Medaliai – ne vienintelis paralimpiečių siekis | KaunoDiena.lt

MEDALIAI – NE VIENINTELIS PARALIMPIEČIŲ SIEKIS

Simboliška, kad Tokijo paralimpiadą pirmoji iš Lietuvos delegacijos pradės aklųjų riedulio (golbolo) rinktinė – 2016-ųjų žaidynių Rio de Žaneire čempionė.

Rinktinėje – 11 atletų

Vakar Japonijos sostinėje startavusiose 16-osiose vasaros paralimpinėse žaidynėse Lietuvai atstovaus 11 sportininkų.

Jėgas išmėgins lengvaatlečiai Oksana Dobrovolskaja, Donatas Dundzys ir Andrius Skuja, plaukikas Edgaras Matakas, dziudo imtynininkas Osvaldas Bareikis ir vyrų aklųjų riedulio komanda – Mantas Brazauskis, Nerijus Montvydas, Artūras Jonikaitis, Genrikas Pavliukianecas, Justas Pažarauskas bei Marius Zibolis.

2016 m. paralimpinius aukso medalius iškovojusi aklųjų riedulio rinktinė jau šiandien anksti paryčiais (3 val. Lietuvos laiku) žaidė su Brazilijos ekipa, o rytoj 13 val. susitiks su alžyriečiais.

A grupėje taip pat rungtyniaus Rio de Žaneiro žaidynių vicečempionai amerikiečiai. Su jais lietuviai susikaus rugpjūčio 30-ąją.

2000 m. Sidnėjuje ir 2008 m. Pekine mūsų šalies riedulininkai iškovojo sidabrą.

Metai be varžybų

"Mūsų treniruotės dėl pandemijos nenukentėjo – dirbome daug, tačiau, nedalyvaudami tikrose varžybose, buvome priversti rungtyniauti tarpusavyje. Vienas kitą pažįstame, žinome, kaip kuris meta ar ginasi, tad labiausiai stigo įvairovės", – apie pasirengimą paralimpiadai pasakojo J.Pažarauskas.

"Stengėmės, kad pratybos būtų skirtingos: eidavome ir į treniruoklių salę, ir į žaidimų, ir laisvų dienų rasdavome. Vis dėlto kiekvienas sportininkas nori varžytis, o mes daugiau nei metus vien treniravomės", – sakė vyriausiasis treneris Valdas Gecevičius.

Misija: mūsų šalies riedulininkai gins paralimpinių čempionų titulą. / paralympics.lt nuotr.

Vienas kito palaikymas ir varžybų aikštėje, ir už jos ribų – didžiausia bet kurios komandos jėga.

Atšauktos varžybos itin sumaišė kortas. Kai neliko turnyrų, nebuvo ir galimybių pasitikrinti, kas ir ko vertas.

"Pagrindinių varžovų aikštėje nebuvome sutikę net kelerius metus ir nežinome, kokios jų galimybės", – pripažino J.Pažarauskas.

Akcentas – gudrumas

Generalinė riedulininkų repeticija prieš Tokijo paralimpiadą – liepą Vilniuje įvykęs tarptautinis turnyras.

Mūsiškiai pasidalijo po pergalę su ukrainiečiais (6:4 ir 4:6) bei su belgais (6:9 ir 7:5), įveikė suomius (14:6), sužaidė lygiosiomis su turkais (5:5), neprilygo vokiečiams (12:14) ir užėmė trečią vietą.

"Trenerio V.Gecevičiaus vizija, kaip galėtume rungtyniauti, kitokia nei jo pirmtakų. Jis reikalauja žaisti greičiau, aikštėje daugiau judėti. Be to, akcentuoja ne stiprias atakas, o gudrumą ir būdus suklaidinti varžovus. Treneris nori, kad ne tik jaustume atsakomybę laimėti, bet ir mėgautumėmės žaidimu", – kalbėjo paralimpinis čempionas M.Brazauskis.

"Svarbiausia, kad visi žaidėjai – lyg kumštis. Mūsų rinktinė – tai ir solidi patirtis, aukštas meistriškumas, ir vienybė. Vienas kito palaikymas ir varžybų aikštėje, ir už jos ribų – didžiausia bet kurios komandos jėga", – tvirtino V.Gecevičius.

Atranka ir finalas

Rugpjūčio 27-ąją startuos E.Matakas – tądien jo laukia 50 m plaukimo laisvu stiliumi atrankos varžybos ir finalas.

Šiemet gegužę Europos čempionate trenerio Ramūno Leono auklėtinis iškovojo tris aukso medalius (50 m ir 100 m laisvu stiliumi bei 100 m krūtine).

Favoritas: plaukikas E.Matakas – vienas pagrindinių pretendentų į žaidynių medalį. / paralympics.lt nuotr.

"Svajoju ne apie trofėjus. Noriu plaukti dar greičiau, kad būčiau patenkintas savimi, nesvarbu, finišuosiu pirmas ar paskutinis. Man svarbiausia – gerinti asmeninius rezultatus, džiaugtis galimybe plaukti ir tobulėti, kaupti patirtį", – prieš paralimpiadą kalbėjo E.Matakas.

Tarp 15 plaukikų, dalyvausiančių S11 grupės 50 m laisvu stiliumi atrankos varžybose, kauniečio rezultatas (25,89 sek.) – geriausias. Pagrindiniai lietuvio konkurentai turėtų būti brazilas Wendellis Pereira Belarmino (26,09 sek.), kinai Dongdongas Hua (26,13 sek.) ir Bozunas Yangas (26,37 sek.), lenkas Wojciechas Makowskis (26,90 sek.).

E.Matakas taip pat plauks 100 m krūtine.

Pergalė prieš negalią

"Nuojauta man sako: iš Tokijo grįšime su paralimpiniais apdovanojimais. Pasirengimas žaidynėms dėl pandemijos buvo kitoks nei įprastai, bet žinau, kad sportininkai iš savęs išspaudė maksimumą. Linkiu jiems ne tik siekti medalių, bet ir mėgautis kiekviena akimirka žaidynėse – šventėje, simbolizuojančioje žmogaus valios pergalę prieš negalią", – sakė Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas, paralimpinis čempionas Mindaugas Bilius.

Latvijos paralimpinį sportą Tokijuje reprezentuos 7 atletai, Estijos – 5.

Paralimpiadoje dalyvaus iš viso 162 rinktinės, įskaičius ir pabėgėlių komandą. 22 sporto šakų varžybos vyks be žiūrovų.

Tarptautinio paralimpinio komiteto duomenimis, žaidynes 177 pasaulio šalyse transliuos daugiau nei 150 televizijos kanalų.

GALERIJA

  • Misija: mūsų šalies riedulininkai gins paralimpinių čempionų titulą.
  • Favoritas: plaukikas E.Matakas – vienas pagrindinių pretendentų į žaidynių medalį.
paralympics.lt nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

N

Jei paralimpinės,tai paramedikas bus paraedikas...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS