Kambarys – pilnas žaislų: kiek mažiesiems jų reikia, kad pakaktų? | KaunoDiena.lt

KAMBARYS – PILNAS ŽAISLŲ: KIEK MAŽIESIEMS JŲ REIKIA, KAD PAKAKTŲ?

Žiemos šventės dovanomis dosniai apdalijo mažuosius. Konstruktoriai, lėlės, dėlionės, mašinėlės, kaladėlės... Žaislų pilnas kambarys, o vaikai vis tiek suaugusiųjų nepalieka ramybėje. Kiek žaislų jiems reikia, kad pakaktų?

Vartojimo lenktynės

Žaislai – žaidimui skirti daiktai, kurie vaiko gyvenime atlieka daug funkcijų: ugdo, moko, lavina fantaziją ir estetikos pojūtį, padeda vystytis fiziškai, teikia malonumą, džiaugsmą. Per žaislus mažieji pažįsta aplinkinį pasaulį. Pasakyti tiksliai, kiek vaikui jų reikia, sudėtinga.

"Žaislų skaičius svarbus ne tiek patiems vaikams, kiek jų tėvams. Pastaruoju metu suaugusieji patys noriai įsitraukia į vartojimo lenktynes: "Tokio mano sūnus dar neturi...", "Reikia nupirkti būtent šitą, nes jis geresnis nei pas kaimyno dukrą..." Tėvai savo atžaloms daro meškos paslaugą: žaislų gausa vaikai perstimuliuojami. Vieni nuo žaislų gausos greitai pavargsta, tampa pernelyg aktyvūs, irzlūs, sunkiau susikaupia ir trumpiau išlaiko dėmesį. Kiti, užuot džiaugęsi, tampa pasyvūs ir abejingi žaislams, žaislų perteklius jiems kelia nuobodulį.

Žaislų perteklius – kur kas baisesnis dalykas nei jų trūkumas.

"Žaislų perteklius – kur kas baisesnis dalykas nei jų trūkumas: pristigęs kokios detalės ar žaislo vaikas priverstas fantazuoti, būti išradingas, ir tai tik skatina jo kūrybiškumą, – pastebi psichologė Ingrida Markūnė ir atkreipia dėmesį į opią šio laiko tendenciją. – Užimti, rūpesčiuose paskendę tėvai žaislais bando kompensuoti emocinio bendravimo – dėmesio, laiko, švelnumo stoką vaikams. Taip namai apkraunami negyvais, niekam nereikalingais daiktais."

Užtenka vienos dėžės

Specialistė dalyvavo konferencijoje, kurioje buvo analizuojama žaislų įtaka visapusiškai vaiko raidai. Tyrimų duomenimis, mažyliui pakanka vidutinio dydžio dėžės su dešimt skirtingas funkcijas atliekančių žaislų.

"Realiai visi vaikai jų turi kur kas daugiau, net ir tuomet, kai tėvai sąmoningai žaislų neperka. Žaislų vaikai gauna gimtadienio proga, ateidami į svečius jų atneša seneliai, artimieji, tėvų draugai", – sako psichologė.

Ji pataria nekaupti žaislų: keistis, mainytis su kitais tėvais, parduoti, dovanoti. Protinga būtų dalį žaislų kuriam laikui paslėpti – ištraukus po kelių mėnesių jie mažyliui bus vėl kaip nauji. Jei netyčia dings ir jo mylimas pliušinis meškiukas, nieko baisaus: eikite kartu jo ieškoti. Radęs žaislą vaikas patirs daug džiaugsmo, kartu jam galėsite priminti, kad visi daiktai mėgsta būti padėti į savo vietą.

Norėdami sudominti, paskatinti vaiko kūrybingumą, galite pagudrauti: gimtadienio, Kalėdų ar kitas viena proga gautas dovanas jam teikti po vieną – palaukite, kol atslūgs mažylio susidomėjimas pirmąja.

Balansas žaislų dėžėje

"Konstruktorius, dėlionės, kaladėlės, knygelės, stalo žaidimai, smėlis, plastilinas, įvairios piešimo priemonės – tai universalūs žaislai, su kuriais vaikas gali žaisti metų metus. Gero žaislo požymis – daug funkcijų: jį turėtų būti lengva išardyti, skirtingai sudėlioti, jis turėtų skatinti mažylį mąstyti, stimuliuoti išmonę. Vieną funkciją atliekantis žaislas greitai pabosta ir tampa neįdomus", – aiškina I.Markūnė.

Psichologė pastebi, kad pastaruoju metu tėvų prioritetas – ugdomąją vertę turintys žaislai, o tie, kurie skirti žaisti, džiuginti mažą žmogutį, suaugusiųjų dėmesio sulaukia kur kas rečiau. Taip yra todėl, kad tėvai nerimauja dėl savo atžalų ateities: juk tvirtą gyvenimo pagrindą po kojomis turi tik išsilavinusios, protingos, kūrybingos asmenybės. Dėl tos pačios priežasties mažieji gana anksti vedami į neformalaus ugdymo būrelius.

"Darželiuose vaikai ugdomi, po darželio juos tėvai tempia į įvairius būrelius ar užsiėmimus, namuose jų laukia tokią pat funkciją atliekantys žaislai. Kada vaikams pailsėti? Nenuostabu, kad namuose jie yra irzlūs, nervingi, pernelyg aktyvūs, sunkiai sukalbami, – stebisi pašnekovė. – Prigimtinė vaikų teisė žaisti ignoruojama, pamirštama, kad daugiausia išmokstama laisvo natūralaus žaidimo metu. Todėl svarbu, kad žaislų dėžėje būtų ir ugdomųjų, ir malonumą teikiančių žaislų."

Kiekvienas žaislas turi atitikti mažylio amžiaus ribą. Tačiau tėvai ir vėl perlenkia lazdą: norėdami pasipuikuoti prieš kitus ar galvodami, kad tokiu būdu labiau paspartins vaiko vystymosi raidą, jie renkasi vyresniam amžiui skirtus žaislus.

"Tokie pirkiniai teikia pasitenkinimą patiems tėvams ir retai kada džiugina jų mažametes atžalas", – pabrėžia I.Markūnė.

Kūrybiškas požiūris

Pasak specialistės, pastaruoju metu linkstama manyti, kad tobuli žaislai turi būti aukštos technologinės vertės, ergonomiški, tokių spalvų ir formų, kurios stimuliuotų ir spartintų įgūdžių įgijimą. Tačiau tikroji žaislo vertė daug labiau priklauso nuo to, kaip jis naudojamas ir kokia funkcija jam priskiriama.

Kaip tik todėl ne visada geriausias yra brangiai kainuojantis žaislas. Bet koks daiktas, atsižvelgiant į tai, kaip jis naudojamas, gali būti potencialiu žaislu. Sagos, juostelės, skalbinių segtukai, šaukštai, plastikiniai indai – daugelis mažylių mielai žaidžia su įvairiais namų buities daiktais, virtuvės rakandais. Tokie "žaislai" jiems ne tik teikia malonumą, bet ir skatina vaizduotę, plečia akiratį, ugdo įgūdžius.

Puiki mintis – savadarbiai žaislai, į kurių gamybą galima įtraukti pačius vaikus. Tokius žaisliukus jie itin vertins, saugos, didžiuosis, kad darė kartu su mama ar tėčiu, be to, kartu praleistas laikas sustiprins ryšį tarp tėvų ir vaikų.

"Aišku, tai neturėtų būti suaugusiųjų įgeidis – sūnų ar dukrą reikia sudominti, įtraukti", – pastebi psichologė.

Skatinti geriau nei bausti

Vaikai instinktyviai pradeda žaisti jau nuo 3 mėnesių – tyrinėja aplinką. Maždaug iki 1–2 metų vaikų dėmesį traukia daiktai, paskui, pradėjus labiau domėtis aplinka, – atsiranda poreikis bendrauti su žmonėmis.

"Jei mažylis nelanko darželio, auga namuose su aukle ar mama, didėjantį bendravimo poreikį jam patenkinti tampa vis sunkiau. Natūralu, kad vaikui pradeda trūkti draugijos – jis nori, kad kas nors žaistų su juo kartu", – aiškina I.Markūnė.

Neretai net darželį lankantis vaikas prašo į jo žaidimą įsijungti tėvus. Ignoruoti jo užgaidos nederėtų – prašymas žaisti kartu rodo, kad mažylis tiesiog pasiilgo tėvų, nori jų dėmesio. Žinoma, tėvai pavargę, alkani, mamos laukia namų ruošos darbai... Suaugusiųjų galimybės ir vaiko poreikiai nesutampa. Šiuo atveju tėvai turi spręsti, kas jiems svarbiau.

Pati mažamečius vaikus auginanti pašnekovė pastebi, kad beveik visi vaikai išsaugo polinkį retkarčiais žaisti vieni. Ši vienumos ir bendriems žaidimams skirto laiko kaita būdinga visiems, todėl žaidimas su suaugusiaisiais paprastai neužsitęsia – netrukus, mažylis noriai žais vienas.

Nesileiskite manipuliuojami – vaikas turi mokėti savarankiškai sutvarkyti savo daiktus. Patyręs, kad tai ilgai trunka ir nėra lengva, kitą kartą nenorės jaukti visos žaislų dėžės.

Daugiausia keblumų atsiranda vakare, kai prieš miegą tenka tvarkyti visą žaidimų lauką. Natūralu, kad vaikas prašys pagalbos.

"Nesileiskite manipuliuojami – vaikas turi mokėti savarankiškai sutvarkyti savo daiktus. Patyręs, kad tai ilgai trunka ir nėra lengva, kitą kartą nenorės jaukti visos žaislų dėžės, – tikina psichologė. – Darželyje mažieji pasirinkimo neturi – ten galioja griežtos taisyklės. Po savu stogu juos turėtų įkvėpti tinkamas tėvų pavyzdys ir... išmonė. Auklėjimo principams nenusižengsite už greitai atliktą darbą pažadėję vaiką apdovanoti ar paskatinsite: "Susitvarkyk per 10 minučių, tada dar liks laiko pažiūrėti filmuką ar paskaityti pasakėlę."

Nustatytas terminas moko mažylį organizuoti savo laiką, o paskatinimas, apdovanojimas – žymiai efektyvesnė priemonė nei bausmė – pastaroji neskatina mažylio tvarkytis.

Žaislų parduotuvės pagundos

• Planuokite pirkinius: jei mažylis svajoja apie brangų konstruktorių, padovanokite jį gimtadienio proga, jei dukra jau turi šešias lėlės, kam jai dar septinta?

• Neikite su vaiku į parduotuvę, jei jis pavargęs, sudirgęs – audros lygioje vietoje neišvengsite.

• Nesileiskite manipuliuojami: prieš eidami apsipirkti susitarkite, kad atžalai nupirksite tik vieną daiktą ir už tam tikrą kainą.

• Skatinkite mažylį taupyti, mokykite užsidirbti, pavyzdžiui, palikite jam už taros depozitą gautus piginus. Eidami į parduotuvę priminkite, kad jis juos pasiimtų – galės nusipirkti tai, ką nori. Namo grįšite ramūs ir be jokių pirkinių – kitaip nei tėvų pinigus savuosius vaikas itin brangina.

• Nepirkite ir nedovanokite žaislų išaugti – jie tik užims vietą namuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS