Vilniaus „Rytas“ sieks nuosekliai tobulėti | KaunoDiena.lt

VILNIAUS "RYTAS" SIEKS NUOSEKLIAI TOBULĖTI

Birželio 26 d. Vilniaus "Ryto" dalininkai oficialiai patvirtino, kad 7 metus klubo direktoriaus pareigas ėjusį Julių Sarapiną pakeitė Rolandas Jarutis.

Prieš pusantro dešimtmečio su Vilniaus "Lietuvos ryto" komanda aikštėje titulus kolekcionavęs 43 metų krepšinio specialistas "Vilniaus dienai" sakė, kad yra pasirengęs sugrąžinti reprezentacinę sostinės krepšinio ekipą į pergalių kelią.

1996 m. į Vilnių iš Mažeikių atvykęs R.Jarutis iš pradžių gynė Vilniaus "Vado" ir "Sakalų" garbę, o "Lietuvos ryto" aprangą vilkėjo 2000–2001 m. ir prisidėjo prie pirmosios auksinės sostinės krepšinio klubo pergalės Lietuvos krepšinio lygos čempionate. 2004 m. jis dar kartą sugrįžo į Vilnių ir padėjo komandai laimėti ULEB taurę. Per savo karjerą R.Jarutis taip pat žaidė įvairiuose užsienio klubuose ir yra tapęs Kipro, Portugalijos ir Ukrainos čempionu. Būtent Ukrainoje R.Jarutis pirmą kartą paragavo ir komandos vadovo duonos, jis keletą metų buvo Europos taurėje ir Vieningoje lygoje žaidusio Mariupolio "Azovmaš" klubo viceprezidentu ir direktoriumi. 2014 m. grįžęs į Lietuvą krepšinio specialistas kelerius metus dirbo "Utenos" moterų krepšinio komandoje, bet vėliau jo karjera pakrypo į Kiniją. Šioje šalyje R.Jarutis darbavosi Jono Kazlausko asistentu, o paskutine 43 metų specialisto stotele tapo Fudziano "Sturgeons" klubas.

Birželio pradžioje pasirodė informacija, kad R.Jarutis "Ryto" direktoriaus pareigose pakeis J.Sarapiną, o praėjusį trečiadienį šis pokytis buvo oficialiai palaimintas klubo dalininkų susirinkime.

"Per tas kelias savaites turėjau galimybę susipažinti su klubo veikla iš vidaus, įvertinti nuveiktus darbus ir pradėti ruoštis laukiantiems iššūkiams. Galima sakyti, kad šiuo metu mes vis dar užbaiginėjame sezoną, sprendžiame tam tikrus atsiskaitymų, finansinius klausimus. Jau netrukus pradėsime braižyti naujo sezono kontūrus. Po atostogų grįžo vyriausiasis treneris Dainius Adomaitis, tad su juo ir klubo sporto direktoriumi Linu Kleiza imsimės komandos komplektavimo dėlionės. Turime atlikti rimtą praėjusio sezono analizę, nustatyti, kas buvo blogai ir padaryti taip, kad tų klaidų šiais metais nebūtų. Atsižvelgsime į trenerio norus ir pageidavimus, nes būtent Dainius vadovaus komandai. Aš stengsiuosi prie to prisidėti, bet pagrindinis mano darbo baras bus klubo administracijos veiklos sustygavimas", – pokalbyje su "Vilniaus diena" teigė R.Jarutis.

– Pastaruosius keletą metų praleidote Kinijoje, dirbote krepšinio treneriu. Kokios priežastys paskatino jus atsisakyti trenerio karjeros ir apsivilkti direktoriaus kostiumą?

– Tikrai nenorėčiau sureikšminti šio posto, direktoriaus pareigybių. Atvirai pasakysiu, man nėra svarbu, koks yra pavadinimas – direktorius, pavaduotojas, treneris. Man svarbiausia, kad Vilniaus "Rytas" nuosekliai tobulėtų, eitų į priekį ir susigrąžintų geriausios Lietuvos krepšinio komandos titulą. Apibendrindamas galiu pasakyti, kad apsispręsti nebuvo sunku, nes tikrai noriu padėti savo mylimo miesto komandai.

– Vis dėlto akivaizdu, kad išstumti Kauno "Žalgirį" iš Lietuvos krepšinio viršūnės nebus lengva. Kaip manote, kas turėtų nutikti, kad "Rytas" taptų lygiaverčiu Kauno ekipos varžovu?

– Tai tikrai bus nelengvas procesas ir didžiulis, netgi titaniškas iššūkis visam Vilniaus krepšiniui. Mes puikiai žinome, kokiomis sąlygomis disponuoja "Žalgiris", jų visa organizacija, žinome, ką jie turi ir ką gali sau leisti. Kad pavytume žalgiriečius, reikės laiko, tačiau kryptingas darbas siekiant užsibrėžtų tikslų anksčiau ar vėliau subrandins vaisius.

– Pernai "Žalgiris" vien žaidėjų atlyginimams planavo skirti 7,4 mln. eurų, o "Rytas" per praėjusį sezoną planavo surinkti 4,4 mln. eurų biudžetą. Ar matant tokią finansinę disproporciją realu tikėtis pokyčių šalies krepšinio hierarchijoje?

– Iš tiesų, pinigai krepšinyje turi didelę įtaką. Turėdamas didesnes finansines galimybes gali pasikviesti aukštesnio lygio krepšininkus, tuos, kurių iš tiesų nori ir kurių tau reikia, o ne tuos, kuriuos gali įpirkti. Tačiau tokia yra realybė ir puikiai suprantame, kad vargu ar mums pavyks pasikviesti geresnius krepšininkus nei "Žalgiriui". Būtent todėl privalome daugiau dėmesio skirti jaunų krepšininkų ugdymo procesui, nes ten yra tie krepšinio perlai, galintys padėti komandai aikštėje, taip pat ir papildyti klubo biudžetą sėkmingų komercinių operacijų atveju.

Todėl galiu pasidžiaugti, kad jau yra padarytas didelis darbas kuriant "Ryto" jaunimo rengimo piramidę. Tai yra ir Vilniaus miesto, skiriančio klubui solidų finansavimą, prioritetas – kad pagrindinėje sostinės krepšinio komandoje žaistų kuo daugiau vilniečių, mūsų krepšinio mokyklų auklėtinių. Iš tiesų, Vilniuje veikia dvi labai stiprios krepšinio mokyklos – Sostinės krepšinio mokykla ir Vilniaus krepšinio mokykla, jų komandos sėkmingai rungtyniauja Lietuvos čempionatuose, bet neretai geriausi jų auklėtiniai iškeliauja į kitus miestus, kitas ekipas. Taip neturi būti, nes geriausi, perspektyviausi vilniečiai turi žaisti geriausioje Vilniaus krepšinio komandoje.

Mūsų prioritetas yra jauna lietuviška komanda su labai kruopščiai ir tikslingai parinktais legionieriais.

– NBA naujokų biržoje 37-uoju šaukimu pakviesto "Ryto" auklėtinio Deivido Sirvydžio sėkmės istorija jums ir visai "Ryto" vadovybei turėtų būti labai maloni.

– Taip, tai labai geras pavyzdys. Deividą viliojo ir kiti klubai, bet jis liko Vilniuje ir mums yra didelė garbė, kad būtent iš "Ryto" komandos jis pateko į NBA klubų radarus ir buvo pakviestas naujokų biržoje. Kol kas negaliu pasakyti, kaip susiklostys jo karjera, ar jis liks "Ryto" komandoje, o gal iš karto išvyks į Detroito "Pistons" klubą. Manau, kad turime rasti visoms pusėms priimtiną, geriausią sprendimą.

Kita vertus, turime Jono Valančiūno pavyzdį, kai pakviestas Toronto "Raptors" jis dar metus žaidė Vilniuje, įgavo vertingos patirties, subrendo, o paskui sėkmingai pritapo ir NBA lygoje. Bet yra ir kitokių pavyzdžių, su ne tokia sėkminga pabaiga. Faktas, kad Deividui dar reikia sutvirtėti fiziškai ir psichologiškai, pajusti tikrą vyrų krepšinio skonį, ir jis tai geriausiai galėtų padaryti žaisdamas Vilniuje. Sąlygos pas mus yra puikios, reikia tik įdėti daug darbo, pastangų ir noro.

– Vis dėlto treneriai dažnai sako, kad su jaunais krepšininkais sudėtinga siekti aukščiausių tikslų.

– Mūsų prioritetas yra ne jaunimo, bet jauna lietuviška komanda su labai kruopščiai ir tikslingai parinktais legionieriais. Šiandien mes negalime sau leisti aukščiausios klasės legionierių, todėl privalome rasti tokius krepšininkus, kuriems "Rytas" būtų tramplinas į aukštesnį lygį, o ne dar viena karjeros stotelė, kurioje jie tikisi ramiai praleisti metus ir papildyti savo banko sąskaitą apvalia suma.

– "Rytas" deja, negavo vardinio kvietimo į Eurolygą. Kaip vertinate šį sprendimą?

– Manau, kad siekdami patekti į Eurolygą padarėme viską, kas nuo mūsų priklauso. Darysime tai ir kitais metais, nes Eurolyga lieka mūsų klubo ilgalaikiu tikslu, o artėjantį sezoną turėsime ką įrodyti ir Europos taurės varžybose. Juolab kad planuojame į komandą įtraukti daugiau jaunų savo sistemos krepšininkų, kuriems LKL ir Europos taurės kovos bus puiki patirtis.

– Europos taurės yra krepšinio desertas, bet pagrindinė žaidimo aikštelė yra Lietuvos krepšinio lyga. Kaip atrodė mūsų čempionatas žvelgiant iš Kinijos?

– Galiu tik pasidžiaugti kokybišku ir efektyviu LKL prezidento Remigijaus Milašiaus ir jo komandos darbu. Jie per kelerius metus mūsų lygą pavertė konkurencingu ir paklausiu produktu, nenusileidžiančiu kitoms Europos šalių krepšinio lygoms. LKL kokybę įrodo ir atvykstantys legionieriai, o dar labiau – po sezono lygoje į pajėgesnius čempionatus su įspūdingomis sutartimis išvykstantys krepšininkai. Tai rodo, kad per pastaruosius kelerius metus LKL vadovai nuveikė įspūdingą darbą.

– Įspūdingu "Ryto" pasiekimu taptų ir J.Kazlausko įtraukimas į klubo veiklą. Kokia tikimybė, kad kitą sezoną šis legendinis treneris taps klubo prezidentu?

– Manau, kad J.Kazlausko atėjimas į "Rytą" būtų labai svarbus ir reikšmingas įvykis. Jis ne tik legenda, bet ir puikus krepšinio specialistas, įtakingas krepšinio pasaulio žmogus. Būtų tikrai labai šaunu, jei jis sutiktų prisijungti prie mūsų komandos. Tam tikri pokalbiai jau įvyko, bet tai nėra vienos dienos darbas, tad kol kas dar anksti kalbėti apie šio proceso pabaigą.

GALERIJA

  • Tikslai: po keliolikos metų pertraukos į „Ryto“ klubą sugrįžęs R.Jarutis tikisi sugrąžinti komandą į pergalių kelią.
  • Strategas: „Ryto“ trenerių štabui toliau vadovaus D.Adomaitis.
  • Rezervas: „Ryto“ klubas dideles viltis sieja su talentingais jaunais krepšininkais, vienas jų – E.Tubutis <span style=color:red;>(su kamuoliu)</span>.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS