Vaikas ir žaislai: poreikiai kinta žaibiškai | KaunoDiena.lt

VAIKAS IR ŽAISLAI: POREIKIAI KINTA ŽAIBIŠKAI

  • 0

Nors laiko iki Kalėdų liko nedaug, nemaža dalis tėvų vis dar suka galvas, ką po eglute padėti savo vaikams. Prieš priimant sprendimą psichologai siūlo pasvarstyti ir apie tokių dovanų naudą. Mat ekspertai pažymi, kad žaislai vaikų gyvenimui – ypač svarbūs: jie ramina, kelia smalsumą, stimuliuoja, vysto pažintinius procesus, ugdo vaizduotę ir kūrybiškumą.

Parengia suaugusiųjų gyvenimui

Pažintis su kiekvienu daiktu, kurį savo gyvenime naudojame suaugę, prasideda nuo vaikystėje turėtų žaislų. Todėl apie tai kalbanti vaikų psichologė Renata Gataveckaitė pažymi – žaisti mažiesiems yra būtina, ir kuo daugiau. Mat žaidimai, anot jos, visapusiškai lavina, ugdo ir tinkamai parengia suaugusiųjų gyvenimui.

„Vaikai, neturėdami galimybės savo pasaulio išreikšti žodžiais, dažnai tai daro žaisdami. Todėl įvairūs žaislai jiems yra be galo svarbūs. Juk daiktų pasaulio pažinimas prasideda nuo pirmojo barškučio ar kramtuko, migduko. Pastarieji žaislai leidžia nurimti, atsipalaiduoti prieš miegą. Taigi išmokti priimti supančią aplinką, ja domėtis ir prisitaikyti jau pajėgūs netgi kūdikiai“, – sako R.Gataveckaitė.

Vėliau, pasak psichologės, žaislai padeda lavinti įvairias vaikų pažinimo sritis. Todėl žaisdami mažieji ugdo emocinius gebėjimus, išmoksta suprasti kitų jausmus, tinkamai į juos sureaguoti. Ekspertės teigimu, tokiu atveju svarbi ir suaugusiųjų pagalba. Kadangi mažesni vaikai dažniausiai žaidžia vieni, be savo bendraamžių, tėvai turi įsitraukti, pastūmėti teisinga ugdymo kryptimi.

„Tuomet žaislai labai kryptingai lavina mažųjų pažintines funkcijas: suvokimą, dėmesį, atmintį, loginį mąstymą, kalbinius gebėjimus, orientaciją erdvėje, turi begalę ir kitų pranašumų. Vienas svarbiausių jų – kūrybos, vaizduotės ugdymas. Tokiai vaiko raidai žaislų vaidmuo yra milžiniškas“, – pastebi psichologė.

Tėvai į žaislų pirkimą turėtų žiūrėti labiau kūrybiškai ir atsakingai, todėl vertėtų atsižvelgti į asmeninius vaiko poreikius bei pomėgius.

Paprasčiausi sprendimai – ne išeitis

Klausimas, ką dovanoti vaikams, yra nuolatinis. Šis galvosūkis tėvams kaskart kyla prieš gimtadienius, įvairias progas, dideles šventes, šiuo metu – artėjant Kalėdoms. Todėl paklausta, kaip pagal skirtingą vaikų amžių parinkti žaislus, R.Gataveckaitė pirmiausia siūlo atsižvelgti į nurodomas gamintojo rekomendacijas ant pakuočių.

Jos, pabrėžia psichologė, žymi žaislų naudojimo saugos normatyvus, kartu yra ir orientyras į skirtingo amžiaus vaikų pomėgius. Tačiau, priduria ekspertė, tokios rekomendacijos, ką mėgsta mažieji, yra tik bendrinės. Dėl to jos pagelbėti gali tik mažiau vaikus pažįstantiems giminaičiams, tėvų draugams.

„Tėvai į žaislų pirkimą turėtų žiūrėti labiau kūrybiškai ir atsakingai, todėl vertėtų atsižvelgti į asmeninius vaiko poreikius bei pomėgius. Tai gali būti nelengva užduotis, bet dėl savo atžalų turėtume pasistengti, o ne ieškoti paprasčiausio sprendimo. Nupirkti naują žaislą, kuris gražiai groja ir šviečia, yra išties patogu, tik ar jis vaikui bus visapusiškai naudingas? Verčiau pagalvoti, kaip tokia dovana skatina mąstyti, ką nors pakartoti, tobulėti, surasti kelią kitam žingsniui. Renkantis žaislus svarbu suprasti, kad vaikystė, kaip raidos etapas, yra dinamiškiausia, vaiko poreikiai kinta žaibiškai, todėl su jais kisti turi ir supantys daiktai“, – pasakoja R.Gataveckaitė.

Siūlo susitelkti ne tik į dovanas

Psichologė teigia, kad tinkamiausi yra vaikus kūrybai įkvepiantys žaislai. Tokie, kurie padeda sugalvoti, kaip įvairias detales jungti, jas panaudoti kitiems žaidimams. Taip, anot R.Gataveckaitės, plečiant žaislų funkcionalumą, didėja ir vaikų kūrybiškumo galimybės.

„Tai įvyksta tada, kai tokių daiktų mažieji turi ne tiek ir daug. Todėl, manau, vaikams nereikia gausybės žaislų. Daugiau naudos yra iš apgalvoto jų parinkimo. Ne veltui daug svarbiau yra turėti, iš ko statyti smėlio pilis, tunelius, namus. Taip pat – galėti į tokius pastatytus objektus įdėti įvairių rūšių gyvūnėlius, žmonių figūrėles, automobiliukus, kitus skirtingus gyventojus. Drauge turėti detalių aplinkai apstatyti. Be to, mažesni vaikai vienam tikslui gali naudoti medinius kubelius su skaičiais ar raidėmis, o vėliau, paaugę, iš jų dėlioti žaislus, matematines kombinacijas“, – kalba psichologė.

Ji priduria: elektroniniai žaislai mažiesiems taip pat reikalingi. Pastarieji leidžia vaikams atlikti pakartojamuosius veiksmus, o tai itin svarbu mokantis kalbėti, mėgdžioti garsus, kuriuos tokie daiktai ir skleidžia.

„Knygos yra vienas labiausiai patartinų dovanų pasirinkimų. Jos, skaitomos prieš miegą mamos ar tėčio, leidžia išmokti dėmesingai klausyti, suprasti, pažinti pasaulį. Tačiau šalia dovanų verta ugdyti ir vaikų suvokimą, kad šventės, ypač – Kalėdos, ne tik naujų žaislų laukimo metas. Tai šeimos, tradicijų, artimo ryšio stiprinimo laikas, kurį, drauge išpildydami ir mažųjų norus, turėtume visapusiškai puoselėti“, – mano R.Gataveckaitė.

GALERIJA

  • Pasirinkimas: vaikams nereikia gausybės žaislų. Daugiau naudos yra iš apgalvoto jų parinkimo, nes žaislų vaidmuo vaiko raidai – milžiniškas.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS