Ligonių, laukiančių donorų organų bei audinių, eilė sutrumpėjo | KaunoDiena.lt

LIGONIŲ, LAUKIANČIŲ DONORŲ ORGANŲ BEI AUDINIŲ, EILĖ SUTRUMPĖJO

Lietuvoje šiemet jau atliktos 33 organų ir audinių transplantacijos. Tai gerokai sutrumpino ligonių, laukiančių donorų organų ir audinių, eilę.

Laukiančiųjų donorų organų bei audinių eilė per pirmąjį šių metų mėnesį sutrumpėjo 33 recipientais: laukiančiųjų donoro inkstų - devyniolika recipientų, laukiančiųjų donoro ragenų - dešimčia recipientų, laukiančiųjų donoro širdies ir donoro kepenų - po du recipientus.

Vienas donoro organas - kepenys - buvo padovanotas ligoniui Vokietijoje. Taip pasielgti buvo nutarta po medicininių tyrimų ir recipientų parinkimo, nustačius, kad Lietuvoje nė  vienam laukiančiam donoro kepenų recipientui dėl medicininių priežasčių donoro organas netiko. Gyvybiškai svarbus donoro organas buvo pasiūlytas tarptautinei organizacijai „Eurotransplant“, kuri recipientą rado Vokietijoje.

Nacionalinį transplantacijos biurą per pirmąjį šių metų mėnesį pasiekė 12 pranešimų apie potencialius donorus, tačiau tik devynių iš jų organai buvo persodinti ligoniams. Pranešimai apie galimus donorus buvo gauti iš įvairių Lietuvos ligoninių: Kauno medicinos universiteto klinikų, Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės, Klaipėdos apskrities ligoninės, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų, Šiaulių apskrities ligoninės, Panevėžio apskrities ligoninės ir Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrių, taip pat vienas pranešimas buvo gautas iš Tartu (Estija) transplantacijos centro.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

RaimundasJankus

Gerai, kad tinkamai ir draugiskai pasidalinti...

dėkojame

artimiesiems

SUSIJUSIOS NAUJIENOS