Eurolygos dešimtukas – įmanoma misija | KaunoDiena.lt

EUROLYGOS DEŠIMTUKAS – ĮMANOMA MISIJA

Kauno "Žalgirio" krepšininkai išskrido į Eurolygos sezono pabaigtuves. Lietuvos čempionai jau nebeturi vilčių įšokti į "Top 8" traukinį, tačiau jiems rytdienos mūšis Ispanijoje su Vitorijos "Baskonia" nebus vien formalumas.

Nenori nukristi žemiau

"Pakilti mes nebegalime, bet galime nukristi. To nenorime. Tad stengsimės šį gerą Eurolygos sezoną užbaigti garbingai", –  pabrėžė "Žalgirio" vyriausiasis treneris Šarūnas Jasikevičius.

Kauniečius galinti pavyti "Barcelona" šiandien išvykoje mėgins įkąsti kelialapį į "Top 8" jau užsitikrinusiam Stambulo "Fenerbahce" klubui.

Šį sezoną "Žalgiris" ir "Barcelona" pasidalijo po pergalę: Ispanijoje 92:86 laimėjo Katalonijos atstovai, Kaune 89:85 – Lietuvos čempionai.

Stebės NBA skautai

"Jei mylime krepšinį ir esame profesionalai, privalome kovoti iš visų jėgų. Nesvarbu, kad nebėra šansų pratęsti sezoną, visi suprantame, kad Eurolyga – aukščiausio lygio krepšinis Europoje. Tad šio turnyro rungtynes turime vertinti atitinkamai", – aiškino "Žalgirio" gynėjas Renaldas Seibutis.

Per pirmo rato dvikovą žalgiriečiai savo arenoje 78:73 sudorojo Vitorijos ekipą. Tačiau Š.Jasikevičius atkreipė dėmesį, kad vėliau "Baskonia" gerokai pasikeitė. Po nesėkmių ruožo Ispanijos klubas atliko sudėties korekcijų ir šovė į viršų turnyro lentelėje.

"Ne veltui jie dabar yra 5-ojoje vietoje. "Baskonia" – bene labiausiai NBA skautų stebima Eurolygos komanda. Vitorijoje yra labai daug talentų, kurie jau mina NBA slenkstį arba žaidė šioje lygoje. Nėra abejonių, kad namuose jie kausis dėl pergalės. Nors bilietą tolyn jie jau turi, visos komandos siekia pasigerinti pozicijas prieš atkrintamąsias varžybas, užsitikrinti savo aikštės pranašumą", – dėstė Š.Jasikevičius.

Vengs siautulio

R.Seibučio pastebėjimu, "Baskonia" stichija – greitas žaidimas, žaibiškos kontratakos.

"Svarbu neleisti varžovams įsibėgėti ir kiek įmanoma pristabdyti Andrea Bargnani. O tai padaryti nelengva, nes italas – universalus žaidėjas. Gali sėkmingai žaisti ir arti krepšio, ir pataikyti iš toliau", – įsitikinęs R.Seibutis.

31 metų 213 cm ūgio A.Bargnani akcentavo ir Š.Jasikevičius, tačiau, trenerio nuomone, kertiniu argumentu grumiantis dėl pergalės taps komandiniai veiksmai ginantis.

"Matėte, kad žaisdami Kaune mes kartais nesiginame, todėl ir pralaimime. Tikiuosi, Ispanijoje mūsų gynyba bus be priekaištų. Jei leisimės į Vitorijos krepšininkams palankų atakuojantį krepšinį, gausime į kaulus dvidešimčia taškų", – perspėjo "Žalgirio" strategas.

Žalgiriečiai Vitorijoje veikiausiai pasirodys ne optimalios sudėties – kojos skausmus jaučia Artūras Milaknis, nežais ir vidurio puolėjas Isaiah Hartensteinas.

"Žalgirio" direktorius: plonu ledu – kranto link

Kauno "Žalgirio" direktorius Paulius Motiejūnas paskelbė atvirą laišką, kuriame pasidalijo klubo ir komandos aktualijomis.

"Eurolygai pirmą kartą paskelbus premijų už pergalę dydį (tai 37 tūkst. eurų), dažnai keliamas klausimas, kam skirsime pinigus, gautus viršijus planuotų laimėti rungtynių skaičių.

Matau, kad sėkmingas šis Eurolygos sezonas šiek tiek atitraukė nuo realybės. Kad ir kaip nesinorėtų, bet esu priverstas pasidalyti, kokia yra tikroji klubo padėtis.

Planavome surinkti 8,4 mln. eurų biudžetą. Palyginti su ankstesniu sezonu ir pasikeitusiu Eurolygos turnyro formatu, planavome ir didesnes pajamas. Džiugu, kad pasiekėme savo tikslą surinkti 200 tūkst. eurų daugiau už bilietus. Planavome surinkti 1,1 mln. eurų iš Eurolygos (tikslas viršytas), tikėjomės gauti 2 mln. paramą iš savivaldybės (paskirta 1,9 mln.), bet planas surinkti 0,5 mln. daugiau iš rėmėjų, deja, neįvykdytas.

Kodėl nepavyko surasti dar daugiau naujų rėmėjų ar padidinti pajamas iš esamų – sunku pasakyti. Galbūt baugino naujas varžybų formatas, neužtikrintumas – kad iškovosime 2–3 pergales. Galbūt – abejonės dėl trenerio ir komandos sudėties. Galbūt – dėl prastoko starto. Galbūt ne į visas įmones ir įstaigas kreipėmės, tačiau faktas: Eurolygos sezonas – vienas geriausių per "Žalgirio" istoriją (galima vardyti daug akcentų – pirmą kartą per 18 metų nugalėtas CSKA, po 12 metų pertraukos – pergalė Tel Avive, išvykose laimėta daugiau rungtynių nei iš viso per pastaruosius trejus metus), bet paramos iš rėmėjų surinkta mažiau, nei tikėjomės sezono pradžioje.

Stebiu diskusijas, kad reikia išsaugoti komandos pagrindinius krepšininkus, vyriausiąjį trenerį, kad reikia sustiprinti žaidėjais bent dvi pozicijas. Galima sakyti, viskas – elementaru. Tokia sporto logika. Tačiau elementaru ir tai, kad, norint išlaikyti žaidėjus, jų algos turi kilti (tai nurodyta ir daugumoje sutarčių). Treneriui (kuriam ir taip negalime pasiūlyti tokio biudžeto žaidėjams įsigyti, kokį gali skirti konkurentai) reikia pasiūlyti kažką daugiau nei šiemet, kad "Top 8" galėtų būti aiškus kito sezono tikslas (prisiminkite, kad paskutinį kartą arti Eurolygos aštuntuko buvome Juano Plazos laikais, kai komandos orinis biudžetas buvo du kartus didesnis nei šiemet).

Norint tai padaryti, reikia judėti į priekį neskaičiuojant, kad papildomos 3–5 pergalės padės surinkti daugiau lėšų ir jas galėsime skirti ateinančiam sezonui, tačiau prisidedant didesnei rėmėjų komandai. Prisidedant kad ir simboliškai, bet pamažu suburiant naujų, potencialiai didžiųjų klubą remiančių įmonių, ratą. Visiems nors ir po truputį prisidedant prie to, kad liktų Šaras, komandos branduolys, pamatytume, kaip tai atsilieptų nugalėtojo mentalitetą jau įgijusiam kolektyvui.

Šis Eurolygos sezonas buvo žingsnis kažko link, ko seniai laukėme. Ar pavyks žengti kitą žingsnį? Viskas priklauso, kaip visada, nuo visų mūsų: nuo sirgalių arenoje (jų palaikymą giria tiek žaidėjai, tiek trenerių štabas, tiek visi Eurolygos klubai, atvykstantys į Kauną), nuo rėmėjų.

Norisi, kad grįžtume į realybę. Dar praeitą vasarą turėjome didelę kuprą skolų, kurias apsiėmė mokėti "Žalgirio" arena. Einame plonu ledu kranto link.

Galvokime, kaip padėti klubui surinkti geresnį biudžetą. Pabandykime (pavyzdžiui, skirdami 2 proc. nuo GPM mylimai komandai) ne vien šūkiais išsaugoti trenerį, žaidėjus ir spalio mėnesį Eurolygą pradėti geriau nei šiemet", – rašė P.Motiejūnas.

Turnyro lentelė

1. "Real"  22  7  2488:2273

2. CSKA  21  8  2518:2269

3. "Olympiakos"  19  10  2244:2131

4. "Panathinaikos"  18  11  2182:2126

5. "Baskonia"  17  12  2366:2292

6. "Anadolu Efes"  17  12  2392:2370

7. "Fenerbahce"  17  12  2198:2175

8. "Crvena zvezda"  16  13  2141:2118

9. "Darussafaka"  15  14  2280:2291

10. "Žalgiris"  13  16  2266:2312

11. "Barcelona"  12  17  2076:2174

12. "Brose Bamberg"  10  19  2290:2320

13. "Galatasaray"  10  19  2261:2396

14. "Maccabi"  10  19  2272:2412

15. "Emporio Armani"  8  21  2343:2515

16. "Unics"  7  22  2197:2340

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS