Greičiausio įkopimo į keturiolika „superviršūnių“ rekordo siekianti norvegė įveikė devintą kalną | KaunoDiena.lt

GREIČIAUSIO ĮKOPIMO Į KETURIOLIKA „SUPERVIRŠŪNIŲ“ REKORDO SIEKIANTI NORVEGĖ ĮVEIKĖ DEVINTĄ KALNĄ

  • 2

Kristin Harila, siekianti greičiausio įkopimo į keturiolika „superviršūnių“ rekordo, ketvirtadienį įveikė Platųjį kalną Pakistane – jau devintą savo viršukalnę, pranešama norvegės „Instagram“ puslapyje.

Dabartinis šešių mėnesių ir šešių dienų rekordas priklauso nepaliečių kilmės britui Nirmalui Purjai (Nirmalui Purdžai).

Pakistane stūkso penkios iš keturiolikos pasaulio „superviršūnių“ – taip vadinami aukštesni nei 8 tūkst. metrų kalnai. Alpinistai įkopimą į jas visas laiko didžiausiu pasiekimu.

Ketvirtadienį, 76 savo projekto dieną, K. Harila įkopė į dvyliktą pagal aukštį Platųjį kalną, sakoma jos instagramo paskyroje paskelbtame pranešime.

Pakistano alpinistų klubo pareigūnai kol kas dar nepatvirtino naujausio 36-erių alpinistės pasiekimo. Tačiau apie jį pranešta vos šešios dienos po to, kai klubas patvirtino, kad ji įkopė į antrą pagal aukštį pasaulio viršukalnę K2.

„Dabar ji leidžiasi į bazinę stovyklą, o paskui keliaus link dviejų paskutinių antrojo šio projekto etapo kalnų – Gašerbrumo I ir II“, – rašoma K. Harilos instagrame paskelbtame pranešime.

Šiais metais į Pakistano viršukalnes kopia rekordinis alpinistų skaičius, tačiau aukų išvengti nepavyko – nuo sezono pradžios birželį dingo šeši žmonės, įskaitant keturis užsieniečius. Baiminamasi, kad jie žuvo.

Pareigūnai iš Gilgito-Baltistano turizmo departamento sakė, kad kanadietis Richard'as Cartier (Rišaras Kartjė), australas Matthew Eakinas (Metjus Ikinas), afganistanietis Ali Akbaras ir pakistanietis Sharifas Sadpara (Šarifas Sadpara) dingo ant K2, britas Gordonas Hendersonas – ant Plačiojo kalno, o pakistanietis Imanas Karimas – ant Gašerbrumo II.

Pakistaniečių pareigūnai paprastai dingusių alpinistų nelaiko žuvusiais, kol nerandami jų palaikai.

Šis kopimo sezonas Pakistane buvo rekordinis – į 8 611 metrų aukščio K2 įkopė per 140 žmonių, tarp jų 20 moterų.

Iki šių metų į K2 buvo įkopta tik 425 kartus, o į aukščiausią pasaulio kalną Everestą nuo 1953-iųjų, kai jo viršūnę pirmą kartą pasiekė Edmundas Hillary (Edmundas Hilaris) ir Tenzingas Norgay (Tensingas Norgėjus), įkopė daugiau kaip 6 tūkst. žmonių.

Praėjusią savaitę Sanu Sherpa (Sanus Šerpa) iš Nepalo, įkopęs į Gašerbrumą II Pakistane, tapo pirmuoju žmogumi po du kartus įkopusiu į visas keturiolika „superviršūnių“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nuomonė

Kvaiša.

Kada \\\\\.../////

gėlių užsakyti AtA vietą įamžinti.Bepročiai,savižudžiai.Koks jų tikslas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS