A. Skujytė: kilnus sportinis elgesys – įkvepiantis žiburys | KaunoDiena.lt

A. SKUJYTĖ: KILNUS SPORTINIS ELGESYS – ĮKVEPIANTIS ŽIBURYS

  • 0

Lietuvos kilnaus sportinio elgesio (angl. „Fair Play“) komitetas kviečia siūlyti kandidatus 2023 m. apdovanojimams.

Šešios nominacijos

Viena naujovių – prizas už „Fair Play“ sklaidą Lietuvoje. Ši kategorija skirta pagerbti asmenims, kurie skleidžia olimpines vertybes, savo darbais rodo pagarbą sportininkams ir visam olimpiniam judėjimui šalyje.

„Sporte, kur pergalė dažnai mums asocijuojasi su kova bet kokia kaina, tebūna kilnus ir garbingas elgesys tarsi žiburiukas, visiems matomas ir įkvepiantis. Kuo tų žiburiukų daugiau, tuo mums visiems bus šviesiau gyventi“, – sakė Lietuvos kilnaus sportinio elgesio komiteto prezidentė, olimpinė vicečempionė Austra Skujytė.

Šiemet bus išrinkti net šešių nominacijų nugalėtojai: „Viso gyvenimo darbu sportui nusipelniusio žmogaus“, „2023 m. kilnaus poelgio“, „Fair Play sklaidos“, „Jaunojo sportininko – pavyzdžio bendraamžiams“, „Fair Play projekto“ ir „Fair Play organizacijos“.

Pagerbs 2024-ųjų vasarį

Nominacija „Viso gyvenimo darbu sportui nusipelnęs žmogus“ – į ją pretenduoja šviesuoliai, visą gyvenimą esantys pavyzdžiu, bendruomenių ar visuomenės vedliai, savo darbais rodantys kryptį kitiems, atsidavę savo idėjoms ir darbams.

Kilnus sportinis elgesys yra ne tik takas į pergales arenose, bet ir tiltas tarp sporto dvasios ir žmogiškumo.

„2023 m. kilnus poelgis“ – sportininko, trenerio ar kito sporto srities atstovo kilnus ir sąžiningas momentinis poelgis (pavyzdžiui, pagalba į bėdą patekusiam konkurentui, teisėjo informavimą apie klaidą savo nenaudai varžybų metu).

„Fair Play sklaida“ – nuolatinis sąžiningumo, garbingumo ir kilnaus sportinio elgesio viešinimas.

„Jaunasis sportininkas – pavyzdys bendraamžiams“ – sportininko ar komandos pavyzdys savo elgesiu bendraamžiams, bendruomenei, visuomenei (pavyzdžiui, savanorystė, pagalba integruojant neįgaliuosius, žmogaus su negalia pavyzdys sveikiesiems siekiant tikslų). Kandidatuoti į šią nominaciją gali visi, kurie motyvuoja draugus siekti tikslų, yra sąžiningi, garbingai elgiasi aikštelėje ir už jos ribų, laikosi taisyklių ir įkvepia kitus elgtis kilniai.

„Fair Play projektas“ – įvertinimas už žmonių integraciją, vienijimą pasitelkiant sportą, už ribų ir stereotipų naikinimą, visuomenės nuomonės keitimą, socialinių iššūkių ir problemų sprendimą pasitelkiant sportą ir sporto vertybes.

„Fair Play organizacija“ – visuomenės ugdymo, olimpinių principų laikymosi, vertybių sklaidos ar tiesiog pagalbos, neatlygintinos paramos sportininkams ir kitoms sporto organizacijoms lyderė.

Nuoroda teikti kandidatus – Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) svetainėje (www.ltok.lt). Laureatai bus pagerbti 2024-ųjų vasarį.

Ypatingas tiltas

„Kilnus sportinis elgesys yra ne tik takas į pergales arenose, bet ir tiltas tarp sporto dvasios ir žmogiškumo, kurį kiekvienas sportininkas gali statyti su pagarba, sąžiningumu ir aukščiausiais moraliniais standartais. Todėl ypač svarbu kasmet pagerbti kiekvieną nusipelniusį“, – teigė LTOK olimpinio švietimo programų vadovas Paulius Martinkėnas.

Lietuvoje kilnaus sportinio elgesio judėjimas vystomas nuo 1993-iųjų.

Praeitų metų laureatais tapo: Lietuvos sporto pedagogė, sportinės gimnastikos trenerė, tarptautinės kategorijos teisėja Irina Katinienė („Už viso gyvenimo nuopelnus”), biatlonininkas olimpietis Vytautas Strolia („2022 m. kilnus poelgis”), Alytaus Šv. Benedikto gimnazijos mokinė, „Lietuvos mokyklų žaidynių” dalyvė Gabija Čepononytė („Jaunojo sportininko ar jaunimo komandos kilnus poelgis“), Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentė Emilija Greviškytė („Jaunasis sportininkas – pavyzdys bendraamžiams“), Šiaulių sporto gimnazijos direktorius, imtynių treneris Andrius Stočkus („Fair Play projektas“) ir Lietuvos plaukimo federacija („Fair play organizacija“).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS