D. Sabonis trečius metus iš eilės išrinktas geriausiu Lietuvos krepšininku | KaunoDiena.lt

D. SABONIS TREČIUS METUS IŠ EILĖS IŠRINKTAS GERIAUSIU LIETUVOS KREPŠININKU

  • 1

Baigėsi 2020 metų geriausiojo Lietuvos krepšininko rinkimai – „Krepšinio namų apdovanojimai 2020“. Paaiškėjo, kad šis garbingas titulas trečius metus iš eilės skirtas 24 metų 211 cm ūgio Lietuvos nacionalinės rinktinės ir NBA „Indiana Pacers“ klubo žaidėjui Domantui Saboniui.

Šį žinia buvo paskelbta sekmadienį per 2022 metų Europos krepšinio čempionato atrankos turnyro rungtynių tarp Lietuvos ir Belgijos komandų ilgąją pertrauką.

Legendinio Lietuvos centro Arvydo Sabonio sūnus Domantas gimė Portlande (JAV). Jis nuo 2015-ųjų nuolat gina Lietuvos rinktinės garbę. 2017 metais D. Sabonis atsidūrė „Pacers“ ekipoje ir tik savojo ryžto, atkaklumo bei sunkaus darbo dėka tapo vienu jos lyderių.

2020-aisiais Domas tapo tik antruoju lietuviu (po Žydrūno Ilgausko) išrinktu žaisti NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynėse (vasario 16 d., mačą 157:155 laimėjo mūsiškio atstovaujama LeBrono Jameso komanda).

Tolesnis NBA sezonas D. Saboniui klostėsi permainingai, nes jis dėl traumos buvo priverstas praleisti čempionato tęsinį Orlande.

Nepaisant visko, praėjęs sezonas D. Saboniui buvo įsimintiniausias karjeroje. Jis NBA arenose pelnydavo po 18,8 taško per susitikimą, o aukštaūgis iš Lietuvos pagal atkovotų kamuolių vidurkį – 12,4 – užėmė net penktąją vietą pajėgiausioje pasaulio lygoje.

„Keturias savaites vėl sportuoju ir norėjau tik paskutinį savaitgalį truputį pailsėti prieš sezoną. Man anksti baigėsi praėjęs NBA sezonas, nes Orlande negalėjau žaisti. Gaila. Norėjau, kad naujas NBA sezonas vėliau prasidėtų, kad galėčiau su rinktine būti dabar. Palaikysiu juos ir linkiu jiems pergalių. Labai ačiū. Jau treji metai iš eilės – tai kažkas neįtikėtina! Negalėjau net svajoti, kad taip bus. Ačiū visiems už šitą įvertinimą ir linkiu, kad būtų labai geras sezonas šiais metais“, – iš Havajų savo linkėjimus gausiai Lietuvos krepšinio gerbėjų armijai atsiuntė D. Sabonis.

2020-ųjų geriausiojo Lietuvos krepšininko rinkimuose D. Sabonis aplenkė Marių Grigonį (Kauno „Žalgiris“) ir Joną Valančiūną („Memphis Grizzlies“, NBA).

Rinkimai buvo rengiami jau 13-ąjį kartą. Sulaukta beveik 52 000 krepšinio gerbėjų balsų.

Sekmadienį buvo pagerbta ir antroji grupė laureatų, kurie nugalėjo „Krepšinio namų apdovanojimai 2020“ rinkimuose.

Jei pirmoji apdovanojimų lavina daugiausiai atiteko tiems, kurie yra Lietuvos krepšinio ateitis, tai antroji – tiems, kurie tą ateitį daro šviesią.

Geriausia jaunimo trenere šalyje pripažinta Jolanta Martinonienė.

„Vien jau būti tarp tokių pretendenčių man buvo labai didelis laimėjimas. Dabar tai yra itin didelis įvertinimas, o svarbiausia, kad tą lėmė žmonių palaikymas. Iš tikrųjų palaikymą jaučiau nuo pat pradžių, kai tik buvo paskelbti rinkimai. Sulaukiau daug sveikinimo žinučių. Žmonės dalinosi, „tagino“ ir ragino balsuoti. Nuo pat pradžių jaučiau palaikymą“, – rinkimų eigą prisiminė krepšinio specialistė.

Paskui lauretę rikiuojasi trenerės Šarūnė Valinskaitė ir Lina Dambrauskaitė.

Geriausiu jaunimo treneriu išrinktas Karolis Abramavičius.

„Įvertinimas, žinoma, yra labai malonus. Pagrindinis džiuginantis dalykas buvo patekti tarp tokių trenerių, kurie dalyvavo šiuose rinkimuose. Tai yra tie keturi žmonės, į kuriuos kažkada lygiavausi ir toliau galiu lygiuotis bei iš jų mokytis. Labai šaunu ir tai džiugina. Kryptingai to galbūt niekada nesiekiau, norėjau savo darbą daryti kuo geriau ir šis įvertinimas suteikia motyvacijos dirbti toliau“, – savuoju pasiekimu džiaugėsi prieniškis K. Abramavičius.

Antrojoje ir trečiojoje vietose liko Edvinas Justa ir Tomas Purlys.

Šiuolaikinio krepšinio neįsivaizduojame be žiniasklaidos atstovų darbo. Balsuotojų nuomone, 2020 metų geriausias Lietuvos krepšinio žurnalistas yra Karolis Tiškevičius.

„Pirmiausia yra labai malonu gauti tokį apdovanojimą, bet reikia suprasti, kad įvertintas yra visas BasketNews.lt kolektyvas. Mes kvietėme savo gerbėjus balsuoti aiškiai sakydami, kad tai balsas ne už K. Tiškevičių, o už visą BasketNews.lt kolektyvą. Jame dirba mažiausiai 10 kietų vyrukų, kurie tą daro ne vien dėl honorarų, o jaučia tam aistrą“, – savo bendradarbiams dėkojo K. Tiškevičius.

Rinkimuose aktyviai palaikomi taip pat buvo Donatas Urbonas (15min.lt) ir Rytis Kazlauskas (LRT).

2020-aisiais rinkimuose atsirado nauja aktuali kategorija – „Geriausias atsakas į COVID 19”. Balsavimo organizatoriai kvietė siūlyti rinkti įvairias su krepšiniu susijusias iniciatyvas, projektus ir idėjas, kurios buvo įgyvendintos pandemijos metu.

Nutarta, kad geriausias atsakas į COVID-19 buvo tinklapio BasketNews.lt kurtas turinys: įvairūs protmūšiai, biržos ir „podcast‘ai“. Portalo vadovas Jonas Miklovas neslėpė, kad jis su kitais BasketNews.lt kolegomis buvo verti šio garbingo apdovanojimo.

„Tai mums reiškia labai daug. Labai smagu gauti tokį įvertinimą. Žinoma, tai yra žmonių ir fanų įvertinimas, galbūt daugiau populiarumo balsas, bet vis tiek smagu. Patys jaučiame, kad esame to verti, nes patiems tai buvo iššūkis sukurti kažką įdomiau. Pasauli buvo ganai stipriai sustojęs. Pirmiausia, tai yra žmonių įvertinimas, kad jiems patinka tai, ką mes darome. Mums taip pat patinka tai, ką mes darome. Toks įvertinimas, į kurį pažiūrėję, galėsime atsiminti tuos beprotiškus 2020 metus”, – teigė krepšinio žurnalistas J. Miklovas.

Tarp pretendentų nugalėti buvo „Hoptrans 3×3“ trijulių krepšinio turnyras ir „Žalgirio“ virtualus bilietas.

Dviejų dalių apdovanojimų renginio pabaigoje už nuopelnus Lietuvos krepšiniui buvo pagerbtas Vidas Mačiulis.

74 metų kaunietis žurnalistas, publicistas ir redaktorius yra puikiai pažįstamas visiems Lietuvos krepšininkams ir didžiajai daugumai šios sporto šakos gerbėjų bei jų mylimas.

V. Mačiulį labiausiai garsina jau 29-ąjį sezoną Lietuvoje transliuojama jo kuriama nemirtinga laida „Krepšinio pasaulyje“. Lapkričio 29 d. rytą buvo parodyta jau 1166 laidos dalis. O kur dar filmas apie Lietuvos krepšinio superžvaigždę A. Sabonį ir kiti maestro darbai žiniasklaidos fronte.

„Šitas „Krepšinio namų“ apdovanojimas man yra ne už laidas. Tai kaip aš už filmą apie A. Sabonį „Atėjo… Sabas“ gavau V. Kudirkos premiją, taip galvoju, kad už esamus ir būsimus filmus šį apdovanojimą gaunu avansu. Jei koronavirusas nepalies ir išliksiu gyvas, norėčiau sulaukti Lietuvos krepšinio šimtmečio (2022 metų balandžio 23 d. – krepsinionamai.lt past.) ir savo laidos trisdešimtmečio“, – sau palinkėjo V. Mačiulis.

Svarbų pranešimą visai Lietuvos krepšinio bendruomenei turėjo ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Arvydas Sabonis.

„Šventės jau netoli. Tai noriu pradėti gražią tradiciją – padovanoti plytelę, kuri atsiras „Krepšinio legendų“ aikštelėje prie „Krepšinio namų“. Yra toks žmogus, kuris stebi ir serga už krepšinį praktiškai nuo jo atsiradimo Lietuvoje pradžios. Paprasčiausiai jam, kaip ir daugeliui mūsų, patinka ši sporto šaka. Todėl Lietuvos krepšinio federacijos vardu „Krepšinio legendų“ aikštelėje norėčiau įamžinti Prezidento Valdo Adamkaus pavardę.“

Tuo pačiu A. Sabonis ir LKF pradeda iniciatyvą #padovanokplytele. Jos esmė yra didžiųjų švenčių proga padovanoti krepšiniui neabejingiems asmenims didingą dovaną – įamžinti„Krepšinio legendų ir sirgalių aikštelėje“ šalia iškiliausių Lietuvos krepšinio asmenybių ir įvykių. Nusprendęs priimti iššūkį padovanoti plytelę, žmogus ar organizacija ne tik pradžiugina artimąjį, bet tuo pačiu estafetę perduoda kitiems – tam, kad #padovanokplytelę grandinė tęstųsi iki pat Šv. Kalėdų.

„Noriu pakviesti ir jus visus, kuriems patinka krepšinis, padovanoti plytelę sau, artimiesiems, draugams ir taip įsiamžinti „Krepšinio legendų ir sirgalių“ aikštelėje. O aš perduodu estafetę #padovanokplytele 3×3 krepšinio asociacijai“, – jungtis prie gražios iniciatyvos ragino A. Sabonis.

Priminsime, kad lapkričio 27 d. buvo paskelbta, kad geriausia Lietuvos krepšininke išrinkta Gintarė Petronytė.

Geriausių Lietuvos metų krepšininkų ir krepšininkių rinkimai rengiami tryliktąjį kartą.

2008-aisiais geriausiuoju buvo išrinktas Ramūnas Šiškauskas (vyko bendri moterų ir vyrų rinkimai), 2009-aisiais – G. Petronytė ir Linas Kleiza, 2010-aisiais – Sandra Linkevičienėir L. Kleiza, 2011-aisiais Rima Valentienė ir Jonas Valančiūnas, 2012-aisiais – S. Linkevičienė ir J. Valančiūnas, 2013-aisiais – Lina Pikčiutė ir Mantas Kalnietis, 2014 aisiais – G. Petronytė ir J. Valančiūnas, 2015-aisiais – G. Petronytė ir J. Mačiulis.

2016-ųjų metų laureatais tapo pirmąjį kartą geriausiais šalyje krepšininkais išrinkti Mindaugas Kuzminskas ir Kamilė Nacickaitė. 2017-aisiais vėl triumfavo K. Nacickaitė ir J. Valančiūnas, 2018-aisiais geriausiais išrinkti Domantas Sabonis ir K. Nacickaitė, o 2019-aisiais organizuotuose rinkimuose nugalėjo G. Petronytė ir D. Sabonis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nezinomas

Debilai jisai nemoka zaisti del tevo jisai visa tai pasake o ne del savo igudziu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS