Vilniaus „Rytas“ dar turi ambicingų planų | KaunoDiena.lt

VILNIAUS "RYTAS" DAR TURI AMBICINGŲ PLANŲ

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) reguliarųjį sezoną praėjusį sekmadienį vainikavo Kauno "Žalgirio" ir Vilniaus "Ryto" akistata.

Tačiau šio Lietuvos krepšinio grandų mūšio reikšmė buvo tik simbolinė ir jokios įtakos galutinei komandų rikiuotei turnyro lentelėje nebeturėjo. Nugalėtojų titulą ginantys kauniečiai LKL atkrintamąsias kovas tradiciškai pradės iš pirmos pozicijos, o štai reprezentacinė sostinės krepšinio ekipa į čempionato finalą brausis iš trečiosios.

Istorinės žemumos

Kovo 30-ąją "Rytas" 80:52 sutriuškino Klaipėdos "Neptūną" ir iškovojęs 21 pergalę (po 27 rungtynių) LKL čempionato trečią ratą užbaigė antroje turnyro lentelės pozicijoje. Tačiau balandį sostinės krepšinio komandos žaidimas ir rezultatai gerokai suprastėjo. Per 6 žaistas rungtynes "Rytas" iškovojo 3 pergales (prieš Alytaus "Dzūkiją", Utenos "Juventus", Pasvalio "Pieno žvaigždes") ir patyrė 3 nesėkmes (prieš Klaipėdos "Neptūną", Kėdainių "Nevėžį" ir Panevėžio "Lietkabelį"). Nors gegužę vilniečiai atsitiesė ir nugalėjo "Šiaulius" bei Prienų "Skycop", likus vienam turui iki reguliariojo LKL čempionato pabaigos paaiškėjo, kad po pralaimėjimo "Rytui" 8 rungtynes iš eilės laimėjęs "Neptūnas" užsitikrino antrą vietą turnyro lentelėje, o sostinės ekipa finišuos trečioje pozicijoje.

"Ryto" klubo direktorius Julius Sarapinas pripažino, kad pastarasis sezono etapas komandai buvo sudėtingas, o užimama vieta netenkina: "Ketvirtame LKL rate patyrėme kelis pralaimėjimus, kurie, žinoma, netenkino, tačiau viskas susideda iš smulkių dalykų, tokių kaip pasiruošimo planas, krepšininkų sveikatos būsena. Reguliariojo sezono pabaigoje besikeičiant LKL tvarkaraščiui susidūrėme su treniruočių, pasiruošimo rungtynėms plano keitimais. Tai iš ritmo išmuša tiek žaidėjus, tiek trenerius. Be to, buvo traumų, įvairių šeiminių komandos narių reikalų. Žinoma, nebandome ieškoti pasiteisinimų, tačiau visos smulkmenos susideda į visumą. Be abejo, sezono pradžioje mes neplanavome reguliariojo sezono etapo užbaigti 3-ioje turnyrinės lentelės vietoje, tačiau tai tik reguliariojo sezono pabaiga. Dabar prasideda naujas etapas – atkrintamosios LKL varžybos. Ir čia kiekviena komanda savo kelią pradeda nuo nulio."

Paskutinį kartą LKL atkrintamosiose varžybose iš žemesnės nei antra vieta "Rytas" startavo prieš du dešimtmečius. 1997–1998 m. sezone tuo metu "Statyba-Lietuvos rytas" pavadinimą turėjęs Vilniaus krepšinio klubas reguliariajame sezone buvo likęs penktas, bet nuo 1998 m. žemiau antros pozicijos nenukrito. Žaidybinis "Ryto" nuosmukis sutapo ir su šalies žiniasklaidoje pasirodžiusiais pranešimais apie klubą užklupusius finansinius sunkumus, neramumais klubo administracijoje ir konfliktais su ištikimiausia komandos sirgalių grupe "B tribūna".

Be prezidento ir stringančiais finansais

Balandžio 24 d. Vilniaus "Ryto" arenoje vykusiose rungtynėse su Pasvalio "Pieno žvaigždėmis" įprastinė sostinės ekipos aistruolių tribūna buvo tuščia. Paaiškėjo, kad kilus konfliktui su apsauga dėl pirotechnikos priemonių naudojimo "Ryto" sirgaliai nusprendė palikti areną. Kitą dieną alyvos į ugnį šliūkštelėjo "Ryto" prezidentas Antanas Guoga. Nuo 2017 m. vasaros klubui vadovavęs verslininkas stebėjo Kauno "Žalgirio" ir Stambulo "Fenerbahce" ekipų rungtynes pasipuošęs žalgiriečių atributika. Pasipiktinę "Ryto" gerbėjai pareikalavo A.Guogos pasiaiškinimo, o jis netrukus savo "Facebook" paskyroje paskelbė, kad "B Tribūnos" prašymu traukiasi iš "Ryto" prezidento pareigų.

Mes saugome komandos narius nuo žiniasklaidoje eskaluojamų gandų, dėl to problemų komandos viduje neturime.

Pasak J.Sarapino, toks A.Guogos sprendimas buvo netikėtas, tačiau jo pasitraukimas klubo veiklos nesutrikdė.

"Greičiausiai sezoną užbaigsime be naujo prezidento, tačiau dirbame ir tikimės, kad pavyks į šias pareigas pakviesti žmogų, kuris bus tvirtai nusiteikęs padėti klubui ir Vilniaus krepšiniui", – teigė J.Sarapinas.

"Ryto" direktorius nedramatizavo ir šalies žiniasklaidoje aprašytų sostinės krepšinio klubo finansinių problemų. Prieš sezoną buvo skelbiama, kad "Ryto" biudžetas sieks 4,4 mln. eurų, tai yra 200 tūkst. eurų daugiau nei 2017–2018 m. sezoną. Vien krepšininkų atlyginimams turėjo būti skirti 2 mln. eurų, bet balandį pasirodė informacija, kad dėl neįvykdytų finansinių įsipareigojimų klubo biudžete atsivėrė skylės. Interneto portalas 15min.lt rašė, kad krepšininkams ir treneriams atlyginimai vėlavo mėnesiais, tam tikri vėlavimai buvo fiksuojami ir balandį. Visgi, pasak J.Sarapino, situacija klube yra stabili.

"Kaip įprasta sporto sferoje, esame priklausomi nuo rėmėjų paramos, todėl kartais suvėluojame. Tačiau žaidėjus, trenerius bei personalo darbuotojus apie viską informuojame ir nuolat išdėstome esamą situaciją. Mes saugome komandos narius nuo žiniasklaidoje eskaluojamų gandų, dėl to problemų komandos viduje neturime", – paaiškino "Ryto" klubo direktorius.

Auksinė vizija

LKL ketvirtfinalio serijoje Vilniaus "Rytas" susitiks su šeštą poziciją reguliariajame sezone užėmusia Utenos "Juventus" ekipa. Pirmas rungtynes "Rytas" savo aikštėje žais gegužės 15 d. Atsakomoji dvikova gegužės 17 d. įvyks Utenos arenoje, o jei prireiktų trečiųjų serijos rungtynių, jos gegužės 19 d. vyktų Vilniuje. Šį sezoną vilniečiai su uteniškiais krepšinio aikštėje turėjo net 6 susitikimus: 4 kartus keliai susikirto LKL pirmenybėse ir 2 – Karaliaus Mindaugo taurės turnyro ketvirtfinalyje. Iki šiol visas tarpusavio rungtynes laimėjo "Rytas".

Vilniaus ir Utenos ekipos LKL ketvirtfinalyje grūmėsi ir pernai. Tada serijoje iki trijų pergalių "sausą" pergalę iškovojo vilniečiai. Sostinės klubo vadovai neslepia, kad tokios pat serijos baigties tikisi ir šiais metais.

"Dar prieš sezono pradžią išsikėlėme tris tikslus: būti tarp 8 stipriausių Europos taurės komandų, iškovoti Karaliaus Mindaugo taurę ir žaisti LKL finale. Kol kas pasiekėme du iš trijų tikslų, o trečiąjį norime ne tik pasiekti, bet ir pagerinti. Pasikartosiu: atkrintamosiose varžybose viskas prasideda nuo nulio", – teigė "Ryto" krepšinio klubo direktorius J.Sarapinas.

KOMENTARAS

Rūtenis Paulauskas

Krepšinio ekspertas

Akivaizdu, kad "Rytas" išgyvena sunkų laikotarpį – dėl žaidėjų traumų, komplektacijos, neaiškios vadovų subordinacijos. Šiuo metu apskritai nėra aišku, kas yra tikrasis klubo vadovas, kas gali autoritetingai pasisakyti klubo reikalais. Komanda yra rimtoje bėdoje ir tai yra blogai ne tik pačiam "Rytui" ar Vilniui, o visai Lietuvos krepšinio lygai. Visi norime turėti konkurenciją lygoje, norime, kad "Ryto" ir "Žalgirio" rungtynes stebėtų pilnos "Žalgirio" ir "Siemens" arenų tribūnos, kad būtų geras derbis.

Bet tas "Rytas", kurį matėme balandžio pabaigoje, buvo be jokios dvasinės energijos, vos pavelkantis kojas, žaidžiantis be minties ir neatsitiktinai po 20 metų pertraukos LKL reguliarųjį sezoną baigė žemiau nei antra pozicija. Ketvirtfinalyje vilniečiai žais su Utenos "Juventus" ir aš nesu įsitikinęs, kad "Rytas" pateks tarp keturių pajėgiausių LKL komandų. Manau, kad šį kartą LKL pusfinaliai gali būti ir be Vilniaus komandos.

Visi pamename "Ryto" pergalę Karaliaus Mindaugo taurės finale prieš "Žalgirį", bet lygindami šiandieninį "Rytą" su ta vasario mėnesio komanda matome labai ryškių pokyčių. Iš esmės, tai dvi visiškai skirtingos komandos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

KAUNIETIS

Vadovaujant komandai - trečios lygos treneriui,net medalių tikėtis sunku,nors labai gaila,kad stiprių žaidėjų komanda žaidžia tik iš savo patirties,norėtūsi matyti ryto komandą,kai ji buvo pakilime,o rinktinė pasiekė rezultatą vėl dėl gerų žaidėjų,jeigu Adomaitis vadovaus toliau,rinktinė bus tarp autsaiderių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS