Aplink vaikus zujanti buriuotoja G.Scheidt tiesia kelius į savo vyro pergales | KaunoDiena.lt

APLINK VAIKUS ZUJANTI BURIUOTOJA G.SCHEIDT TIESIA KELIUS Į SAVO VYRO PERGALES

2008-ųjų Pekino olimpinių žaidynių vicečempionė ir 2012-ųjų pasaulio čempionė Gintarė Volungevičiūtė-Scheidt kursto šeimos židinį, o jos vyras, taip pat žinomas buriuotojas brazilas Robertas Scheidtas užkariauja naujas sporto viršūnes.

2008-ųjų Pekino olimpinių žaidynių vicečempionė ir 2012-ųjų pasaulio čempionė Gintarė Volungevičiūtė-Scheidt kursto šeimos židinį, o jos vyras, taip pat žinomas buriuotojas brazilas Robertas Scheidtas užkariauja naujas sporto viršūnes.

Čempionas – po pertraukos

Neseniai pasaulio "Laser" jachtų klasės buriavimo čempionatas Omane baigėsi R.Scheidto triumfu.
Praėjusių metų pirmenybių nugalėtojas ir Londono olimpinių žaidynių čempionas australas Tomas Slingsby šįsyk nestartavo, tad patyręs brazilas sumaniai pasinaudojo puikiomis galimybėmis.

Laimėjęs lemiamą finalinį plaukimą, R.Scheidtas surinko 29 baudos balus ir net 13 balų aplenkė antroje vietoje likusį Londono olimpinių žaidynių vicečempioną Pavlą Kontidą iš Kipro. Bronzos medalis įteiktas vokiečiui Philippui Buhlui (68 baudos taškai).

Stipriausiojo titulą R.Scheidtas susigrąžino po aštuonerių metų pertraukos. Iki šiol jis "Laser" klasės pasaulio čempionu tapo 1995, 1996, 1997, 2000, 2001, 2002, 2004 ir 2005 m.
Brazilo meistriškumo liudytojai Omane buvo ir lietuviai: "Sidabrinėje" grupėje Martis Pajarskas (217 baudos taškų) buvo ketvirtas ir bendroje įskaitoje užėmė 67-ąją vietą, o Karolis Janulionis (293 baudos taškai) – 90-ąją tarp 126 dalyvių.

Medaliai – visų spalvų

G.Scheidtas, jau beveik du dešimtmečius pelnytai vadinamas vienu geriausių planetos buriuotojų, savo trofėjų kolekcijoje prie 12 pasaulio čempionatų aukso medalių yra padėjęs ir visų spalvų olimpinius apdovanojimus.

1996 m. Atlantoje ir 2004 m. Atėnuose brazilas laimėjo auksą, 2000 m. Sidnėjuje ir 2008 m. Pekine – sidabrą, o pernai iš Londono sugrįžo su bronza.
Pastaruosius devynerius metus R.Scheidtas varžėsi "Star" klasėje ir 2007, 2011 ir 2012 m. taip pat tapo pasaulio čempionu. Sugrįžimas į "Laser" klasę pranoko net paties sportininko lūkesčius.

"Omane iškovotas titulas – ypatingas. Šiuo metu mano gyvenime įdomus tarpsnis – esu laimingas tėvas, po ilgos pertraukos sugrįžau į "Laser". Tokiomis aplinkybėmis iškovota pergalė – nuostabi. Prieš šias pirmenybes nežinojau, ko tikėtis, tačiau septynios sunkaus darbo dienos lėmė puikų rezultatą", – džiaugėsi R.Scheidtas.

Komplimentų čempionui nešykštėjo ir pagrindinis jo varžovas kiprietis P.Kontidas. "Jis buriavo nuostabiai ir pelnytai nugalėjo. Man dar reikia labai daug iš Roberto mokytis. Jam – 40, o man dar tik 23-eji. Manau, kad patirties skirtumą R.Scheidtas labai talentingai išnaudojo", – kalbėjo P.Kontidas.

Sugrįžimą į "Laser" klasę Robertui – ne vienadienė avantiūra. "Kaip ir 2005-aisiais, kai nusprendžiau iš "Laser" pereiti į "Star", tai nebuvo staigus sprendimas. Tuomet sutikau žmogų, kurį pažinojau nuo vaikystės – Bruno Pradą, ir pradėjome pamažu rengtis Pekino olimpiadai. Dabar – tas pats, olimpinis ciklas tik prasideda ir pažiūrėsime, kuo visa tai baigsis", – šypsojosi brazilas.

Išgarsėjo ant vandens

Brazilijoje be konkurencijos karaliauja futbolas, tačiau R.Scheidtas yra beveik 200 mln. gyventojų turinčios tautos numylėtinis, nors tikru brazilu sportininką galima vadinti su išlygomis: jis gimė San Paule, bet jo tėvas – švedas, o motina – vokietė.

Simpatiją buriavimui jautė R.Scheidto tėvas, tačiau vaikystėje būsimajam olimpiečiui labiau patiko mosuoti teniso rakete. Vis dėlto jaunuolio talentas ant vandens atsiskleidė kur kas ryškiau nei ant kranto. Būdamas vienuolikos, Dudu Melcherto auklėtinis laimėjo Pietų Amerikos "Optimist" klasės čempionatą, o po metų pakartojo šį pasiekimą ir buvo išrinktas atstovauti Brazilijai 1986 m. pasaulio čempionate.

Dar po penkerių metų pasaulio jaunimo pirmenybėse Škotijoje R.Scheidtas laimėjo 10 iš 11 plaukimų ir tapo čempionu. Tenisas pasitraukė į antrą planą.

Per daugiau nei du dešimtmečius trunkančią karjerą R.Scheidtas iškovojo daugiau nei šimtą įvairių titulų ir trofėjų, 2001 m. buvo išrinktas geriausiu Brazilijos metų sportininku, o tais pačiais metais ir 2004-aisiais jam įteiktas geriausiam pasaulio buriuotojui skiriamas Tarptautinės buriavimo federacijos (ISAF) prizas.

Lemtinga olimpiada

R.Scheidtas iki pažinties su G.Volungevičiūte gyveno Brazilijoje ir atstovavo savo gimtojo miesto Santo Amaro buriavimo klubui. Šilti jausmai devyneriais metais jaunesnei kaunietei privertė keisti kursą.

2008-aisiais lietuvė ir brazilas sukūrė šeimą. Dabar jie įsikūrę Šiaurės Italijoje, netoli Alpių telkšančio nuostabaus grožio Gardos ežero pakrantėje.
Pekino olimpiadoje Gintarė ir Robertas ne tik iškovojo sidabro medalius, tačiau ir nešė savo šalies vėliavas: jis – per žaidynių atidarymą, ji – per uždarymą.

Prioritetas – šeima

"Šiuo metu gyvenu kaip ir kiekviena mama. Jaučiu šiokią tokią rutiną – negaliu iš namų išvažiuoti ilgiau nei dviem valandoms, tačiau tokia yra mamos dalia", – viešėdama Kaune sakė G.Volungevičiūtė-Scheidt.

Scheidtų šeimos jaunėliui Lukui – dar tik aštuoni mėnesiai, o vyresniajam Erikui vasarą sukako ketveri.

Gintarė kol kas atsargiai kalba apie planus sugrįžti į aukščiausio lygio varžybas.

"Vyras sportuoja, o auginant du vaikus planuoti toliau nei du mėnesius – sunku. Gyvenimas parodys, kaip bus ateityje", – kalbėjo olimpinė vicečempionė.
Kaunietė taip pat prasitarė, kad nežino, ar dalyvaus trečioje savo olimpiadoje, kuri 2016 m. vyks vyro gimtinėje – Brazilijoje.

Tikslas – Rio de Žaneiras

R.Scheidtas po triumfo Omane pareiškė, kad norėtų išbandyti laimę šeštosiose savo žaidynėse ir puikiai nuo vaikystės pažįstamuose vandenyse pabandyti iškovoti šeštąjį iš eilės olimpinį medalį.

"Iki Rio – tolimas kelias. Sunku pasakyti, ar ir toliau taip pat gerai laikys mano kūnas. Vis dėlto norėčiau šia olimpiada baigti karjerą", – teigė brazilas.
Net ir iškovojęs visus įmanomus titulus, sportininkas tebėra santūrus ir tvirtina, kad tobulėjimui ribų nėra. Būtent tai jį ir veda į priekį.

"Visada yra ką tobulinti, net jei esi 40-ies. Jachta – tarsi smuikas, kuris kiekvieno virtuozo rankose skamba vis kitaip. Buriuojant viską lemia daug smulkių detalių, pergalės – ne vienos dienos darbas. Oro sąlygos kiekvieną plaukimą padaro ypatingą. Tuo mane ši sporto šaka labiausiai žavi", – kalbėjo R.Scheidtas.

GALERIJA

  • Neprilygstamasis: R.Scheidtas – dukart olimpinis ir 12 kartų pasaulio čempionas.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS