Gydymo vaistažolėmis renesansui pritaria net ir profesoriai | KaunoDiena.lt

GYDYMO VAISTAŽOLĖMIS RENESANSUI PRITARIA NET IR PROFESORIAI

Gydymas vaistažolėmis, dar žinomas kaip fitoterapija, sulaukia vis daugiau populiarumo. Tai liudija praėjusį savaitgalį įvykęs pirmasis žolininkų-fitoterapeutų suvažiavimas, tai patvirtina  Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmų prezidentas profesorius Algimantas Kirkutis.


– Nepaisant sparčiai besivystančios, moksliniais tyrimais pagrįstos medicinos, lygiagrečiai populiarėja fitoterapija, homeopatija ir kiti liaudies vartoti gydymo metodai. Kodėl taip yra?


– Išties ryškėja akivaizdus poreikis sugrįžti prie natūralios, pagrįstos žmonijos empirine-istorine patirtimi, medicinos. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja vartoti papildomosios ir alternatyviosios medicinos (PAM) terminą.
Vis daugiau žmonių pasirenka šį gydymo būdą kaip efektyvų, lengvai pritaikomą praktikoje, minimaliai ar visai nesukeliantį šalutinių reakcijų. Individualizuoti, netoksiški, natūralūs gydymo metodai tampa nauja modernios medicinos kryptimi. XXI a. PAM tampa vienu svarbiausių metodų, leidžiančių išsaugoti žmogaus sveikatą ir spręsti tas problemas, prieš kurias bejėgė įprastinė medicina – ypač tai aktualu siekiant pagerinti lėtinių neinfekcinių ligų, susijusių su ydingu gyvenimo būdu, prevenciją ir gydymą.
Natūrali medicina susiformavo istoriškai ir yra plačiai naudojama skirtingų šalių liaudies medicinoje, siekiant praktiškai apsaugoti žmones nuo ligų, o susirgus juos galima lengviau ir greičiau pagydyti. Šios medicinos efektyvumas patikrintas per tūkstantmečius, tačiau iki šiol ji yra mažai pagrįsta šiuolaikinėmis teorinėmis žiniomis ir išlieka nesusisteminta. Dėl šios priežasties gydytojai, praktikuojantys moderniąją mediciną, ją diskriminuoja.


– Kaip būtų galima pakeisti šias nuostatas?


– Reikia surinkti informacijos apie šios medicinos panaudojimo efektyvumą ir ją kruopščiai moksliškai įvertinti, kad būtų galima susisteminti ir standartizuoti natūralius gydymo metodus. Tai padaryti pavienių entuziastų pastangomis nėra taip paprasta. Tam reikalingas valstybinių institucijų dėmesys ir parama. Deja, šiuo metu Sveikatos sistemos įstatymas nereglamentuoja natūralios medicinos praktikos mūsų šalyje, vadinasi, visi praktikuojantieji šioje medicinos srityje nusižengia įstatymams.
Susidaro lyg užburtas ratas: tam, kad būtų galima naudoti natūralios medicinos metodus, reikia ją įteisinti, o tam, kad ji būtų įteisinta, reikia pagrįsti jos naudojimą, kuris yra nelegalus. Siekiant išspręsti susidariusią problemą, buvo įsteigti Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmai. Jie suburia visus norinčiuosius naudotis PAM paslaugomis ir praktikuoti natūralią mediciną. Šie rūmai bendradarbiauja su Seimo Sveikatos reikalų komitetu ir Sveikatos apsaugos ministerija, siekia, kad būtų legalizuoti ir įteisinti natūralaus gydymo metodai klinikinėje praktikoje.


– Kodėl žmonės vis dažniau atsigręžia į gamtą, ieško natūralių gydymo būdų? Ilgisi tradicijų, o gal tai – tik mada?


– Manau, kad mada būti sveikam, gyventi aktyviai ir ilgai, yra labai sveikintina ir sektina. Žmonės vis dažniau atsigręžia į ten, iš kur yra atėję. Niekam nekelia abejonių teiginys "Gamta – mūsų namai". Deja, industrializacijos ir urbanizacijos procesai vis labiau mus atitolina nuo šių namų, o tai nelieka be padarinių: mažėja imuninės sistemos atsparumas ligų sukėlėjams, auga sergamumas, ypač lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis.


– Įprasta susirūpinti sveikata tik tada, kai susergame. Kaip natūraliai stiprinti imuninę sistemą?


– Didis lietuvių tautos šauklys į geresnę ir laimingesnę būtį Vilhelmas Storosta-Vydūnas yra pasakęs: "Žymiai svarbiau sveikatą tausoti ir stiprinti negu ligas gydyti." Ir tai yra paprasta, bet labai svarbi tiesa. Deja, šią tiesą mes neretai pamirštame. Tam, kad natūraliai stiprintume savo imuninę sistemą, reikia tik trijų dalykų: sveikai maitintis, pakankamai judėti ir saugoti savo psichoemocinę sveikatą.


– Kaip viena kitą papildo įprasta ir natūrali medicina?


– Šios medicinos sistemos yra labai svarbios ir jokiu būdu neprieštarauja, bet labai gerai papildo viena kitą. Mums įprastesnė biomedicininė klinikinė praktika yra nepakeičiama iškilus ūmiems negalavimams ar ištikus traumoms. Natūralioji praktika padeda gydant lėtines, daugiau su ydingu gyvenimo būdu susijusiuas ligas. Panaudojant drauge su įprastine moderniąja medicina vieną ar kelis, papildančius PAM, gydymo būdus, galima būtų pasiekti geresnį gydymo efektą.


– Kaip nepakenkti sau vartojant įvairias žoleles?


– Sau niekada nepakenksite, jeigu žinosite žolių gydomąsias ir maistingąsias savybes. Neturint tokių žinių, reikia kreiptis į kvalifikuotus fitoterapijos specialistus ir vadovautis jų rekomendacijomis.

***


Juozas Ruolia, Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmų Augalų gydomojo poveikio komiteto pirmininkas, fitoterapeutas:


– Imuninės sistemos paslaptis – virškinamajame trakte, o mes to nepaisome. Vėžio profilaktikos pirmieji žingsniai – imunitetas. Sintetiniais preparatais smukdome gleivinę. Tingime pasidaryti sėmenų gleivių. Kas kaltas? Seimas? Ministerija? Ar jūs? Kai ateina pas mane, sako, nemaniau, kad man taip bus. Riejamės, baramės. Viena valanda rietenų šešioms valandoms išjungia imuninę sistemą. Negi sunku pasibučiuoti, atkurti tą santarvę?
Sakoma, kad reikia išgerti tris litrus vandens – nekvailiokite. Vienam kartui vandens – du gurkšnius, neatskieskite virškinimo fermentų, kuriuos išskiria kasa, tulžies rūgštys.
Kaulų čiulpams atkurti dvi savaites vartokite 2–4 šaukštus bičių duonelės arba 6–7 tabletes, aminorūgščių, jūros kopūstų. Deja, Lietuvoje nėra visų Mendelejevo lentelės elementų turinčio augalo. Jūros kopūstuose yra visų mikro- ir makroelementų, kurie tuo metu yra reikalingi kaulų čiulpų remontui. Pirkite šaldytas skumbres, išvirkite jas piene, atiduokite pieną šuniui ar katei, o žuvį suvalgykite patys. Skumbrėje yra visos riebalinės rūšys nuo Omega-1 iki Omega-17. Per dideli kiekiai Omega-3 ir Omega-6 išbalansuoja mūsų biocheminę sistemą."

GALERIJA

  • Gydymo vaistažolėmis renesansui pritaria net ir profesoriai
  • Vaistiniai augalai - gydo
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

tai kaip suprast?

viena diena-gerai, kita-blogai

KTU docentas

pratęsiant, reikia pasakyti, jog daugelis farmacinių preparatų, vaistų yra žolinio pagrindo. daugybė žolinių preparatų yra moksliškai puikiausiai ištirta ir plačiai skiriama. viskas, kas turi efektą, yra pritaikoma. tačiau kokia nors valerijonų arbata arba Sinupretas (abu populiarūs žoliniai preparatai, puikiausiai ištirti moksliškai) neturi NIEKO bendro su homeopatija. autorė net nesupranta, kas yra mokslinis metodas. kažkas baisaus. profanizmas aukščiausios klasės. gėda.

KTU docentas

kažkoks košmaras. ar autorius bent žino, kas yra homeopatija? kad ji atsirado devynioliktame amžiuje, ir kad ji neturi NIEKO bendro su žoline medicina ir net yra kardinaliai jai priešinga savo ideologija? gerai, padėkime į šalį diskusijas, kas geriau, ar tikėjimas, nes patinka, ar tikėjimas, nes yra įrodymų, tačiau bet kuriuo atveju homeopatija nėra joks liaudies vartotas gydymo metodas. NIEKAS liaudyje homeopatijos nenaudojo ir iki šiol homeopatiniai preparatai yra gaminami tik homeopatijos bendrovių ir specializuotų vaistinių. kaip galima taip dezinformuoti skaitytojus?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS