Dėl padėties pasienyje VRM siūlo įvesti nepaprastąją padėtį | KaunoDiena.lt

DĖL PADĖTIES PASIENYJE VRM SIŪLO ĮVESTI NEPAPRASTĄJĄ PADĖTĮ

Vidaus reikalų ministerija (VRM) pasiūlė įvesti Lietuvoje nepaprastąją padėtį dėl didelio migrantų susitelkimo Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje bei grėsmės Lietuvai.

Tokį siūlymą ministerija teikia reaguodama į migrantų susitelkimą ties Baltarusijos siena su Lenkija.

„Atsižvelgiant į šią tikrai rimtą situaciją Vidaus reikalų ministerijos siūlymas yra įvesti nepaprastąją padėtį. Šį siūlymą turėtų svarstyti Vyriausybė ir priimti sprendimus“, – pirmadienį žurnalistams sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Nepaprastąją padėtį siūloma įvesti ne visoje šalyje, o pasienyje.

„Kalbama tik apie pasienio savivaldybes, tikrai neapimtų visos Lietuvos, nes iššūkiai, kuriuos šiandien patiriame, yra tik pasienyje, ne visoje Lietuvoje“, – teigė ministrė.

Anot jos, sprendimą norima priimti kuo greičiau, neatmetama, kad dėl to dar pirmadienį bus sušauktas Vyriausybės posėdis.

„Tokiu atveju atsirastų tam tikri ribojimai, kuriuos būtų galima įvesti, bet šiandien dar negalėčiau detalizuoti, kas būtų tame projekte (dėl nepaprastosios padėties įvedimo – BNS), nes dėl to apsispręs tiek Seimas, tiek Vyriausybė“, – sakė A. Bilotaitė.

Stebime tai, kas vyksta prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos, ir, žinoma, tai reiškia, kad mes galime taip pat tikėtis panašių įsiveržimų ir atakų, todėl mūsų visos institucijos yra maksimaliai pasiruošusios, tai yra maksimalios mūsų pareigūnų pajėgos, kariuomenės pajėgos šiuo metu yra perdislokuotos, atsižvelgiant į tam tikrą specifiką. Mūsų institucijos yra pasidėliojusios galimus skirtingus scenarijus ir atitinkamai galimas taktikas“, – tvirtino ministrė.

Atsižvelgiant į šią tikrai rimtą situaciją Vidaus reikalų ministerijos siūlymas yra įvesti nepaprastąją padėtį. Šį siūlymą turėtų svarstyti Vyriausybė ir priimti sprendimus.

„Nenorime ir neleisime susiformuoti dar vienam neteisėtos migracijos keliui“, – pabrėžė ji.

Lenkijos pareigūnai pirmadienį pranešė apie šimtus migrantų, besiartinančių prie jos sienos iš Baltarusijos pusės.

Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas pirmadienį žurnalistams teigė, kad pareigūnai turi informacijos, jog Lietuvoje esančiose neteisėtų migrantų stovyklose gali būti organizuojami neramumai. Dėl to ten pasitelktos papildomos pajėgos, speciali technika, identifikuoti galimi neramumų organizatoriai ir jiems pritaikytos prevencinės priemonės, nuolat apžiūrimos jų gyvenamosios patalpos.

R. Liubajevas neatmetė, kad migrantų veiksmai Lietuvoje ir Lenkijos pasienyje gali būti koordinuojami.

„Mūsų institucijos jau prieš tris savaites pradėjo ruoštis galimiems prasiveržimams, kai tik pasirodė informacija apie tokius įvykius prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos. Buvo suderinti mūsų veiksmai kartu su Lietuvos kariuomene, su kitomis institucijomis: Lietuvos policija, Viešojo saugumo tarnyba“, – sakė vadas.

Jis pranešė, kad pirmadienį pradėtos dislokuoti papildomos pajėgos tuose Lietuvos pasienio ruožuose, kur tikėtini migrantų prasiveržimai į šalies teritoriją.

VSAT vadas teigė negalįs atskleisti, kiek papildomų Lietuvos pajėgų ir kur jos telkiamos.

Pasak jo, šiuose ruožuose kai kur yra nutiesta aštri viela, vadinamoji koncertina.

„Informacijos apie dideles neteisėtų migrantų grupes prie mūsų sienos mes neturime“, – sakė pareigūnas.

R. Liubajevo teigimu, tokių grupių Baltarusijoje nepastebėjo ir iš ten į Lietuvą atvykę vilkikų vairuotojai.

„Tokiu atveju, jeigu bus vykdomas prasiveržimas ir kils pavojus mūsų pareigūnų sveikatai ir gyvybei, pagal Lietuvos įstatymus, gali būti panaudojamos spec. priemonės ir ginklai“, – sakė jis.

R. Liubajevas tvirtino, kad Lenkijos pareigūnų duomenimis, Baltarusijos pasieniečiai blokuoja kontrolės punktą, neteisėtų migrantų grupės nukreipiamos prie sienos su Lenkija.

„Vertindami šio savaitgalio situaciją, matome, kad labai stipriai sumažėjo neįleistų į Lenkijos teritoriją asmenų skaičius. Tai byloja apie tai, kad kurį laiką migrantai buvo prilaikomi, kad būtų sukauptas gana didelis asmenų skaičius prie valstybės sienos ir tokiu būdu būtų galima destabilizuoti situaciją prie valstybės sienos ir priversti Lenkijos pareigūnus imtis griežtų veiksmų“, – kalbėjo VSAT vadas.

Tai byloja apie tai, kad kurį laiką migrantai buvo prilaikomi, kad būtų sukauptas gana didelis asmenų skaičius prie valstybės sienos ir tokiu būdu būtų galima destabilizuoti situaciją.

Lenkijos pareigūnai pirmadienį pranešė, kad pasienyje, Baltarusijos teritorijoje, susitelkė didžiulė migrantų kolona, ketinanti „masiškai“ prasiveržti per sieną į Lenkiją.

Lenkijos pasienio tarnybos atstovė Ewelina Szczepanska (Evelina Ščepanska) nurodė, kad pasienyje sustiprintos pasieniečių, policijos ir karių pajėgos.

Jos teigimu, internete paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kad migrantai juda Lenkijos šiaurės rytuose, Kuznicoje, esančios perėjos link.

Socialiniuose tinkluose taip pat platinami vaizdai iš Baltarusijos, kuriuose matyti, kad didelė kolona žmonių juda link pasienio su Lenkija.

Šiemet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko per 4,2 tūkst. migrantų, tačiau rugpjūtį pasieniečiams pakeitus taktiką į šalį neįleisti dar beveik 6 tūkst. asmenų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (64)

Anonimas

Landzbergio nacistini rezima jau neisgelbes jokios PADETYS. Stipkit svolociai. NETURIU gyvulio paso - NEGINSIU burzuju priplestu milijonu.

Anonimas

ka bobike ir dar blondine gali ismanyti ?

Teisingai

Pats laikas įvesti nepaprastąją padėtį ir riboti bet kokį judėjimą pasienyje. Laikas izolioti Kremliaus šunaują (sovietinius kolonistus, kolaborantus bei kitas Lietuvos atmatas) ir sodinti penktos kolonos veikėjus. Apsivaliusi Lietuva taps pajėgi apsiginti ne tik nuo migrantų antplūdžio, bet ir nuo Putino-Lukašenkos provokacijų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS