NKL sezono aistros ilgalaikių tikslų neužgožė | KaunoDiena.lt

NKL SEZONO AISTROS ILGALAIKIŲ TIKSLŲ NEUŽGOŽĖ

Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) čempionatas dar tik artėja kulminacijos link, o Kauno komandoms jau prasidėjo atostogos – nei "Žalgiris-2", nei Kauno technologijos universiteto (KTU) ekipa neprasibrovė tarp aštuonių stipriausių dalyvių.

Rezultatai – skirtingi

Lygiai septynerius metus trenerių senbuvių muštruotos "Žalgirio-2" ir KTU komandos šį sezoną pasitiko su naujais strategais.

Žalgiriečių gretose Tomą Masiulį pakeitė Tomas Keršis, tačiau netrukus šis specialistas užleido postą Mantui Šerniui. 35-erių metų Lietuvos moterų rinktinės strategas dublerius vedė ne tik į NKL kovas, bet ir padėjo laimėti Eurolygos jaunių atrankos turnyrą Kaune.

Ne ką lengvesnė dalia teko KTU vairininkui Artūrui Sukovui. Šis 29-erių kaunietis pernai dirbo Vytauto Pliaugos asistentu, tad vyriausiojo trenerio darbo patirties išvis neturėjo.

Dar iki sezono starto buvo akivaizdu, kad žalgiriečiai ir KTU studentai NKL čempionate kausis dėl skirtingų tikslų. Dubleriai pernai pasidabino NKL sidabro medaliais, o KTU finišavo 12-oje pozicijoje. Šį sezoną jaunieji žalgiriečiai, nors ir kliuvinėdami, per reguliarųjį sezoną surinko 19 pergalių ir patyrė 21 nesėkmę. Šis rezultatas jiems garantavo dešimtą poziciją ir bilietą į aštuntfinalį. Be savo lyderių Roko Jokubaičio, Eriko Venskaus ir Luko Ulecko žaidę žalgiriečiai tris kartus (72:111, 71:97, 59:83) nusileido kur kas labiau patyrusiems Joniškio "Delikateso" krepšininkams.

KTU ekipa, netekusi daugumos pernykščių lyderių, sukrapštė tik penkis laimėjimus ir patyrė 35 nesėkmes. Įpusėjus sezonui studentai pažėrė penkiolikos pralaimėjimų paeiliui seriją, o galiausiai liko paskutiniai – penkiolikti, nuo artimiausių varžovų Mažeikių "Erelių" atsilikę net aštuoniomis pergalėmis.

Teko neparankus varžovas

"Norisi laimėti kuo daugiau rungtynių, tačiau pagrindinė mūsų misija – ruošti pamainą pagrindinei "Žalgirio" komandai. Tai, kad trys mūsų jaunuoliai pateko į vyrų ekipą, rodo, kad dirbame tikrai ne veltui", – komentavo M.Šernius.

"Žalgirio" dublerių strategas pripažino, kad jo auklėtiniams NKL čempionatas klostėsi gana banguotai.

Norisi laimėti kuo daugiau rungtynių, tačiau pagrindinė mūsų misija – ruošti pamainą pagrindinei "Žalgirio" komandai.

"Buvo pergalių, kurios džiugino, bet buvo ir apmaudžių nesėkmių. Turbūt stabilumo labiausiai ir trūko, nors jaunimo krepšiniui tai būdinga. O per atkrintamąsias varžybas šiemet teko neparankus priešininkas. Joniškio komanda, užsiregistravusi tris "Šiaulių" komandos žaidėjus, buvo gerokai pranašesnė", – pripažino pašnekovas.

Anot trenerio, jaunimas labiau patyrusiems varžovams nusileido ir fizine jėga, ir žaidimo brandumu. Kita vertus, talento ir noro dubleriams netrūksta.

"Mokėmės visi – ir aš, ir vaikinai. Tas procesas atsiliepė žaidimui. Pavyzdžiui, bandome įdiegti ką nors nauja – žaidimas iškart sulėtėja, krepšininkai bando įsisavinti pokyčius. Jei supaprastiname žaidimą, jie vėl atsigauna. Mokymosi procesas toks ir yra. Tik taip įmanoma tobulėti", – aiškino jis.

Treneris turėtų likti

M.Šerniaus ekipai atstovauja ne vienas moksleivis. Tad vaikinai mokėsi ne vien krepšinio aikštelėje.

"Kai kuriomis savaitės dienomis dirbti pradėdavome paryčiais. Kai jų bendraamžiai dar tik lipdavo iš lovų, mes jau liedavome prakaitą sporto salėje. Dėl to, žinoma, kažkiek kentėjo ir mokslai. Bet stengiamės, kad mūsų žaidėjai būtų disciplinuoti visur: ir mokykloje, ir laisvalaikiu. Iš jų reikalauju netgi tokių dalykų, kaip tvarkingai paklota lova, nesujauktas kambarys. Iš pradžių tikrai reikėjo kontroliuoti netgi tokias, atrodytų, smulkmenas", – pasakojo komandos vairininkas.

Pasak M.Šerniaus, pirmoji patirtis su "Žalgirio" klubu jam paliko gerą įspūdį, todėl jis nusiteikęs ir toliau darbuotis su jaunimu.

"Mano darbo sutartis baigėsi po paskutinių NKL rungtynių, bet jau kalbėjomės su Robertu Javtoku ("Žalgirio" klubo sporto direktoriumi – aut. past.), aptarėme, kad norime tęsti pradėtus darbus", – sakė pašnekovas.

Artimiausias iššūkis M.Šerniaus vaikinams – jaunių Eurolygos finalo turnyras Vitorijoje, kur gegužės 16–19 d. žalgiriečiai su kitomis septyniomis komandomis kausis dėl stipriausios Senojo žemyno jaunių ekipos titulo.

Ar iškris į RKL?

KTU ekipos treneris A.Sukovas dar negalėjo atsakyti į klausimus nei dėl savo ateities komandoje, nei dėl jos perspektyvų.

Pagal NKL reglamentą paskutinę vietą užėmusi ekipa turėtų iškristi į trečią pagal pajėgumą šalies krepšinio divizioną – Regionų krepšinio lygą (RKL). Tačiau tokia klubų migracija vyksta toli gražu ne kasmet.

"Laukiame, žiūrėsime. Jei RKL nugalėtojai kils į NKL, mes leisimės žemyn. Tai natūralus procesas, tad tragedijos nėra. Tačiau manau, kad neatsisakytume likti NKL, nes šioje lygoje studentai tobulėja sparčiau nei RKL. Kad ir šis sezonas: mūsų dalyvavimas NKL pirmenybėse labai prisidėjo prie sėkmingo pasirodymo Lietuvos studentų krepšinio lygoje, kur iškovojome bronzos medalius", – įsitikinęs A.Sukovas.

Mūsų pagrindinis siekis – tapti tramplinu vaikinams į tolesnę krepšininko karjerą.

Trenerio nuomone, norint sėkmingiau pasirodyti NKL čempionate, KTU komandai pritrūko ir platesnio lygiaverčių žaidėjų pasirinkimo, ir didesnės patirties.

"Mūsų komandoje žaidė trys krepšininkai, atėję iš Moksleivių lygos. Įsivaizduokite, ką jiems reiškė pernai aikštelėje bėgioti su bendraamžiais ir per kelis mėnesius pereiti į vyrų krepšinį. Bet kito pasirinkimo neturime. Esame akademinė komanda. Kurie įstoja į mūsų universitetą, tie ir papildo ekipą. Pasikviesti krepšininkų iš šalies neturime galimybių", – aiškino pašnekovas.

Treneris įvardijo ne vieną auklėtinį, per sezoną itin patobulėjusį individualaus meistriškumo prasme.

"Mūsų pagrindinis siekis – tapti tramplinu vaikinams į tolesnę krepšininko karjerą. Todėl visko nevertiname vien per pergalių prizmę, o stebime jų tobulėjimą, atliekame testus ir matome: augimas – akivaizdus. Jei ne traumų epidemija, mūsų pergalių kraitis tikrai galėjo būti gausesnis. Tarkime, per vieną savaitgalį netekome iškart kelių svarbių žaidėjų ir smarkiai išsimušėme iš ritmo, į kurį iš esmės ir negrįžome", – atviravo A.Sukovas.

GALERIJA

  • Mantas Šernius
  • Artūras Sukovas
Evaldo Šemioto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS