Dirbantys iš širdies nesigiria nuopelnais | KaunoDiena.lt

DIRBANTYS IŠ ŠIRDIES NESIGIRIA NUOPELNAIS

„Olimpinės vertybės – pagarba, draugystė, tobulėjimas – yra neatsiejama sporto dalis. Ačiū, kad savo pavyzdžiu prisidedate prie jų sklaidos“, – sakė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, apdovanodama Lietuvos kilnaus sportinio elgesio  (angl. Fair play) laureatus.

Tikslas – ne vien rezultatas

LTOK pagerbė šešių nominacijų laureatus. Juos išrinko Lietuvos kilnaus sportinio elgesio komisija, vadovaujama olimpinės vicečempionės Austros Skujytės.

„Turbūt paprasčiau dirbti su gabiais ir rezultatų norinčiais siekti žmonėmis, bet kilnaus sportinio elgesio bendruomenė ne tik siekia rezultato, bet ir suteikia galimybę sportuoti neįgaliems žmonėms, sutelkia visus į vieną būrį. Tai mus labai džiugina, nes neįgaliųjų atskirtis anksčiau buvo gerokai didesnė“, – kalbėjo A. Skujytė.

Pasak olimpietės, kilnaus sportinio elgesio apdovanojimai leidžia pagerbti ir tuos žmones, kurie nesigiria, vengia skambių frazių, tyliai ir kantriai dirba vedami geros širdies.

Užsiaugino pamainą

Apdovanojimas „Už viso gyvenimo nuopelnus“ įteiktas Aušrai Kriškoviecienei.

A. Kriškoviecienė 17 metų dirbo Vilniaus „Atgajos“ spec. mokyklos kūno kultūros mokytoja, ugdė specialiųjų poreikių turinčius vaikus. Ji taip pat yra ilgametė „Special Olympics“ tarptautinio projekto „Jaunieji atletai“ koordinatorė Lietuvoje ir aktyvaus užimtumo centro „Eik“ trenerė.

Nuo 2018 m. A. Kriškoviecienė – Lietuvos triračių sporto asociacijos prezidentė, trenerė. Jos pastangomis ši inovatyvi parasporto šaka sėkmingai plėtojama mūsų šalyje, o Lietuvos triratininkai tapo žinomi visame pasaulyje.

„Likimas turbūt yra toks, koks skirtas kiekvienam žmogui. Mane jis prieš 20 metų nuvedė į darbą su specialiųjų poreikių turinčiais vaikais ir jų šeimomis. Stengiamės įtraukti juos į visuomenę, nuolat dalyvaujame įvairiuose renginiuose. Labai džiaugiuosi, kad per pastaruosius veiklos metus pavyko užsiauginti ir pamainą, kuri gali tęsti darbus su specialiųjų poreikių turinčiais vaikais“, – sakė A. Kriškoviecienė.

Pagerbė: LTOK prezidentės D. Gudzinevičiūtės ir olimpinės vicečempionės A. Skujytės sveikinimai – „Kilnaus poelgio“ nominacijos laureatui V. Prušinskui. / E. Žaldario / LTOK nuotr.

Padeda siekti svajonės

„Kilnaus poelgio“ nominacijos laureatas – Virgilijus Prušinskas. Irkluotojas pernai pradėjo siekti trenerio specialybės ir iškart atskleidė savo vertybes.

V. Prušinskas negaili savo laiko ir energijos treniruodamas paralimpinės rungties irkluotoją Jurgį Liaukų, parengė jį pirmoms varžyboms ir toliau siekia rezultatų tarptautiniuose čempionatuose.

„Labai netikėtas įvertinimas. Tikrai nesijaučiu darąs kažką ypač kilnaus. Kaip pradedantis treneris, džiaugiuosi galėdamas kaupti darbo patirtį. Mane motyvuoja auklėtinio atsidavimas, gebėjimas derinti sportą su šeima ir darbu. Mano pareiga – tiesiog padėti jam siekti savo svajonės“, – teigė V. Prušinskas.

Nominacijos „Jaunasis sportininkas – pavyzdys bendraamžiams“ prizas įteiktas breiko šokių pasaulio čempionei Dominikai Banevič.

2023-iaisiais D. Banevič buvo kviečiama į daugelį suaugusiems, verslo, mokslo, sporto lyderiams, jaunimui ir moksleiviams skirtų renginių, kad pasidalytų savo sėkmės formule, motyvacijos šaltiniais. Būsima olimpietė įvertinta už jos tikėjimą savo jėgomis, drąsą kalbėti apie savo tikslus ir atkaklų kasdieninį darbą.

Kai buvau maža, daugybė sportininkų įkvėpdavo mane. Džiaugiuosi, kad dabar tokia galiu būti ir aš.

„Kai buvau maža, daug mūsų sportininkų įkvėpdavo mane, todėl džiaugiuosi, kad dabar tokia galiu būti ir aš. Linkiu visiems iš visos širdies daryti tai, ką mylime, tuomet natūraliai ateis ir sėkmė“, – tvirtino šešiolikmetė D. Banevič.

Grįžtamojo ryšio reikšmė

„Fair Play projektu“ pripažintas kardioteniso populiarinimas bendruomenėje.

Šio projekto esmė – sudaryti palankias sąlygas dirbantiems asmenims imtis kardioteniso, parengti pasiūlymus darbovietėms ir šviesti visuomenę apie sveikatinamąjį poveikį. Projekte dalyvauja 120 dalyvių, iš jų 20 – patiriantys socialinę atskirtį. Visos projekto veiklos yra nemokamos.

„Kardiotenisas nėra skirtas varžymuisi, tai – fizinis aktyvumas. Dauguma veiklų – mūsų entuziazmo rezultatas, todėl tai tikriausiai ir yra kilnaus sportinio elgesio prasmė. Didžiausia motyvacija – grįžtamasis ryšys. Kai matau laimingus ir besidominčius žmones, norisi viską tęsti ir plėsti. Tai leidžia tobulėti ir mums patiems“, – sakė kardioteniso treniruotes rengiantis buvęs lengvaatletis, 2000 m. Sidnėjaus olimpinių žaidynių dalyvis Tomas Bardauskas.

„Fair Play organizacijos“ nominacijos laimėtojas – aktyvaus užimtumo centras „Eik“, vadovaujamas Vidos Adomaitienės.

Šis centras rūpinasi judėjimo negalią turinčiais žmonėmis, prieš penkerius metus Lietuvoje pradėjo plėtoti naują paralimpinę triračių sporto šaką. Penkių moterų komanda šią veiklą vysto jau aštuntus metus. „Eik“ sportininkai vyksta į varžybas užsienyje, į treniruotes įtraukiami ne tik suaugusieji, bet ir judėjimo negalią turintys vaikai.

Projektas: olimpietis T. Bardauskas – kardioteniso iniciatorius ir plėtotojas. / E. Žaldario / LTOK nuotr.

Švietėjiškos iniciatyvos

Pirmą kartą įsteigtas „Fair Play sklaidos“ prizas įteiktas Sauliui Kavaliauskui.

Lietuvos sporto universitete (LSU) S. Kavaliauskas daug metų dėstė olimpinio ugdymo teoriją, vertybių kilmę ir raidą. Jis taip pat asmeniškai ir su savo studentais aktyviai dalyvauja kilnaus sportinio elgesio renginiuose, inicijuoja novatoriškas ir originalias edukacines veiklas studentams, šalies mokiniams ir Trečiojo amžiaus universiteto klausytojams. Dėstytojo paskaitose vyrauja kilnaus elgesio, garbingos kovos, gerųjų gyvenimiškų pavyzdžių dvasia.

„Labai džiaugiuosi, kad LSU studentai, tarp kurių yra tituluotų atletų, olimpines ir garbingo sportinio elgesio vertybes puoselėja ir savo šeimose“, – pabrėžė S. Kavaliauskas.

Lietuvoje kilnaus sportinio elgesio judėjimas prasidėjo 1993 m.

GALERIJA

  • Dirbantys iš širdies nesigiria nuopelnais
  • Dirbantys iš širdies nesigiria nuopelnais
E. Žaldario / LTOK nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS