Kitokia E. Petrausko patirtis – gyvenimo siunčiami išbandymai | KaunoDiena.lt

KITOKIA E. PETRAUSKO PATIRTIS – GYVENIMO SIUNČIAMI IŠBANDYMAI

"Evaldui ši dvikova ypač svarbi, nes jos baigtis gali vienu ar kitu keliu nukreipti jo tolesnę karjerą", – pabrėžė Londono olimpiados prizininko boksininko E.Petrausko treneris Vladimiras Bajevas.

Egzaminas Lidso ringe

27-erių E.Petrauskas šiandien Lidso (Anglija) "First Direct" arenos ringe išmėgins jėgas su 26-erių britu Chrisu Adaway.

Tai bus keturių raundų pirmojo pusvidutinio svorio kategorijos (iki 63,5 kg) neįskaitinė dvikova, kuri lietuviui gali suteikti šansą (arba kol kas ne – tai priklausys nuo rezultato) pasirašyti sutartį su žinomo bokso vadybininko Franko Warreno vadovaujama agentūra "Queensberry Promotions".

67-erių F.Warrenas dirbo arba tebedirba su profesionalų bokso įžymybėmis Naseemu Hamedu, Joe Calzaghe, Franku Bruno, Tysonu Fury, Amiru Khanu, Zolaniu Tete, Joshu Warringtonu, Billy Joe Saundersu.

Pagrindinis bokso vakaro Lidse akcentas – brito J.Warringtono ir prancūzo Sofiane Takouchto dvylikos raundų mūšis dėl Tarptautinės bokso federacijos (IBF) puslengvio svorio kategorijos (iki 57,2 kg) pasaulio čempiono titulo.

Taip pat numatyta ir kito lietuvio Žygimanto Butkevičiaus (pirmojo vidutinio svorio kategorija) keturių raundų akistata su britu George'u Davey.

Varžovas – ne naujokas

E.Petrausko varžovas Ch.Adaway – buvęs Anglijos bokso mėgėjų (ABA) čempionato prizininkas.

Nuo 2014-ųjų jis profesionalų ringe boksavosi 73 kartus, laimėjo devynias dvikovas, patyrė 60 nesėkmių ir keturis susitikimus užbaigė lygiosiomis.

Evaldo sąskaitoje – kol kas tik viena įskaitinė (ir laimėta) dvikova (2018-aisiais Kauno "Žalgirio" arenoje su ukrainiečiu Denisu Kaušanu).

"Ch.Adaway mums pasiūlė F.Warreno vadybininkai. Negalėjome nesutikti, nes Evaldas turi bandomojo statusą. Tokiu atveju nesvarbu, koks priešininkas – daugiau ar mažiau patyręs, viskas – mūsų rankose, savo meistriškumą ir vertę reikia patvirtinti ringe", – kalbėjo V.Bajevas.

Anot trenerio, didelė tikimybė, kad šiemet E.Petrauskas dar kartą žengs į profesionalų ringą, tačiau vėlgi – tai priklausys nuo dvikovos su Ch.Adaway baigties.

Varsto teismų duris

Atsisveikinti su mėgėjų boksu ir tapti profesionalu olimpietis E.Petrauskas nusprendė šiemet gegužę.

"Nutrūko finansavimas, neturiu sporto salės, treneriui nemokamas atlyginimas. Kaip toliau treniruotis?" – tąkart kalbėjo boksininkas.

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) stipendijos ir kitos aukšto meistriškumo sportininkams skiriamos valstybės paramos E.Petrauskas neteko po prieštaringo įvykio 2017 m. vasario 28-ąją Alytuje. Kovotojas buvo pripažintas kaltu dėl nesunkaus kito asmens sveikatos sutrikdymo.

Alytaus apylinkės teismo sprendimą E.Petrauskas apskundė, šios bylos ėmėsi Kauno apygardos teismas.

Pasuko kitu keliu

"Vyliausi, kad kas nors iš Lietuvos bokso federacijos (LBF) vadovybės patars man ar paskatins persigalvoti ir toliau tęsti karjerą tarp mėgėjų, tačiau niekas nė piršto nepajudino. Svarbiausia, kad mano žingsniui pritarė šeima, artimieji, treneris", – pareiškė "Kauno dienai" iš Traksėdžių kilęs E.Petrauskas.

– Evaldai, ar mėgėjų boksas tau – jau visam laikui praeitas etapas? Viename interviu LBF generalinis sekretorius Donatas Mačianskas tvirtino: jei nuspręstum grįžti, lauks tavęs – durys neuždarytos.

– Su tuo viskas baigta. Einu kitu keliu. Tikiuosi, ir jis bus ne mažiau sėkmingas.

– Kas suteikė tau bazę sportuoti ir ruoštis naujoms kovoms, kai netekai ankstesnių sąlygų?

– Mane ir trenerį V.Bajevą po savo stogu pakvietė Vilniaus kovos menų klubas "Sparta Gym". Atsilygindami už geranoriškumą prisidedame prie klubo veiklos rengdami gero klasikinio bokso treniruotes.

– Tačiau vien sostine neapsiribojate – lankėtės ir Kaune bokso klubo "Algirdas" kvietimu, atvykote kartu netgi su mažąja dukrele Emilija.

– Kodėl gi nepasidalijus žiniomis ir patirtimi, jeigu mus vertina ir pasitiki? Man patinka tokia veikla, padedu ir pradedantiems bokso entuziastams, ir jau šį tą ringe pasiekusiems. O dėl dukrytės esu ramus – man jaukiau, kai ji šalia. Emilija nėra labai reikli, Kaune ji gerai jautėsi ir ant "Algirdo" klubo trenerio Egidijaus Kondroto rankų.

– Ką manai apie mūsų šalies boksininkų galimybes dalyvauti Tokijo olimpiadoje?

– Sudėtinga prognozuoti, kaip mūsiškiams susiklostys atrankos turnyrai, tačiau mane stebina tai, kad kandidatai į nacionalinę rinktinę per mažai treniruojasi užsienyje su stipriais partneriais, galbūt būsimais varžovais. Kai ruošėmės 2012-ųjų ar 2016-ųjų olimpinėms žaidynėms, retai namuose būdavome. Boksuotis beveik vien Lietuvoje – neperspektyvu, nežinau, į ką čia lygiuotis, kad tobulėtum.

Tiesa nepavaldi laikui

E.Petrauskas – ne vienintelis Londono olimpiados prizininkas, po šių žaidynių patyręs didžiojo sporto pasiųstų gyvenimo išbandymų – psichologinių, finansinių, dvasinių.

Prieš dvejus metus profesionalios sportininkės karjerą baigė lengvaatletė Austra Skujytė.

Ji 2012-aisiais per olimpines septynkovės varžybas surinko 6 599 taškus ir į priekį praleido britę Jessicą Ennis (6 955 tšk.), vokietę Lilli Schwarzkopf (6 649 tšk.), rusę Tatjaną Černovą (6 628 tšk.) ir ukrainietę Liudmilą Josipenko (6 618 tšk.).

Tačiau 2013-aisiais už antidopingo taisyklių pažeidimus buvo diskvalifikuota L.Josipenko, o 2016-aisiais – ir T.Černova.

Olimpinis bronzos medalis A.Skujytę pasiekė tik 2018-aisiais.

"Po žaidynių buvo skaudu ir liūdna. Dveji metai tokio liūdesio, kad net negalėjau kalbėti apie Londono olimpiadą, – tąkart sakė A.Skujytė. – Tačiau visada tikėjau, kad žmogui būtina pereiti tai, ką jis privalo pereiti. Aš tas pamokas išmokau: mane kažkas suformavo kiek kitokią, kad galėčiau visa tai įveikti."

Nejaučia skaudulio

Didžiojo sporto pasaulį 30-osiose olimpinėse žaidynėse efektinga pergale sudrebinusi Rūta Meilutytė šiemet gegužę pareiškė, kad jai nebereikia plaukimo – kaip priemonės save išreikšti.

"Dvejonių dėl karjeros atsirado per paskutinius kelerius metus. Jausdavau, kad jūs mylite mano pasiekimus, bet niekas nepažiūri, kad už jų yra drovus ir baikštus žmogus. Paleidau plaukimą su pagarba ir meile. Nejaučiu skaudulio. Esu dėkinga tai patirčiai. Tai buvo svarbiausias sprendimas mano gyvenime – paleisti didžiulę dalį savęs ir nebijoti pradėti iš naujo", – išskirtiniame interviu tinklalaidei "Nyla" teigė olimpinė čempionė.

Tačiau tai dar nebuvo epopėjos pabaiga.

Šiemet liepos 21-ąją Tarptautinės vandens sporto šakų federacijos (FINA) antidopingo komisija pripažino, kad R.Meilutytė pažeidė Pasaulinio antidopingo kodekso taisykles (tris kartus per metus buvo nepasiekiama dopingo testus atliekantiems specialistams) ir diskvalifikavo ją dvejiems metams – iki 2021-ųjų liepos 20-osios.

Medalis – tik metalas?

Kanojininkas Jevgenijus Šuklinas, skirtingai nei A.Skujytė, olimpiniame Londone iškovotą medalį turėjo atiduoti kitam atletui.

Kodėl gi nepasidalijus patirtimi? Padedu ir pradedantiems bokso entuziastams, ir jau šį tą ringe pasiekusiems.

Naujomis technologijomis apsiginklavę dopingo medžiotojai, dar kartą patikrinę 2012-ųjų olimpiečių testus, konstatavo J.Šuklino A ir B mėginiuose radę anabolinio steroido (dehidrochlormetiltestosterono).

"Pirmą kartą nieko nerado ne todėl, kad blogai ieškojo, o dėl to, kad nemokėjo. Ši situacija – perspėjimas visiems: jeigu sportininkai išsisuko pirmą kartą, nereiškia, kad jie gali būti ramūs", – pabrėžė LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

J.Šuklinas teisinosi – esą visą gyvenimą buvo prieš nešvarius dalykus sporte, vartojo tik tuos maisto papildus ar polivitaminus, kuriuos skirdavo atsakingi specialistai.

Tačiau Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) drausmės komisija nutarė: J.Šuklino rezultatą Londono žaidynėse anuliuoti, sportininką – diskvalifikuoti. Be to, visaginietis privalėjo grąžinti sidabro medalį ir tai padarė praeitą mėnesį, pareiškęs: medalis – tik metalo gabalas, o skaudžiausia, kad niekas juo (J.Šuklinu – aut. past.) netiki.

Olimpiečio laukia kita nemaloni prievolė: grąžinti ir valstybės skirtą premiją (58 tūkst. eurų) bei LTOK dovaną – automobilį BMW.

GALERIJA

  • Kitokia E. Petrausko patirtis – gyvenimo siunčiami išbandymai
  • Kitokia E. Petrausko patirtis – gyvenimo siunčiami išbandymai
  • Kitokia E. Petrausko patirtis – gyvenimo siunčiami išbandymai
  • Kitokia E. Petrausko patirtis – gyvenimo siunčiami išbandymai
  • Kitokia E. Petrausko patirtis – gyvenimo siunčiami išbandymai
  • Kitokia E. Petrausko patirtis – gyvenimo siunčiami išbandymai
  • Kitokia E. Petrausko patirtis – gyvenimo siunčiami išbandymai
Laimučio Brundzos, Evaldo Šemioto, zimbio.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Justas

Povilai tau reiktu , kad kas ipistu i smegenys gal rasysi nors ne vejus, tipinis stereotipinis Sovietinis Lietuvis ne komentuot, tau nieko, zmones atiduoda sveikata ir sirdi sportui, o tu nsm rasineji, ir visi kiti kurie yra bailiai ir nera ateja i bokso ar kita kovine sporto saka tik kalbantis bailiai, ten ne snuku dauzymas, o technika ir daug daug visko, zdz grybas esi, nervina mane , kad yra tokiu zmoniu kaip tu siuksle esi.

povilas

Man tai tatuiruoti žmonės - nusikaltėliai. Tarybmečiu tokie buvo. kuo daugiau tuo didesnis nusikaltėlis. Kur šitie pasuko parodys gyvenimas. Gal truputį, o gal smarkiai atitrenkti smegenys?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS