Tarptautinė čiuožimo federacija sportininkų amžiaus cenzą pakėlė nuo 15 iki 17 metų | KaunoDiena.lt

TARPTAUTINĖ ČIUOŽIMO FEDERACIJA SPORTININKŲ AMŽIAUS CENZĄ PAKĖLĖ NUO 15 IKI 17 METŲ

Ledo čiuožėjai aukšto lygio varžybose galės dalyvauti tik sulaukę 17 metų, nusprendė Tarptautinė čiuožimo sąjunga (ISU), antradienį nubalsavusi, kad sportininkų amžiaus cenzas palaipsniui būtų pakeltas nuo 15 iki 17 metų.

Atitinkamas sprendimas buvo priimtas per ISU kongresą Tailando Puketo saloje, praėjus keliems mėnesiams po dopingo skandalo per Pekino žiemos olimpiadą, kurio epicentre atsidūrė Rusijos dailiojo čiuožimo atstovė Kamila Valijeva.      

„Tai išties istorinis sprendimas“, – sakė ISU prezidentas Janas Dijkema (Janas Deikema), kai 100 valstybių nubalsavo už amžiaus ribos pakėlimą.

Šio žingsnio nepalaikė tik 16 šalių.

K. Valijevos mėginyje, paimtame dar prieš Pekino olimpiadą, buvo rasta medžiagų apykaitą paveikiančio preparato trimetazidino. Nors nepilnametei čiuožėjai buvo leista varžytis, finale ji nesusitvarkė su psichologine įtampa, kelis kartus krito ir liko ketvirta, nors buvo laikoma favorite laimėti aukso medalį.  

Po nesėkmingo pasirodymo laisvojoje programoje jauna sportininkė nesulaikė ašarų, tačiau iš savo trenerės, garsėjančios itin griežtais treniravimo metodais, sulaukė ne paguodos žodžių, o griežtų priekaištų. K. Valijevos nesėkmė ir ši šokiruojanti scena iškėlė klausimų dėl šalia sportininkės esančių žmonių įtakos.     

ISU nurodė, kad amžiaus ribos pakėlimas buvo įtrauktas į jos darbotvarkę gerokai anksčiau, nei pasaulis išvydo K. Valijevos dramą, ir pripažino, kad jos pareiga rūpintis aukščiausio meistriškumo nepilnamečiais sportininkais.

Amžiaus riba bus keliama palaipsniui, o nuo 2024–2025 metų sezono aukšto lygio varžybose galės dalyvauti tik 17 metų sulaukę čiužėjai.   

Prieš balsavimą ISU generalinis direktorius Fredi Schmidas (Fredis Šmidas) pripažino, kad po olimpinių žaidynių organizacija susidūrė su žiniasklaidos spaudimu bei „dideliu puolimu“, ir priminė delegatams, kad ant kortos pastatyta sporto šakos reputacija.

„Akivaizdu, kad šiandien yra tiesos akimirka, nes bus vertinamas ir ISU patikimumas. Žiniasklaida ir visuomenė labai atidžiai mus stebės, nepamirškite to“, – kalbėjo jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS