Dopingo auka titulų neišsižadėjo | KaunoDiena.lt

DOPINGO AUKA TITULŲ NEIŠSIŽADĖJO

Prieš penkiolika metų, baigiantis liepai, Lance'as Armstrongas septintą kartą iš eilės laimėjo prestižiškiausias daugiadienes dviračių lenktynes "Tour de France", tačiau jo fenomenalų rekordą ir titulus niekais pavertė dopingas. Su amerikiečiu buvo susikirtę ir lietuvių keliai.

Nugalėjo vėžį

L.Armstrongas, įveikęs onkologinę ligą, 1998-aisiais pasirašė sutartį su dviratininkų profesionalų komanda "US Postal", o jau 1999-aisiais pirmą kartą laimėjo "Tour de France".

JAV sportininkas triumfavo ir 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 bei 2005 m. Be to, 2009-aisiais jis buvo trečias, o 2010-aisiais finišavo 23-ioje pozicijoje.

2002 m. "Tour de France" prizininku tapo Raimondas Rumšas (užėmė trečią vietą).

2004 m. tarp L.Armstrongo varžovų buvo Marius Sabaliauskas (42-oji vieta), o 2010 m. – Ignatas Konovalovas (127-oji vieta).

Prisipažino nusižengęs

2011-aisiais L.Armstrongui buvo pareikšti įtarimai vartojus dopingą, o 2012 m. jis diskvalifikuotas iki gyvos galvos.

2013 m. pats sportininkas pripažino, kad garbingos sportinės kovos kodeksą pažeidinėjo nuo 1992-ųjų.

Remiantis surinktais įrodymais, buvo anuliuoti visi L.Armstrongo rezultatai, pasiekti nuo 1998 m., atimtas Sidnėjaus olimpiados bronzos medalis, kiti apdovanojimai, tarp jų – Garbės legiono ordinas, kuris jam 2005 m. buvo įteiktas Prancūzijoje.

Bylinėjimasis teismuose ir varžybų organizatorių ieškiniai išsiurbė iš amerikiečio sąskaitos daugiau nei 100 mln. JAV dolerių.

Juk net tobulai treniruotam žmogui septynis kartus iš eilės laimėti "Tour de France" – neįmanoma misija.

Žinojo, ką darė

Net ir demaskuotas bei nukryžiuotas L.Armstrongas tvirtino: jeigu tektų iš naujo pradėti karjerą, dopingo neatsisakytų.

"Tik elgčiausi kitaip – niekam neprasitarčiau, neprisipažinčiau, nesiaiškinčiau, – interviu BBC kalbėjo dviratininkas. – Aš ir komandos vadovai žinojome, kad pažeidinėjame įstatymus, tačiau darėme tai, ką privalėjome, kad būtų pergalių. Juk net tobulai treniruotam žmogui septynis kartus iš eilės laimėti "Tour de France" – neįmanoma misija."

Amerikietis pabrėžė, kad iki šiol jaučiasi "Tour de France" didvyriu, nors jo pavardė išbraukta iš šių lenktynių nugalėtojų sąrašų.

"Nesvarbu, kad pasidarbuota raudonu rašalu – istorijos archyvuose išliks viskas", – teigė L.Armstrongas.

Kviečia į Maljorką

48-erių metų amerikietis, kurio istorija įamžinta net keliuose dokumentiniuose filmuose, atskleidė, kad po dopingo skandalo neliko visiškai tuščiomis kišenėmis.

2010-aisiais L.Armstrongas investavo 100 tūkst. JAV dolerių į "Uber" akcijas ir, anot jo paties, neprašovė pro šalį.

"Tai padėjo išgelbėti šeimą nuo bankroto", – sakė jis, užsiminęs, esą pavyko uždirbti kelias dešimtis milijonų JAV dolerių.

Dviračių mėgėjai, turintys atliekamus 30 tūkst. JAV dolerių, gali pasivažinėti kartu su L.Armstrongu – buvusi "Tour de France" žvaigždė šiemet rugsėjį Maljorkos saloje rengia savaitės trukmės pramogų turą, tačiau dalyvių skaičius – ribotas: tik dvylika išrinktųjų.

Užkrato neišvengė

Dopingas, it COVID-19 užkratas, neaplenkė su L.Armstrongu lenktyniavusio R.Rumšo.

2002-aisiais, baigiantis "Tour de France", buvo sulaikyta R.Rumšo žmona Edita Rumšienė – Prancūzijos pareigūnai jos automobilyje rado didelį kiekį medikamentų, tarp jų – priskiriamų dopingo preparatams.

E.Rumšienė kelis mėnesius kalėjo Prancūzijoje, tačiau R.Rumšo dopingo testai buvo neigiami.

"Turėtumėte žinoti, kad mes į jus žiūrėsime kaip į galimai vartojantį dopingą, todėl stebėsime ir reguliariai tikrinsime", – tada Tarptautinės dviračių sporto sąjungos (UCI) medicinos tarnybos specialistai raštu įspėjo R.Rumšą.

Lietuvis įkliuvo 2003-iaisiais: per "Giro d'Italia" lenktynes jo organizme rasta eritropoetino (EPO), dviratininkas diskvalifikuotas vieniems metams.

2006-aisiais R.Rumšui ir jo žmonai Prancūzijos teismas skyrė lygtines laisvės atėmimo bausmes už 2002 m. medicininių preparatų gabenimą kontrabanda.

Kirčiai šeimai

Užpernai R.Rumšo sūnaus dviratininko, taip pat Raimondo, organizme buvo rasta draudžiamo preparato GHRP-6.

"Palazzago-Fenice" komandai atstovavęs jaunas sportininkas buvo diskvalifikuotas ketveriems metams.

Praeitą savaitę Italijos nacionalinė antidopingo agentūra paviešino kai kurias mįslingos kito R.Rumšo sūnaus Lino mirties bylos detales ir sankcijas jo buvusios komandos "Altopack-Eppela" vadovams bei personalo darbuotojams.

21-ų L.Rumšas, staiga sustojus širdžiai, mirė 2017-aisiais savo namuose.

Tyrimas neįvardijo tragedijos priežasties. Italijos žiniasklaidoje pasirodė versijų, esą sportininko organizmas neatlaikė draudžiamų medicininių preparatų perdozavimo, tačiau "Altopack-Eppela" vadovas Luca Franceschi tai pavadino nesąmone.

Policija, iškrėtusi "Altopack-Eppela" būstinę, rado pakankamai įkalčių, tad, dienraščio "Il Tirreno" duomenimis, L.Franceschi skirta net 30-ies metų diskvalifikacija, solidi bausmė laukia ir sporto direktoriaus Elso Frediani. Ketveriems metams diskvalifikuotas šiuos veikėjus dangstęs Italijos dviračių sporto federacijos pareigūnas Matteo Albanas.

Startas – rugpjūtį

107-osios "Tour de France" lenktynės dėl COVID-19 pandemijos šiemet turėtų vykti vėliau nei įprastai.

Startas numatytas rugpjūčio 29-ąją Nicoje, pabaigtuvės – rugsėjo 20-ąją Paryžiuje.

Dviratininkams teks nuvažiuoti 3 470 km.

Preliminariose komandų paraiškose Lietuvos atstovų kol kas nėra. Su "Trek-Segafredo" ekipa lenktynėms ruošiasi latvis Tomas Skujinis, su "Total Direct Energie" – estas Reinas Taaramae.

GALERIJA

  • Iš kairės: R. Rumšas, I. Basso, L. Leipheimeris, J. Belokis ir L. Armstrongas
  • Iš kairės: J. Belokis, L. Armstrongas, R. Rumšas
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rytis

koks jis dopingo auka? "Sukčius titulų neišsižadėjo" taip straipsnis turi skambėti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS