės Eteri Tutberidzės, taip pat sulaukusios didelio dėmesio dėl susiklosčiusios situacijos.

Jaunoji čiuožėja žurnalistams komentuoti atsisakė, tačiau treniruotėje pasirodė geros nuotaikos, juokėsi ir juokavo su Rusijos trenerių komandos nariais.

Jos atvejis yra dar vienas pastarųjų metų dopingo skandalas, susijęs su Rusijos sportininkais olimpinėse žaidynėse.

Rusijos sportininkai Pekine dalyvauja su Rusijos olimpinio komiteto (ROC) vėliava ir turėjo įrodyti, kad nėra susiję su didžiule valstybės remta dopingo programa, visų pirma siejama su 2014-ųjų Sočio olimpinėmis žaidynėmis.

Šiose žaidynėse negalima iškabinti Rusijos vėliavos ir groti valstybės himno.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

X

kiek čia vatnyku pradvokusiu rusiškais autais ,mokamu agentu arba debilu

Nuomonė

Laikas vyti jankių subinlaižius is visų olimpiadų. Tegul daro savo atskirą jankiadą kokioms trims šalims ..o mes apsieisim ir be jų.

Jau

turbūt patiems pasidarė bjauru dėl tokio sporto ir politikos painiojimo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS