Slalomo trasoje – net 133 varžovai | KaunoDiena.lt

SLALOMO TRASOJE – NET 133 VARŽOVAI

  • 0

Savaitgalį Kauną sudrebino slalomo šventė, o jai dar neprasidėjus užfiksuotas masiškumo rekordas.

„133 dalyvių, pasišovusių išbandyti jėgas šalies automobilių slalomo čempionate ir tradiciniame, daugiau nei keturis dešimtmečus gyvuojančiame veteranų velykiniame slalome,  dar nėra buvę. Tai naujas masiškumo rekordas", – šventės atidaryme džiaugėsi Lietuvos automobilių sporto federacijos (LASF) prezidentas Saulius Girdauskas.

Jėgos išsiskirstė apylygiai – čempionate pareiškė norą varžytis 67, o į velykinį slalomą atvyko 66 veteranai, garsinę automobilių sportą šalyje ir užsienyje. Veteranų gretose buvo net 37 sporto meistrai, kurių parakinėse, kaip parodė varžybos, parakas anaiptol dar nesudrėkęs.

Slalomo šventė Kaune prasidėjo netradiciškai. Prieš kovas lenktynių aikštelėje renginio atidaryme pagerbti labiausiai automobilių sportui nusipelnę, jubiliejus šiemet švenčiantys veteranai, kuriuos pasveikino ir apdovanojimus įteikė Kauno rajono savivaldybės mero pavaduotojas Paulius Visockas, tituluočiausias šalies automobilių sportininkas, Lietuvos automobilių klubo garbės prezidentas, akademikas Stasys Brundza, VDU-ŽUA žemės ūkio mokslo ir technologijų parko direktorius Virginijus Venskutonis, Lietuvos automobilių klubo prezidentas Rolandas Dovidaitis, LASF senjorų komiteto pirmininkas Evaldas Torrau ir kiti.    

Iškart po šventinės uvertiūros užvirė kovos aikštelėse šalia Vytauto Didžiojo universiteto-Žemės ūkio akademijos, o slalomo pirmenybių dalyviai rungėsi net septyniose klasėse – priekiniais (FWD), galiniais (RWD), visais keturiais (AWD) varomų automobilių, OC, jaunių, moterų, retro klasėse ir, žinoma, komandinėje įskaitoje. Visi jie trasą privalėjo įveikti net po keturis kartus.

Favoritai pagrindė ambicijas

„Meistriškumas niekur nedingsta“, – taip ir panašiai kalbėjo varžovai po slalomo meistro Vyčio Pauliukonio, vairavusio „Subaru Impreza“, pasirodymo AWD klasėje. Visų keturių Vyčio važiavimų suma – 3 min. 58,6 sek. ir jis daugiau nei 25 sek. aplenkė antrąjį prizininką Regimantą Nevulį su „VW Golf“.

V. Pauliukonis laimėjo ir masiškiausios – OC klasės, kurioje varžėsi net 18 dalyvių, batalijas, čia pranokęs Mantą Bytautą ir Tomą Markelevičių.  

Svari Vyčio paraiška čempionato pradžioje – dėsninga. Tai vienas pajėgiausių sportininkų, net keturis kartus paeiliui laimėjęs šalies Prezidentės Dalios Grybauskaitės taurę ir prestižinį ralį „Aplink Lietuvą“.

Dviejose klasėse varžėsi ir slalomo meistras Alfredas Štaras. Jis su „VW Golf“ laimėjo kovas Retro klasėje, kurioje aplenkė Dalių ir Mindaugą Draugelius ir buvo priverstas tenkintis ketvirtąja vietą FWD klasėje, vietas ant prizininkų pakylos užleidęs M. Bytautui („Seat Leon“), Rimantui Pranauskui („Seat Ibiza“) ir Aurimui Margevičiui („Mitsubishi Colt“).

Įtemptos batalijos virė ir moterų klasėje, kurioje varžėsi šešios dalyvės. Joje ir vėl madas diktavo Evelina Drilingienė („Mitsubishi Colt“), šįsyk tik 2,1 sek. pranokusi antrąją prizininkę Olgą Židovlenkovą su „Audi TT“.

Beje, Olga varžėsi ir AWD klasėje, kur finišavo penkta, o trečiąja prizininke moterų klasėje tapo Neringa Mačijauskienė, vairavusi BMW 323. 

RWD klasėje pergalę šventė Tadas Petronis („Subaru BRZ“). Jis pranoko Justą Eimontą („Toyota MR2“) ir Robertą Valkerį („Mazda MX5“).

Erikas Valkeris su ta pačia „Mazda MX5“ laimėjo jaunimo klasės varžytuves, kur jis aplenkė  Gertrūdą Laurinavičiūtę su „Nissan Sunny“ ir Egidijų Mačijauską, vairavusį BMW 323d.

Pirmųjų vietų nugalėtojai į savo taupykles slalomo čempionato įskaitoje įsirašė po 12, antrųjų – po 10, o trečiųjų – po 8 įskaitinius taškus.

Komandinę pirmojo etapo įskaitą, surinkę 36 taškus, laimėjo „AG Racing“ slalomo meistrai, pranokę Pakruojo ASK atstovus su 28 taškais.

Po 26 taškus surinko net trijų komandų – „ASK Autorikona“, „Rally 4 Fun“ ir „Sportinio vairavimo centro“ atstovai.

Ovacijos veteranams

Kai šių varžybų vadovas, trasos ir saugumo viršininkas Romualdas Mažuolis užimti vietą prie vairo pakvietė vyriausiąjį velykinio slalomo dalyvį, 89-erių Vytautą Vanagą, garbaus veterano bendražygiai prapliupo ovacijomis.

Tačiau Vytautas nesijautė vienišas šioje kompanijoje. Slalomo trasoje varžėsi ir 85-erių Vladislovas Šermukšnis, metais jaunesnis Algirdas Rymonis, 82-jų Olegas Krikštanis, metais jaunesnis Vladas Petrauskas, 80-čiai Andrius Čygas ir Kazys Milevskis, dar metais ar pora jaunesni Jonas Bieliauskas, Žygimantas Aleksandravičius, Romualdas Ščiuckas. Jie ne tik suko vairą tvirtai jį laikydami rankose, bet ir pelnė taures ir medalius savo amžiaus grupėse.

Jei veteranų kolekcijose tokių apdovanojimų gausybė, tai jauniausiajai velykinio slalomo dalyvei, 10-tei Agnetai Torrau prizas už antrąją vietą, kurį ji svečių ir rėmėjų grupėje pelnė kartu su savo tėčiu, žinomu didžėjumi Kastyčiu, atmintyje išliks ilgam.

Beje, šioje grupėje varžėsi ir kandidatas į Lietuvos prezidentus Arvydas Juozaitis, laimėjęs trečiąją vietą, o pirmas čia buvo Edgaras Bredys.

Atkakliausia kova virė sporto meistrų veteranų, kurių amžius nuo 50 iki 60 metų, grupėje ir kurioje, trasą įveikęs per 52,49 sek., pergalę šventė Aurimas Onuškevičius. Jam šį laimėjimą lėmė tik 0,6 sek. persvara, įgyta prieš Almantą Jacevičių, o trečiasis prizininkas Rimantas Kairys nuo Almanto atsiliko kiek daugiau nei sekunde.      

Dar geresnį laiką trasoje – 52,38 sek. – pademonstravo dešimtmečiu vyresnių sporto meistrų veteranų grupės nugalėtojas, 66-erių Regimantas Bindokas, pranokęs ir besivaržantį slalomo čempionate A. Štarą, ir Mindaugą Karklį.

O greičiausias veteranų slalome buvo VDU-ŽUA žemės ūkio ir technologijų parko komandos narys Edvardas Zujus, tą pačią trasą įveikęs per 52,21 sek. ir pranokęs Vincą Gerdžiūną (52,49 sek.) bei Liną Vaitekūną (53,27 sek.).

Įteiktos bendražygių atminimo taurės

Už geriausius pasiekimus savo grupėse veteranai apdovanoti buvusių jų bendražygių lenktynių trasose atminimo taurėmis.

Pirmą kartą įsteigtą buvusio LAK prezidento, aktyvaus klubo atkūrimo iniciatyvinės grupės nario, sporto meistro Vytauto Federavičiaus taurę iškovojo A. Onuškevičius, o šį trofėjų jam įteikė jo steigėjas S. Brundza.

Kauno rajono savivaldybės mero Valerijaus Makūno įsteigta sporto veterano, docento Evaldo Čerškaus atminimo taurė įteikta Juozui Jonui Židoniui, o nusipelniusių sporto meistrų Kastyčio ir Arvydo Girdauskų taurę jos steigėjas E. Torrau įteikė R. Bindokui.

Šarūnas Mažeika išsivežė Ilja Ostrovskio atminimo taurę, kurią įsteigė „Kauno grūdų“ generalinis direktorius Tautvydas Barštys, o Raimundas Adinavičius džiaugėsi laimėjęs buvusio ilgamečio LASF prezidento Sigito Alesiaus taurę, kurią inicijavo buvęs federacijos vadovas Romas Austinskas.

Atkakli kova vyko dėl vieno iš šių velykinių slalomų, gyvuojančių jau beveik pusę amžiaus, sumanytojų ir iniciatorių, sporto meistro Vidmanto Čiutelės taurės, kurią steigia Ramūnas Čapkauskas. Šįkart ji įteikta Ž. Aleksandravičiui.

Žygimanto kolega A. Rymonis paveržė pirmojo, prieš 45 metus vykusio „Kauno rudens“ ralio laimėtojo Romo Jakučionio atminimo taurę, įsteigtą LAK prezidento R. Dovidaičio, o dukart Europos kroso čempioną išugdžiusio Romo Barkausko taurė, įsteigta tarptautinės automobilių sporto veteranų asociacijos direktoriaus R. Mažuolio, įteikta Vidmantui Dailidei.

Veteranų velykinio slalomo komandų ginčą laimėjo Kauno miesto pirmoji ekipa, pelniusi 36 taškus ir pranokusi to paties miesto antrąją komandą (34 taškai) bei Vilniaus miesto pirmosios komandos veteranus (32 taškai).

GALERIJA

  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
  • Slalomo trasoje – net 133 varžovai
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS