D. Gudzinevičiūtė: kelias į olimpiadą Rusijai ir Baltarusijai jau užkirstas per federacijas | KaunoDiena.lt

D. GUDZINEVIČIŪTĖ: KELIAS Į OLIMPIADĄ RUSIJAI IR BALTARUSIJAI JAU UŽKIRSTAS PER FEDERACIJAS

Dauguma olimpinių sporto šakų tarptautinių federacijų yra suspendavusios Rusiją ir Baltarusiją, tad šių šalių sportininkai negalės dalyvauti atrankose į olimpines žaidynes, sako Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Lietuvos politikams svarstant, kokių žingsnių imtis, kad kelias į olimpiadą būtų užkirstas Rusijos ir Baltarusijos atstovams, LTOK prezidentė pažymi, kad sprendimą dėl to priima ne Tarptautinis olimpinis komitetas, o sporto šakų federacijos.

„Tarptautinis olimpinis komitetas ir nebuvo pašalinęs (Rusijos ir Baltarusijos – BNS), kaip ir nepaskelbė grąžinimo. Prasidėjus karui Ukrainoje, Tarptautinis olimpinis komitetas išplatino rekomendacijas tarptautinėms federacijoms suspenduoti federacijas arba sportininkus, ir tą padarė praktiškai visos federacijos“, – BNS pirmadienį sakė D. Gudzinevičiūtė.

Prasidėjus karui Ukrainoje, Tarptautinis olimpinis komitetas išplatino rekomendacijas tarptautinėms federacijoms suspenduoti federacijas arba sportininkus, ir tą padarė praktiškai visos federacijos.

Seime – pasitarimas dėl Rusijos blokavimo

Parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen pirmadienį su Vyriausybės ir Seimo atstovais tarėsi dėl bendrų veiksmų siekiant užkirsti kelią Rusijos ir Baltarusijos sportininkams olimpinėse varžybose dalyvauti po neutralia vėliava, kaip praėjusią savaitę pasiūlė Tarptautinis olimpinis komitetas.

D. Gudzinevičiūtė sako, kad šis Tarptautinio olimpinio komiteto pareiškimas buvo „daugiau įspėjimas, kad tie, kurie bus atrinkti, negalės demonstruotis, kas jie yra iš Rusijos“.

„Tas pasakymas, kuris nuskambėjo, kad galės dalyvauti po neutralia vėliava, galbūt buvo daugiau įspėjimas rusų sportininkams, todėl, kad kai kurios federacijos nesuspendavo ir sportininkai galės toliau dalyvauti atrankose ir kvalifikuotis į olimpines žaidynes. Azijos žemyno olimpinių komitetų asociacijai pareiškus, kad jie įsileis į savo žaidynes rusus ir baltarusius, kai Europa pasakė, kad mes kategoriškai nenorim, buvo įspėjimas, kad net ir tie, kurie atsirinks, tikrai negalės demonstruotis, kad jie yra iš Rusijos“, – kalbėjo TOK prezidentė.

Jos turimomis žiniomis, Rusijos ir Baltarusijos sportininkų individualiose sporto šakose nesuspendavo trys tarptautinės federacijos – lauko teniso, stalo teniso ir dviračių, tad šių sporto šakų atstovai galės dalyvauti atrankose.

Komentuodama pasvarstymus dėl olimpinių žaidynių boikoto, D. Gudzinevičiūtė pabrėžia, kad nacionaliniams komitetams dalyvavimas olimpinėse žaidynėse yra privalomas.

„Paskutinis man žinomas boikoto atvejis yra Šiaurės Korėja, kuri boikotavo Tokijo olimpines žaidynes ir už tai neteko teisės dalyvauti Pekino olimpinėse žaidynėse“, – sakė LTOK vadovė.

Komentuodama galimybę sportininkams asmeniškai boikotuoti žaidynes, ji teigė, kad „nei vieno per prievartą nėra išvežęs turbūt nei vienas olimpinis komitetas“.

„Tačiau kiekvieną kartą sporto varžybose laimi tas, kas atėjo, o ne tas, kas neatėjo. Man atrodo, tai tik sudarytų didesnį šansą ir galimybę tiems vienetams, kurie atsirinks, rusų ir baltarusių laimėti aukštesnes vietas“, – teigė D. Gudzinevičiūtė.

Imasi žingsnių burti tarptautinius partnerius

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen po susitikimo su Seimo ir Vyriausybės atstovais pirmadienį sakė, jog Lietuva su Vakarų partneriais turi padaryti viską, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai olimpinėse žaidynėse nedalyvautų net ir su neutralia vėliava.

Ji akcentavo siekį burti tarptautinę koaliciją, kad šalys įvairiais formatais pasisakytų prieš Rusijos ir Baltarusijos sportininkų sugrąžinimą į žaidynes.

„Rusija ir Baltarusija naudoja sportą savo propagandai ir mėgins rasti būdų, kažkokių takelių, kad grįžtų į olimpinį judėjimą, sporto varžybas. Šiandien su viceministru, kolegomis iš Seimo aptarėme, kokių veiksmų galėtume imtis, prie kokių iniciatyvų galėtume jungtis, raginti sporto federacijas atsižvelgti į tai, kad Rusijos, Baltarusijos atstovams net po neutralia vėliava kelio (dalyvauti) varžybose neturėtų būti“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak parlamento vadovės, tokių iniciatyvų imasi Vyriausybė, ji pati ketina šiuo klausimu teikti Seimo rezoliuciją, idėją aptarė su Lenkijos, Latvijos ir Estijos parlamentų vadovais.

Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas patvirtino, jog šiuo metu dėl Rusijos ir Baltarusijos atstovų dalyvavimo olimpinėse varžybose derinamas ministrų kreipimasis.

Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Virgilijus Alekna sakė, kad Ukraina svarsto galimybę boikotuoti olimpines varžybas, jei jose būtų leista dalyvauti Rusijos sportininkai.

Savo ruožtu Prezidentūra BNS nurodė, kad šalies vadovas Gitanas Nausėda palaiko poziciją, jog karą prieš Ukrainą pradėjusios ir tęsiančios Rusijos ir jos pagalbininkės šiame kare Baltarusijos sportininkai neturėtų dalyvauti olimpinėse žaidynėse.

Gairės: Daina Gudzinevičiūtė, karas Ukrainoje, Olimpiada, Rusija, Baltarusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS