„Neptūnas“ ruošiasi Karaliaus Mindaugo taurės dvikovai su šiauliečiais | KaunoDiena.lt

„NEPTŪNAS“ RUOŠIASI KARALIAUS MINDAUGO TAURĖS DVIKOVAI SU ŠIAULIEČIAIS

Klaipėdos „Neptūnui“ šis sezonas Europoje buvo pats geriausias klubo istorijoje. Lietuvos Baltijos jūros krantų ambasadoriai dar niekada Senojo žemyno turnyruose nebuvo iškovoję 8 pergalių. Būtent tiek jų „Neptūnas“ pasiekė 2015-2016 m. Europos taurės turnyre.

2014 m. „Tete-a-Tete-LKL“ vicečempionai dabar siekia naujo tikslo. Nuo 2007 m. atgimusioje Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) taurėje „Neptūnas“ tarp 4 stipriausiųjų pateko 3 kartus (2008, 2011 ir 2014 m.), tačiau uostamiesčio atstovams taurės turnyre dar nė karto nėra pavykę užlipti ant prizininkų pakylos.

Praėjusiais metais iš šio turnyro klaipėdiečius skaudžiai jau ketvirtfinalyje eliminavo Šiaulių „Šiauliai“ (71:73).

Būtent su Saulės miesto ekipa „Neptūnui“ likimas lėmė žaisti ir šiemet atsinaujinusiame „KIDY tour – Karaliaus Mindaugo taurės“ turnyre.

Ruoštis šiai principinei penktadienio dvikovai (17 val. Vilniaus "Siemens" arenoje) klaipėdiečiai turėjo šiek tiek daugiau laiko – paskutines rungtynes Dainiaus Adomaičio kariauna sužaidė šeštadienį, o „Šiauliai“ šventinę Vasario 16-ąją praleido ne šlifuodami derinius, o kovodami su Pasvalio „Pieno žvaigždėmis“ (šiai ekipai šiauliečiai nusileido rezultatu 90:94).

Praėjusį sezoną menančios figūros

Skaudžią „Neptūno“ nesėkmę praėjusių metų LKF taurės ketvirtfinalyje mena Martynas Mažeika, Donatas Zavackas, Arnas Butkevičius, Vytautas Šarakauskas, Laurynas Beliauskas ir Mindaugas Girdžiūnas. Tiesa, Laurynas kol kas tik kyla savojo karjeros zenito link, o M. Girdžiūnas artėjantį savaitgalį komandai padėti negalės dėl patirto riešo lūžio.

2015 m. dramatiškame ketvirtfinalyje pirmaisiais smuikais „Neptūne“ grojo būtent M. Mažeika (20 taškų), M. Girdžiūnas (13) ir D. Zavackas (11).

„Šiauliuose“ didžiausi senbuviai yra treneris Gediminas Petrauskas ir gynėjas Gintaras Leonavičius, o Eividas Mološčiakas ir Arūnas Sajavičius komandoje pernai ir dabar atlieka epizodinius vaidmenis.

„Šiaulių“ vežimą į priekį praėjusių metų ketvirtfinalyje tempė G. Leonavičius (13), vėliau į Vilniaus „Lietuvos rytą“ išvykę Julius Jucikas (15) ir Rokas Giedraitis (13).

2015-2016 m. „Tete-a-Tete-LKL“ sezone „Neptūnas“ su „Šiauliais“ santykius aiškinosi jau 3 kartus. Lapkričio pradžioje pergalę 75:68 iškovojo svečiuose žaidę klaipėdiečiai, tačiau kitus 2 kartus Klaipėdoje sėkmė šypsojosi jau šiauliečiams – 83:74 ir 73:68. Paskutinis reguliaraus sezono mūšis tarp šių komandų įvyks balandžio 13 Šiauliuose.

Beje, gana realu, kad Klaipėdos ir Šiaulių krepšininkai santykius iki 3 pergalių aiškinsis ir LKL ketvirtfinalyje, tačiau tai jau kita istorija.

Traumos abejose stovyklose

Per pirmuosius du tarpusavio susitikimus vidutiniškai po 17 taškų rinkęs M. Girdžiūnas „Neptūnui“ šį savaitgalį Vilniuje tikrai nepadės, o potencialių lyderių naštą turėtų prisiimti aukštaūgiai Jerai Grantas ir D. Zavackas. Amerikietis mačuose su „Šiauliais“ vidutiniškai rinkdavo po 11 taškų, taikliai iš toli metantis D. Zavackas pelnydavo 10. Gynėjų liniją sudarantys M. Mažeika ir D. Ewingas pridėdavo po 8 taškus.

Svarų žodį penktadienį neabejotinai gali tarti universalusis Arvydas Šikšnius, pripažintas snaiperis Travisas Baderis ir atletiškai sudėtas perspektyvusis puolėjas Gilvydas Biruta.

Labiausiai saugotis D. Adomaičio auklėtiniai turėtų tiesiog fenomenaliai tarpusavio susitikimuose atrodančio Artūro Jomanto (vid. 18 taškų), Davido Dudzinskio (12), Assemo Marei (9), Camerono Ayerso (9) ir G. Leonavičiaus (8).

Vis tik „Šiauliai“ „KIDY tour – Karaliaus Mindaugo taurės“ turnyrą pasitinka su šiokiu tokiu nerimu. Vidutiniškai akistatose su „Neptūnu“ po 12 taškų rinkdavęs Paulius Dambrauskas į aikštę tikrai neišbėgs, klaustukai kybo ir ties čiurnas stipriai pasitempusių A. Marei ir G. Leonaviaus pavardėmis.

M. Mažeika: žinome, kaip reikia priversti varžovus jaustis nepatogiai

„Neptūno“ gretose jau 11-liktą sezoną žaidžiantis M. Mažeika neslėpė, kad prieš dvikovą su „Šiauliais“ visi komandos krepšininkai kupini užsidegimo nekartoti praeities klaidų ir pasiekti pergalę:

„Žinoma, prisimename praėjusių metų scenarijų, kai jau po pirmųjų turnyro rungtynių teko važiuoti namo. Buvo labai skaudu, bet ir šį sezoną prie komandos prisijungę žaidėjai jau turi turėti sportinio pykčio, nes prieš „Šiaulius“ „Tete-a-Tete-LKL“ čempionate jau pralaimėjome 2 kartus. Tai buvo skaudūs pralaimėjimai ne tik kiekvienam žaidėjui asmeniškai, bet ir turnyrinės lentelė prasme. Visi prieš artėjantį ketvirtfinalį jaučia kažką asmeniško ir turėtų būti užsivedę bei siekti pergalės.“

Uostamiesčio ekipos simbolis pripažįsta, kad „Neptūnas“ nebėra tritaškininkų komanda ir šį sezoną savo žaidimą konstruoja atsispirdamas nuo sunkaus darbo gynyboje.

„Turėjome laiko pasiruošti ir man atrodo, kad tiesiog turime žaisti savo žaidimą. Reikia priversti varžovus jaustis nepatogiai, žinome jų stipriąsias ir silpnąsias puses. Svarbiausia – nusiteikti ir žaisti sau būdingu stiliumi, tuomet viskas turėtų susitvarkyti. Traumuoto M. Girdžiūno trūksta, jis į komandos rezultatus įnešdavo nemažą indelį, tačiau jo rikiuotėje nėra jau kurį laiką, todėl išmokome žaisti be Mindaugo. Kiekvienas iš mūsų turime įdėti daugiau darbo, tik taip galime kompensuoti jo netektį. Visi turime prisiimti tam tikras atsakomybes gynyboje. Mūsų braižas lyginant su praėjusiu sezonu skiriasi - dabar labiau akcentuojame gynybą. Manyčiau, žaidėjus priversti dirbti gynyboje yra sunkiau negu pulti. Galbūt dabar mūsų puolimas kiek stringa, tačiau žaisdami tokį gynybinį krepšinį tikrai galime pasiekti gerų rezultatų. Turime aukšto meistriškumo žaidėjų, kurie turi platų judesių arsenalą. Trumpai tariant, jeigu susitvarkysime gynyboje, viskas turėtų būti gerai. „Šiauliai“ žaidžia neskubotą, tvarkingą ir komandinį krepšinį. Vienas iš akcentų – gynyba prieš A. Jomantą. Jis yra protingas žaidėjas, rungtyniavęs aukšto lygio klubuose, gali sužaisti nugara į krepšį, prasiveržti ir yra mobilus. Manau, trenerių štabas tikrai ras būdų, kaip jį pristabdyti“, - viena iš užduočių pasidalijo komandos kapitonas.

A. Butkevičius: nuoskauda tikrai yra, vykstame kovoti dėl medalių

Nuo 2013 m. kovo „Neptūno“ garbę ginantis A. Butkevičius teigė, kad šiemet komandoje propaguojamas gynybinis krepšinis jam yra artimesnis ir nebijo deklaruoti – į Vilnių klaipėdiečiai vyksta kovoti tik dėl medalių.

„Nuoskauda tikrai yra tiek už praėjusių, tiek už šių metų pralaimėjimus. Manau, penktadienį žaidimas bus kitoks. Į turnyrą tikrai važiuojame kovoti dėl medalių. Šį sezoną viską pradedame nuo gynybos ir toks žaidimas man yra labiau priimtinas, nes nesu atakuojančio stiliaus žaidėjas. Ruošiamės stabdyti A. Jomantą ir prieš jį ginsiuosi ne tik aš. Galiu garantuoti, kad ta gynyba bus kitokia, negu buvo iki šiol. „Šiauliams“ dėl traumų gali nepadėti kai kurie lyderiai, bet žinote kaip būna – tuomet mažiau žaidimo laiko gaunantys krepšininkai nori dar labiau save parodyti iš teigiamos pusės. Šiemet varžovai turi tikrai stiprią priekinę liniją – puikiai kovojama dėl kamuolių ir solidžiai žaidžiama puolime. Vis tik nereiktų nuvertinti ir gynėjų“, - kalbėjo puolėjas.

„Šiaulių“ traumos maišo kortas

Tuo metu 2014 m. prie „Šiaulių“ prisijungęs ir kaip mat svarbia komandos dalimi tapęs G. Leonavičius neslėpė, kad „KIDY tour – Karaliaus Mindaugo taurės“ startui ekipa ruošėsi labai rimtai.

„Neptūnas“ šiais metais yra kita komanda, nors „Tete-a-Tete-LKL“ pirmenybės parodė, kad tai yra mums parankus varžovas. Nemanau, kad Klaipėdos klubas susilpnėjo, tiesiog trenerio D. Adomaičio schemos yra grįstos gynyba ir įžaidėjų išnaudojimu derinyje „2 prieš 2“. D. Ewingas rungtyniauja labai sėkmingai, stengsimės jų stipriąsias puses neutralizuoti. Penktadienio akistatai ruošiamės labai susikaupę. Tiesa, turime problemų su traumomis. P. Dambrausko tikrai nebus, aš esu susižeidęs čiurną, ta pati trauma kankina ir A. Marei. Situacija po truputį gerėja, atliekamos procedūros, tikimės, kad penktadienį jau abu galėsime žaisti. Komandos viduje juokiamės, kad A. Jomantui palanku žaisti prieš „Neptūną“. Jam sekasi po krepšiu įveikti A. Butkevičių ir kitus jų puolėjus. Tikimės, kad jam tai pavyks padaryti ir dar kartą“, - kalbėjo vienas „Šiaulių“ lyderių.

Ketvirtąjį sezoną „Šiaulius“ muštruojantis G. Petrauskas pripažino, kad daug laiko ruoštis „KIDY tour – Karaliaus Mindaugo taurės“ turnyrui komanda neturėjo, o šį sezoną pagrindinė šiauliečių jėga slypi baudos aikštelėje:

„Ketvirtfinaliui su „Neptūnu“ pradėjome ruoštis tik trečiadienio vakare, nes antradienį turėjome sunkias rungtynes su „Pieno žvaigždėmis“ ir taip toli dar nesižvalgėme. A. Marei ir G. Leonavičiaus traumos maišo kortas tiek mums, tiek varžovams. A. Marei yra didelė jėga baudos aikštelėje ir ji mums labai reikalinga. Tikimės išnaudoti savo priekinę liniją, nes šiemet tai yra mūsų stiprybė. „Šiaulius“ treniruoju ketvirtąjį sezoną ir tai yra pirmasis kartas, kai taip stipriai remiamės žaidimu baudos aikštelėje, anksčiau daugiausiai žaisdavome „1 prieš 1“ arba „2 prieš 2“. Tuo metu „Neptūnas“ tikrai daug dirba gynyboje ir stengiasi pereiti į greitą puolimą.“

„Neptūno“ ir „Šiaulių“ dvikova Vilniuje prasidės penktadienį prasidės 17 val. Pergalės atveju klaipėdiečiai šeštadienį turnyro pusfinalyje 16 val. susitiktų su „Lietuvos ryto“ ir Panevėžio „Lietkabelio“ poros nugalėtoju. Sekmadienį rungtynės dėl 3 vietos vyks 13 val., o didysis finalas startuos nuo 17 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS