Kazimas „Formulėje 2“ mėgins aukštai iškelti trispalvę | KaunoDiena.lt

KAZIMAS "FORMULĖJE 2" MĖGINS AUKŠTAI IŠKELTI TRISPALVĘ

Užkariauti „Formulės 2“ trasas šiemet pasiryžęs Kazimieras Vasiliauskas savo pergales norėtų dedikuoti Lietuvos garbei.

Laukia ne pagyrų, o kritikos

Sėkminga praėjusio sezono pabaiga gerokai užaugino geriausio Lietuvos žiedinių lenktynių atstovo Kazimiero Vasiliausko ambicijas: devyniolikmetis kaišiadorietis antraisiais savo metais „Formulės 2“ pirmenybėse žada grumtis dėl čempiono titulo.

Pernai prieš debiutinį sezoną „Formulėje 2“ deklaruotus kuklius tikslus - įgyti kuo daugiau patirties tokio rango varžybose - K.Vasiliauskas dabar vadina klaida.

„Šįkart iškėliau sau labai sudėtingą uždavinį ir nebijau sulaukti kritikos, jeigu jo nepavyktų įgyvendinti. Nenoriu girdėti sveikinimų ir pagyrų, kurios buvo pernai, nes tai nepadeda žengti į priekį. Tobulėti leidžia tik sveika kritika“, - portalui aiškino Kazimu užsienyje vadinamas lenktynininkas, pernai bendrojoje čempionato įskaitoje užėmęs septintą vietą.

Išsprendė pagrindinę problemą?

K.Vasiliauskas sezoną pradės balandžio 16 d. lenktynėmis „Silverstone“ trasoje (Didžioji Britanija), kur lenktynininkų planus neretai sujaukia lietingos oro sąlygos.

„Trasa gera, manau, kad joje galiu būti greitas. Įdomu važiuoti per lietų, bet problema yra ta, kad tokios praktikos aš visiškai neturiu. O mokytis važiuojant kvalifikacijoje nesinorėtų“, - sakė K.Vasiliauskas.

Sportininkas tikino nuo pat pirmenybių pradžios ketinantis kautis tik dėl pirmųjų vietų. Iš viso šio sezono „Formulės 2“ dalyvių laukia 18 lenktynių etapų 9 trasose. Iš pirmenybių pasitraukus pernykščiam čempionui Andy Soucekui iš Ispanijos bei dar keliems lyderiams, K.Vasiliauskas pagrindiniais savo varžovais įvardijo austrą Philippą Engą, italą Nicola de Marco, britą Deaną Stonemaną ir belgą Benjaminą Bailly‘į.

Tarpsezoniu K.Vasiliauskas ypatingą dėmesį skyrė važiavimo kvalifikaciniu režimu įgūdžių tobulinimui. Būtent nesėkmingas pasirodymas kvalifikaciniuose važiavimuose lietuviui praėjusiais metais neretai sutrukdydavo užimti aukštesnes vietas lenktynėse.

„Kazimiero greitis lenktynėse dažnai būdavo čempioniškas. Pirmenybių jis nelaimėjo, nes dalyviai važiuoja vienodais bolidais, ir lenkimai trasoje yra beveik neįmanomi. Kazimierui pritrūkdavo vieno „greito“ rato kvalifikacijoje: tokios patirties jis anksčiau neturėjo. Dabar situacija jau kitokia, tad pagrindas kalbėti apie čempiono vardą yra labai realus“, - svarstė K.Vasiliauską treniruoti padedantis buvęs lenktynininkas Darius Jonušis.

Kazimas neslėpė, jog praėjusiais metais dažnai suklysdavo reguliuodamas bolidą kvalifikaciniams važiavimams: „Sprendimo dėl reguliavimo nepriima vien inžinierius - jis tariasi su manimi, todėl aš turiu jam perduoti kuo tikslesnius duomenis. Nevisada tai pavykdavo.“

Tapo patriotu

„Formulės 2“ sezonui K.Vasiliausko finansiniu užnugariu besirūpinanti komanda tikisi surinkti 300 tūkst. eurų (per 1 mln. litų) biudžetą. D.Jonušis stebėjosi, jog Kazimo vadybininkams lengviau kalbėtis su rėmėjais iš Rusijos ar Italijos, o ne su vietinėmis Lietuvos bendrovėmis.

Vis dėlto lenktynininkas šiemet žada kur kas dažniau lankytis Lietuvoje nei anksčiau. Nors K.Vasiliauskas prisipažino, kad gilias automobilių sporto tradicijas turinčiose Vakarų Europos valstybėse jį palaiko daugiau sirgalių nei namuose, sportininkas tvirtino šiemet pajutęs išskirtinį ryšį su tėvyne.

„Dar prieš metus galvojau, kad Lietuvoje niekas automobilių sportu nesidomi, finansinės paramos gauti čia neįmanoma. Orientavausi į užsienį ir Lietuvą nustūmiau į šoną. Tačiau dabar suprantu, kad būti lietuviu yra unikalus dalykas. Turiu idealistinius uždavinius: padėti, kelti susidomėjimą. Juk man tai nieko nekainuoja, be to, yra nepaprastai malonu, kai septynių ar aštuonių metų vaikai rašo tau laiškus klausdami patarimų“, - atvirai pasakojo K.Vasiliauskas.

Lietuviai šiemet galės tiesiogiai išvysti visus Kazimo startus: „Formulės 2“ čempionatą transliuos „Sport1“ televizija.

GP2 - didelė rizika

Pasibaigus praėjusiam sezonui K.Vasiliauskas kalbėjo, jog tikimybė 2010 m. išvysti jį už „Formulės 2“ bolido vairo yra nedidelė. Lietuvis buvo nusitaikęs į GP2 pirmenybes, kuriose pastaraisiais metais dalyvavo nemažai dabar „Formulėje 1“ startuojančių pilotų.

D.Jonušo teigimu, GP2 lenktynių serijai reikėtų surinkti net penkis kartus didesnį metinį biudžetą (1,5 mln. eurų). Tiesa, K.Vasiliauskas pabrėžė, kad pinigų stygius nebuvo vienintelė priežastis, paskatinusi nepalikti „Formulės 2“.

„Po praėjusio sezono galvojau tik apie GP2, nes tai yra paskutinis žingsnis link „Formulės 1“. Bet aš kol kas teturiu pusantrų metų lenktyniavimo formulių varžybose patirtį. Geriau ją kaupti „Formulėje 2“, o ne GP2, kur kiekvieną tavo judesį stebi ekspertai. Ten gausi vieną šansą ir, jei jo neišnaudosi, būsi išvytas iš žaidimo. Be to, GP2 pradėjome domėtis šiek tiek per vėlai. Vietų gerose komandose nebebuvo, o pasirinkęs blogą ekipą taip pat rizikuoji sugriauti savo karjerą“, - aiškino K.Vasiliauskas.

Mokslų neapleis

Prasidėjus lenktynių sezonui Kazimas neketina į šalį numesti teisės mokslų, kuriuos lietuvis kremta prestižiniame Ciuricho universitete. Lenktynininkas tvirtino mėginsiantis suspėti visur.

„Gyvenime visada praverčia atsarginis planas, jei tokį turi. Automobilių sportas yra mano aistra ir pirmutinis gyvenimo kelias. Bet niekada nežinai, kas laukia ateityje: galbūt patirsiu sunkią traumą ir karjera baigsis. Todėl mokslams tikrai skirsiu daug dėmesio“, - sakė K.Vasiliauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS