Dvylika sėkmingo ryto žingsnių | KaunoDiena.lt

DVYLIKA SĖKMINGO RYTO ŽINGSNIŲ

  • 1

Neseniai JAV atlikta studija atskleidė, kad biuruose dirbantys vyturiai darbo vietoje jaučiasi laimingesni nei pelėdos. Išvados pateiktos psichologų žurnale "Emotion".

Be kita ko tai susiję ir su kolektyvo požiūriu į darbą. Ką daryti, kad ryte būtume pakilios nuotaikos, kad ir koks niūrus oras bebūtų už lango? Atlikti dvylikos žingsnių kasdienę programą.

1. Dienos darbų sąrašą pasidaryti iš vakaro. Nauda – ne tik sutaupytas naujos darbo dienos pradžios laikas, bet ir geresnis miegas: iš vakaro einama miegoti atsikračius minčių apie rytojaus darbus, sako darbo efektyvumo specialistai.

2. Pakankamai miegoti. Geriausia, žinoma, eksperimentuojant patiems suprasti, kiek turi trukti miegas, kad jaustumėtės žvalūs. Tiesa, savąją miego trukmę atrasite ne tada, kai aplinkybių prispaustas išmiegosite keturias valandas ir jausitės žvalūs. Pasitikrinti, ar tikrai pailsite tiek miegodami turite per keletą parų. Gali atsitikti, kad vieną naktį išmiegoję trumpiau, antros dienos vakare anksčiau nei įprastai būsite nebedarbingas.

3. Kelkitės neatidėliodami. Vienas blogiausių ryto įpročių – vis nuspausti žadintuvo mygtuką. Specialistų teigimu, pelėdos tikrai gali tapti vyturiais – ar bent jau prisitaikyti prie tokio poreikio. Tereikia bent savaitę nustatyti žadintuvo signalą šiek tiek anksčiau nei būtina ir iškart atsikelti. Iš pradžių tai bus skausminga, bet galiausiai priprasite ir atsikelsite trykšdamas energija.

4. Sportuokite ryte. Sportas pakelia nuotaiką, suteikia energijos . Be to, tyrimai parodė, kad sportas padeda geriau susikaupti ir įpratina geriau planuoti laiką. Ką bekalbėti apie kantrybę, kurios prireikia ir šeimoje, ir darbe.

5. Turėkite ryto ritualą. Kas įpranta skaityti laikraštį, kas medituoja ar naršo internete – įprasta dienos pradžia nuteikia palankiai.

6. Pusryčiaukite. Net jei atrodo, kad ryte jūsų skrandis dar miega, įpraskite pusryčiauti. Pagailėkite savo kūno, juk jis visą naktį badavo. Suvalgykite bent jogurto su vaisiais, pjaustytais žalumynais ar riekelę viso grūdo duonos su mėgstamu užtepu.

7. Būkite punktualus. Viskas logiška: kas anksti atsikelia, niekur nepavėluoja. Geriausia kelionę į darbą susiplanuoti su laiko rezervu.

8. Bendraukite su kolegomis ir viršininku. Be kita ko tai pagelbės ir tiems kolegoms, kurie ryte niekaip neįsivažiuoja į darbo ritmą. Rezultatas – visa komanda dirbs produktyviau.

9. Pirmiausiai "pabučiuokite varlę". Tiksliau – griebkite sunkiausios, nemaloniausios, nuobodžiausios ar kitaip jums nepatinkančios užduoties. Kol esate pilnas energijos, geriau susikaupiate, galite nuveikti sunkesnius darbus.

10. Nešvaistykite laiko susirinkimams. Žinoma, jei jis privalomas, neraginame ignoruoti. Tačiau gal galite pakeisti jo laiką (ar inicijuoti tokį pakeitimą). Kam švaistyti kokybiškiausias rytines valandas pašnekesiams? Išimtis – jei aptariama tikrai svarbi užduotis.

11. Apsibrėžkite laiką, kiek skiriate naujienoms sužinoti. Geriau kas valandą skirti penkias minutes naujienoms sužinoti, laiškams ar kolegų žinutėms peržiūrėti, nei daryti tai nuolatos.

12. Darykite rytines pertraukas. Specialistai griežtai kritikuoja įmones, kurios draudžia darbuotojams naršyti ar tikrinti savo profilius socialiniuose tinkluose. 10 šiam reikalui – ar trumpam pasivaikščiojimui skirtų minučių, trumpa kavos pertraukėlė, nuteikia pozityviai, didina pasitenkinimą darbu ir kelia produktyvumą. Vienintelė sąlyga: reikia nepamiršti, kad į darbą ateinama ne daryti pertraukėlių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

nelauk desimtos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS