Gydytojai įspėja nedelsti: dažniausiai į plaučių uždegimą komplikuojasi virusinės infekcijos | KaunoDiena.lt

GYDYTOJAI ĮSPĖJA NEDELSTI: DAŽNIAUSIAI Į PLAUČIŲ UŽDEGIMĄ KOMPLIKUOJASI VIRUSINĖS INFEKCIJOS

  • 6

Apie tai, kaip atskirti, kada paprastas kosulys peraugo į sunkesnę ligą, kuo gresia negydomas plaučių uždegimas, į žurnalistės klausimus atsakė gydytoja-pulmonologė Giedrė Grigienė.

– Kokie plaučių uždegimo simptomai?

– Dažniausiai į plaučių uždegimą komplikuojasi virusinės infekcijos. Įprastai liga prasideda peršalimo simptomais: sloga, kosuliu, gerklės skausmais. Padidėja ir kūno temperatūra. Dažniausiai tai tęsiasi keletą dienų. Jeigu imuninė sistema silpnesnė, liga gali komplikuotis į plaučių uždegimą. Pacientai pajunta, kad tas peršalimas tapo ne toks: atsiranda didesnis bendras silpnumas, temperatūra pakyla iki 39 laipsnių ir daugiau. Kylant jai, purto šaltkrėtis, sumažėja apetitas. Taip pat juntamas sunkumo jausmas krūtinėje, atsiranda dusulys, kosulys. Tuomet jau reikėtų sunerimti. Retai kada plaučių užsidegimas prasideda nuo pirmos dienos.

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

– Ar tiesa, kad plaučių uždegimas labai klastingas ir žmogus gali net nekarščiuoti?

– Tiesa. Ir tai labiau būdinga vyresnio amžiaus žmonėms. Būna, skundžiasi skausmu krūtinėje, dusuliu, kamuoja kosulys, o temperatūros nėra. Vyresniems pacientams neretai atsiradę orientacijos sutrikimai, atminties susilpnėjimas irgi gali būti plaučių uždegimo požymis. Ypač jei lydi kosčiojimai, skausmas krūtinėje, galima įtarti šios ligos pradžią ir vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

Vyresniems pacientams neretai atsiradę orientacijos sutrikimai, atminties susilpnėjimas irgi gali būti plaučių uždegimo požymis.

– Ar namuose patiems galima išsigydyti plaučių uždegimą ir kaip jis gydomas?

–  Didžioji dalis sergančių plaučiu uždegimu ir yra gydomi namuose. Pagrindinis vaistas – antibiotikai. Laiku ir tinkamas skirtas antibakterinis gydymas būna veiksmingas. Tik norėčiau perspėti, kad nereikia pulti ieškoti vaistinėlėje antibiotikų likučių ir šiais vaistais gydytis nuo pat pirmos dienos. Bet jei temperatūra kyla, silpnumas ir   intoksikacija stiprėja, tuomet  antibiotikai išties reikalingi. Bet kokiu atveju, pirmiausiai rekomenduočiau kreiptis į šeimos gydytoją, kad atliktų tyrimus, ar tikrai prasideda bakterinė infekcija.

– Kai kurie plaučių uždegimo atvejai gali baigtis labai liūdnai – ir mirtimi?

– Taip, matome ir uždelstų atvejų, kai pacientai kreipiasi per vėlai. Net jausdami pablogėjimą vis dar delsia, kol pagaliau atvežami į ligoninę jau prasidėjus kvėpavimo  nepakankamumui, sunkios ar kritinės būklės – su vieno ar abiejų plaučių  pažeidimais. Tokiais atvejais prireikia gydymo ir reanimacijos skyriuje. Pacientams, kurie gydomi stacionare, skiriami ir antibiotikai, ir deguonies terapija. Tiesa, dalis plaučių uždegimu sergančių pacientų būna gydomi ligoninėje dėl gretutinių lėtinių ligų, nes būna sunkesnė  ligos eiga. Ir norėčiau nuraminti, kad didžioji dalis, laiku pradėjus gydymą, pasveiksta.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Aš taip pat prisiminiau tuos baisius tarybinius laikus

Tikrai, pakilus temperatūrai, gydytoja ateidavo į namus. Paklausydavo plaučius, širdį, apžiūredavo gerklę. Visada buvo šviečiami plaučiai. Apie nuotolinį gydymą nebuvo kalbos. Jei temperatūra nepraeidavo, ateidavo ir sekančią dieną. Plaučių uždegimas buvo gydomas pencilinu,leidžiamu kas 6 valandos. Tai kodėl dabar miršta žmonės nuo plaučių uždegimo?

tam-virusinių ligų atveju

O iš kur gydytoja žino, virusas ar bakterija? Gal į akis pažiūrėjus, ar telefonu pakalbėjus? Na, tarkim, man skauda gerklę, kosėju, temperatūra, einu pas gydytoją, o ji neskiria antibiotikų, siūlo arbatas gerti? Tai iš kur gydytoja mato, ar man yra " didelė" bakterinių komplikacijų rizika, ar " maža"? Gal geriau sakykit, kaip yra- antibiotikai uždrausti, ligos pradžioje negydoma, o vėliau kai išsivysto komplikacijos tai jau niekas nepadeda. Sunku patikėti, kad šiais laikais jaunas žmogus miršta nuo plaučių uždegimo. Beje, manau, kad prie to prisideda tie vaistai, kur tik lengvina simptomus, žmogus jų panaudojęs pasijunta kaip sveikas, o liga tai vystosi toliau. Plaučių uždegimas negydomas - užtenka 3 dienų mirti.

Virusinių ligų atveju

Antibiotikai skiriami tik kai yra didelė bakterinių komplikacijų rizika. Kokiems senukams su lėtinėmis ligomis ar su imuniteto deficitu. Kitiems tik tada, jei yra bakterinė infekcija. Tai yra jei po virusinės infekcijos negerėja ar blogėja, vėl pakyla temperatūra. Jei plaučių uždegimą sukėlė pneumokokas, tada būtina gydyti iškart antibiotikais. Bet vaikus ir senukus geriau nuo pneumokoko skiepyti, nes pneumokokas priklauso vadinamųjų bakterijų kilerių grupei, negydant išgyvena tik jauni ir patys stipriausi. Kūdikiams jis sukelia ausų uždegimus, meningitą, ne tik plaučių uždegimą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS